İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 18°C Nem %60
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
Giriş Yap

Bağışıklığı doğal yollarla güçlendirmenin 10 yolu

15.10.2023    |

Mevsim değişiyor, yazı geride bıraktık, sonbaharı yaşıyoruz, kış ise kapıda. Peki vücudumuz kapalı mekanlarda daha uzun süre kaldığımız, daha fazla hastalık etkeniyle karşı karşıya geldiğimiz bu mevsimde mikroplarla mücadeleye hazır mı?

Çeşitli beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri vücudumuzun doğal savunma mekanizması olan bağışıklığını güçlendirebilir, böylece hastalık yapan mikroplara karşı sağlam zırhımızı kuşanabiliriz.

İşte bağışıklığınızı doğal yollarla güçlendirmek için 10 farklı püf noktası.

1. Yeterli uyku uyumak

Uyku ve bağışıklık yakından bağlantılı. Aslında yetersiz veya kalitesiz uyku, bizleri hastalıklara karşı daha duyarlı hale getiriyor. Araştırmalar her gece 6 saatten az uyuyanların her gece 6 saat veya daha fazla uyuyanlara göre soğuk algınlığına yakalanma olasılığının arttığını gösteriyor.

Bağışıklık sistemimizin hastalıkla daha iyi mücadele edebilmesi için hasta olduğumuzda da daha fazla uyumaya yönelebiliriz. Farklı yaş gruplarına göre uyku ihtiyacı değişiyor. Yetişkinler için 7, gençler 8-10, küçük çocuklar ve bebekler ise 14 saate kadar uykuya ihtiyaç var.

2. Bitkisel gıdalara ağırlık vermek

Meyve-sebzeler, kuruyemişler ve baklagiller hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı bize üstünlük sağlayabilecek antioksidanlar ve besin maddeleri açısından zengin. 

Bitkisel gıdalardaki lif, bağırsağımızdaki bağışıklığı güçlendiren dost bakterileri besliyor.  Meyve-sebzeler zengin C vitamini içeriğiyle soğuk algınlığı süresini kısaltabiliyor. Taze sıkılmış narenciye suları soğuk algınlıklarında doğal birer C vitamini takviyesi işlevi üstleniyor.

Kabuklu kırmızı bir elma, pırasa, havuç, sarımsak gibi bütün kısımlarını yediğimiz meyve-sebzeler antioksidanlar, lif ve C vitamini kombinasyonu ile hastalığa karşı duyarlılığımızı azaltıyor.

3. Daha sağlıklı yağlar tercih etmek

Zeytinyağında, yaylım tereyağında, hamsi, istavrit ve sardalya gibi balıklarda bulunan sağlıklı yağlar, iltihaplanmayı azaltarak vücudumuzun hastalıklara karşı bağışıklık tepkisini artırıyor.

Zeytinyağı, vücudumuzun zararlı hastalıklara neden olan bakteri ve virüslerle savaşmasına yardımcı oluyor. Hatta iltihaplanma kaynaklı rahatsızlıklardan kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalık riskini azaltabiliyor.

Hakeza mevsiminde taze taze alıp fırınladığımız hamsi, istavrit ve sardalyada bulunan Omega-3 yağ asitleri de iltihapla savaşıyor. Bir yaylım hayvanından elde edilen tereyağın da omega-3 yönünden zengin olduğunu hatırlayalım.

4. Fermente gıdaya ağırlık vermek  

Fermente gıdalar, sindirim sistemimizde yaşayan dost bakterileri besleyen gıdalar. Bir gıdanın yahut takviyenin probiyotik sayılabilmesi için en az 1 milyon probiyotik içermesi gerekiyor. Fermente gıdalar tek başına bu miktarı karşılayamasa da mevcut ortama katkı sağlıyor, probiyotik etkinliği artırmak gibi bir işlev üstleniyorlar.

