İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:39
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 18°C Nem %60
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
İmsak
04:22
Güneş
05:59
Giriş Yap

Bedenimizi oruç mevsimine nasıl hazırlayabiliriz?

Özel Haber
Özel Haber
06.03.2024    |

Oruç ayı Ramazan-ı Şerif’e günler sayarken biyolojik ritmimizi bu mevsime uyarlamak için nelere dikkat edilmeli?

Sinirbilim uzmanı Psikolog Reyyan Uysal Kaba, akra.media takipçileri için orucun biyolojik ritim ve uyku sağlığına etkisini değerlendiriyor:

İnsan vücudu belirli bir biyolojik ritimle çalışmakta. Bu ritim kişiden kişiye birtakım farklılıklar gösterse de herkeste bazı ortak esaslara dayalı. Biyolojik ritmi oluşturan en önemli unsurlardan biri uyku-uyanıklık döngüsü, diğeri ise açlık-tokluk dengesi. Orucun, alışıldık açlık-tokluk dengesini değiştirirken uyku-uyanıklık düzenini de etkileyerek çeşitli biyolojik ve sosyal sonuçlar doğurduğu bir gerçek.

İnsan vücudu, 24 saatlik bir sirkadiyen döngüye sahip. Bu döngü genetik yatkınlıklar ve hormonların hakimiyetinde içsel bir saat ve güneş ışığı gibi belirli dış faktörlerin eşzamanlı etkisi ile belirleniyor.

Bir araştırmada uyku süresi ve kalitesi kontrol edildiğinde katılımcıların günlük enerjileri, odaklanma becerileri ve duygusal dengeliliklerinin oruçluyken daha yüksek olduğu gösterilmiş.

Öyleyse oruç tutmanın metabolizma, biyolojik saat ve uyku düzenimize olumlu etkiler sunabilmesi için şu hususlara dikkat edebiliriz:

1. Ramazan ayında 30 gün boyunca aralıksız oruç tutmaya başlamadan evvel tek tek ve ardışık oruçlar ile vücudu oruca hazırlamak.

2. Oruçluyken beslenme düzenini doğru şekilde sağlamak, iftarda hafif yiyecekler tercih etmek ve yemeğin ardından hemen uyumak yerine uykuya geçiş için birkaç saat ayırmak

3. İçinde bulunduğumuz hazırlık döneminde gerek oruçluyken gerek değilken;

· Akşam yemeği saatini, akşam güneşin batış saatine/güneş ışığı alımının sona erdiği saate yani akşam ezanı vaktine denk getirmeye çalışmak,

· Uykuya geçiş saatini çok geciktirmemek

· Teheccüd/sahur vaktinde uyanarak bir miktar uyanık kalmak

· Sahurda hafif bir yemek yemek, böylece kan şekeri ve diğer metabolik faktörlerin olumsuz etkilenmesini önlemek

· Mümkünse öğle vakti kısa bir uyku uyumaya; kaylûle yapmaya kendimizi alıştırmak

4. Çay-kahve gibi kafein içeren içecekleri yatma vaktine yakın tüketmemek

Zira bir miktar kafein alımı metabolik ve zihinsel açıdan faydalı olsa da uykuya geçişi sağlayan ileticilerin etkinliğini baskılıyor.

5. Gece uykusunun kalitesini arttırmak ve gündüz uykululuğunu azaltmak için:

· uykuya geçişten en az bir saat önce ekran kullanıma son vermek, 

· uykumuz gelince yatma hazırlığı yaparak vakit kaybetmeden uykuya geçmek

Böylece oruç tutarken metabolik ihtiyaçlarımızı dikkate alıp beslenme ve uykumuzu düzenlediğimiz takdirde hem açılığın muhtemel olumsuz etkilerini bertaraf edebilir, hem de olumlu fizyolojik ve bilişsel etkilerle orucun bereketini deneyimleyebiliriz.

 

­

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Anadolu İrfanı
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Anadolu İrfanı
Anadolu İrfanı Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close