İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:22 Güneş05:59 Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:03 Yatsı21:34
Hava - Hava durumuAçık 15°C Nem %73
Türkçe
18 Şevval 1445 27 Nisan 2024 Cumartesi
18 Şevval 1445
İmsak
04:22
Güneş
05:59
İşrak
06:39
Öğle
13:07
İkindi
16:56
Akşam
20:03
Yatsı
21:34
Giriş Yap

Hava tahminleri nasıl hazırlanıyor?

13.11.2021    |
Meteoroloji uzmanları, yer ölçümleri ve yüksek atmosfer ölçümleriyle elde edilen verileri analiz ederek, hava durumu tahmininde bulunuyor. Bu ölçümler için otomatik meteoroloji istasyonları, radarlar, uydular, meteoroloji balonları kullanılıyor. Denizcilik, tarım, havacılık gibi pek çok sektör bu verileri takip ediyor.
 
Türkiye’de yer seviyesinde 1636, hava alanlarında 74, denizlerde ise 83 otomatik meteoroloji istasyonu bulunuyor. Bu istasyonlar, deniz seviyesinden 0 ila 3500 metre arasında değişen yüksekliklerde konuşlandırılmış durumda. 
 
İstasyonlar yer seviyesindeki meteorolojik parametleri ölçmek için kullanılıyor. Sıcaklık, rüzgâr yönü ve hızı, nem, basınç, güneşlenme, toprak sıcaklıkları, yağış gibi ölçümler yer istasyonları tarafından yapılıyor. 
 
Meteorolojik verileri kullanan sektörlerin ihtiyaçlarına göre bu ölçüm çeşitleri artırılabiliyor. Tarım için toprak nemi ölçümü, denizcilik için ise deniz suyu sıcaklığı, deniz dalga boyu, tuzluluk oranı gibi farklı ölçümler de yine Meteoroloji bünyesindeki birimler tarafından yapılıyor.
 
Kısa süreli tahminler radarlar sayesinde yapılıyor
 
Diğer bir meteorolojik veri elde etme yolu ise radarlar. Türkiye’de 20 radar kurulmuş durumda. Bu radarlar sayesinde atmosfer sürekli takip ediliyor. Kısa süreli tahminler için radarlardan elde edilen veriler kullanılıyor. Sistemin kapsama alanına giren bulutlar takip ediliyor. Radarlar 2-3 saat sonrasında olabilecek yağışların tahmininde kullanılıyor.
 
Sadece yağış yapabilen bulutları gösteren radarlar; bulutların hangi bölgelere, ne zaman ve ne kadar yağış bırakacağının, bölgeyi ne zaman terk edeceğinin tahmini için kullanılıyor. Ayrıca yağışın şekli, cinsi ve şiddetiyle ilgili tahminler de radar haritalarına bakılarak yapılabiliyor.
 
Tüm dünyada aynı anda balon bırakılıyor
 
Yüksek atmosfer gözlemi için ise meteoroloji balonu kullanılıyor. Büyük bir balonun altına bir cihaz bağlanıyor. Balona bağlanan cihaz atmosferin farklı yüksekliklerinde ölçümler yapıyor. Atmosferdeki rüzgar, basınç, nem ve sıcaklık bu sayede ölçülebiliyor. Balon yerden 35 kilometreye kadar çıkabiliyor.
 
Dünya Meteoroloji Teşkilatına üye olan her ülke günde iki defa aynı anda bu balonu bırakmak zorunda. Türkiye’de 9 noktada günde 2 defa balon bırakma işlemi gerçekleşiyor. Buradaki amaç atmosferi bir bütün halinde inceleyebilmek.
­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close