İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 18°C Nem %60
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
Giriş Yap

Bangkok’un gözde camileri

Özel Haber
Özel Haber
09.04.2024    |

Tayland’ın başkenti Bangkok’ta irili ufaklı iki yüz civarında cami ve mescid bulunuyor.  Tarihi ve kültürel yönüyle öne çıkan farklı külliyeler içinde iki camiden bahsedelim:

Harun Cami (Masjid Haroon)

19. yüzyılda inşa edilmiş Harun Cami Bangkok’ta bir Müslüman mahallesi olan Bang Rak’ta yerli tabirle Müslümanların kalbi. Endonezya’dan Tayland’a göç eden Harun Bafaden isminde bir tüccar tarafından Ton Samrong geleneğine göre inşa edilmiş bu ahşap cami yenilenirken kıyıdan iç bölgeye taşınmış ve avlusu genişletilmiş, tadilat sırasında hürmeten eski yapıdaki tahtalara da yer verildiği söylenmekte. 

Harun Cami haziresinde ülkenin eski Şeyhulislamının yanı sıra tarih boyunca (Vietnam, Kore ve 2. Dünya savaşında) vefât eden bazı Tayland Müslüman askerleri ve mahalle sakinleri de medfun.

Hazirenin tabelasında İslam dininde defin işlemlerine ve kabirlere gösterilen ihtimama, kabirlerin bitkilerle bezenmesine, ölümün bir son değil asıl yurt olan ahirete yolculuk anlamı taşıdığına dair bilgiler yer alıyor. 

Avlusunda kuş cıvıltılarının ezan nidasına karıştığı caminin yanındaki binalarda medrese ve İslam’a davet kurumları da faaliyet yürütüyor. İkindi vaktinden sonra yöresel ikramların satıldığı tezgahlar da külliyenin dış kapısına yakın kısımda birbiri ardınca sıralanmış bulunuyor.

Bangkok Haroon Mescidinde Bir Öğle Ezanı:

 

Bang Uthit Camii

Bangkok'ta bugün nehir kenarında turistik mekanlara da ev sahipliği yapan bir Müslüman mahallesi olan Bangrak’ta, Chaloen Krung yolu üzerindeki yer alan külliye, oldukça dikkat çekici.

Külliyenin caddeye bakan kapısı caminin kıble yönüne denk geliyor, ilk etapta sıradan bir görünüşe sahip. Avluya girdikten sonra cami girişine yönelince ecdadın sanat ve zarafeti ile karşılaşılıyor. Zira bu caminin giriş kapısının üzerinde yüzyılı aşkındır Osmanlı devlet arması bulunuyor. 

Caminin dış avlusunda medrese duvarında yer alan tabelada bu serlevha armanın tarihçesi şöyle anlatılıyor: Siyam Müslümanları, Sultan II. Abdülhamid döneminde uygulanan İslam birliği siyaseti çerçevesinde Payitaht İstanbul’dan dokuz bin km mesafede Osmanlı’dan haberdar olarak bağlılıklarını yinelemek adına kendilerinden bir nişane talep ediyorlar. Ardından II. Abdülhamid tarafından Siam Krallığı'na gönderilen Devlet-i Aliyye armasının büyütülmüş bir tıpkı basımını /kopyasını Bang Uthit Cami kapısının üzerine nakşediyorlar. İnşasının tamamlandığı 1916 yılından bugüne cami ve külliye faaliyette.

İmarethanesi, medresesi ve diğer sosyal alanlarıyla her ırktan ve renkten varlığı kucaklıyor.

Sözkonusu camide günde beş vakit sesli ezan okunuyor. Cami külliyesinde yer alan imarethane mutfağında pişen yemekler her gün ihtiyaç sahiplerine dağıtılırken medresesinde de farklı yaştan dini eğitim talep edenlere güncel ve akademik olmak üzere eğitimler veriliyor.

Bangkok Bang Uthit Camii'nde bir çocuğun sesinden ezan sesi:

 

Bir hafta sonu vakit namazı öncesi cami imamının çocuklarla top oynadığını görmek; oyunlarına abdest tazelemek ve namaz kılmak üzere ara veren çocuklardan birinin vakit girince ezan okuduğuna tanıklık etmek mümkün.

Caminin cadde üzerindeki kapısının önünde ikindi vaktinin ardından açılan tezgahlarda Tayland Müslümanları helal sertifikalı yöresel yiyeceklerini pişiriyor ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerine satıyorlar. Kah mangodan ejder meyvesine dilimlenmiş tropik meyveler, kah “pao” denilen buharda pişmiş poğaçalar, kah “satay” denilen limonotu, zencefil ve baharat soslu tavuk şiş ve kuzu şişler, kah usulüne göre “lontong” ya da “ketupat” denilen hindistan cevizi sütünde pişirilip muz yaprağına sarılmış soğuk pirinç lapaları. 

Bangkok Müslümanlarının su üstünde seyreden yaşamı

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close