Kültürümüz bu sağlıklı yiyecekler açısından çok zengin: Envai çeşit tarhanalarımız, olgunlaşmış şirden mayalı peynirlerimiz, sadece tuz ve suyla kurulmuş turşularımız ve zeytinlerimiz, organik meyvesinden aroma alan sirkelerimiz, ev yoğurdumuz, ekşi mayalı ekmeğimiz ve hatta kefir.

5. Rafine şekerle vedalaşmak, tatlı tatları azaltmak  

Rafine karbonhidratların ve özellikle şekerin vücudumuza oldukça girift bir etkisi söz konusu. Yalnızca kilo alımını tetiklemekle kalmıyor, kronik iltihaplanma ve bağırsak mikro canlı nüfusunda değişiklikler gibi çeşitli yollarla hastalanma riskimizi artırabiliyor.

Taze ve kuru meyveler, bal ve pekmez gibi doğal şeker kaynakları az miktarda yediğimizde sağlıklı. Ancak ölçüyü kaçırdığımızda vücudumuz onlarla da başa çıkamayabiliyor. Tatlıyı azaltmak aşırı kilo, şeker hastalığı ve kalp hastalığına karşı koruma sağlayarak bağışıklık sisteminin önde gelen düşmanlarından olan iltihabı azaltabiliyor.

6. Hareketin bereketini görmek

Düzenli ve orta düzeyde egzersiz iltihabı azaltarak bağışıklık hücrelerinizin düzenli olarak yenilenmesine yardımcı oluyor. Haftada en az 150 dakika olacak şekilde hızlı yürüyüş, sabit bisiklete binme, koşu, yüzme ve hafif yürüyüş yapılabilir.

7. Yeterli su içmek

Sıvı kaybının önlenmesi de çok önemli. Yeterli su içmediğimizde başımız ağrıyabilir, fiziksel performansımız, odaklanmamız, ruh halimiz, sindirimimiz, kalp ve böbrek fonksiyonumuz etkilenebilir. Tüm bunlar hastalığa yatkınlığımızı artıran etkenler.

Su kaybını önlemek için her gün idrarın soluk sarı olmasını sağlayacak kadar su içilmeli. Bu miktar her kişi için özel; genel bir kuralsa, susadıkça su içmek ve suya kanınca içmeyi bırakmak.

8. Stres seviyesini yönetmek

Stres ve kaygıyı azaltmak bağışıklık sağlığının anahtarı. Uzun süreli stres, iltihaplanmanın yanı sıra bağışıklık hücrelerinin işlevsel dengesizliklerini de teşvik ediyor.

Araştırmalar gösteriyor ki açık havaya çıkmak, toplu etkinliklere katılmak, abdest almak, ibadet etmek stres yönetimi için birebir.

9. D vitamini takviyesi almak

Ülkemizde güneş ışınlarının dik olarak yeryüzüne geldiği mevsimi artık geride bırakıyoruz. Bu durum günde 20 dakika öğle saatlerinde güneşlenerek D vitamini sentezleme ihtimalimizi de düşürüyor.

D vitamini vücudumuzun kas ve kemik yapısından bağışıklığa kadar pek çok fonksiyonunda sürekli ihtiyaç duyduğu bir hormon. Bir uzman tavsiyesiyle kış mevsiminde D vitaminini takviye yoluyla almakta fayda var. 

10. Diğer bir doğal takviye sarımsak

Anadolu irfanının doğal antibiyotiği sarımsak da soğuk algınlığına karşı etkin bir savunma aracı olabilir. Bir prebiyotik olan inülin içeriği ve sülfürlü bileşikleriyle fonksiyonel bir besin sarımsak. Sarımsağın önde gelen etken maddesi allisin’in açığa çıkması için taze sarımsağın ezilerek yenilmesi öneriliyor.

Bütün halinde yutmak yahut yemeklere katmak aynı etkiyi göstermeyebilir. Uluslararası sağlık kuruluşları günde 1 diş taze sarımsak yemeyi öneriyor. Tansiyon ilacı kullanan ve mide problemleri bulunanlar bu öneriyi dikkate almayabilir. 

 

­

 

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close