İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:01 Yatsı21:31 İmsak04:26 Güneş06:02 İşrak06:42 Öğle13:07 İkindi16:55
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 20°C Nem %76
Türkçe
16 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
16 Şevval 1445
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
İşrak
06:42
Öğle
13:07
Giriş Yap

Virüsten korunmanın en etkili yolu nedir?

Özel Haber
Özel Haber
13.03.2020    |

Uzmanlar, mevsimsel olarak bilinen nezle ve gribal enfeksiyonlardan farklı bir tür olarak yaygınlık gösteren virüsten korunma noktasında önemli değerlendirmelerde bulunuyor.

Kışın kapalı ortamlarda kalınması ve yurt dışı seyahatlerle yaygınlık kazanan virüsten korunma yöntemleri diğer grip türlerinden hiç farklı değil ve son derece basit.

Yapılması gereken, endişe ve paniğe kapılmadan, sağlıklı ve dengeli beslenerek, tedbirli olmak; sosyal medya ve internetteki asılsız bilgilere itibar etmeden sağlık kurumlarının yönlendirmelerini dikkate almak olarak ifade ediliyor.

Öte yandan, sigara içmek, hijyene dikkat etmemek, sağlıksız beslenmek virüsler dahil tüm hastalıklara davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, dengeli ve sağlıklı bir yaşama riayet etmek yerine bir virüs türü üzerinde yoğunlaşmanın doğru olmadığını vurguluyor.

Bireysel olarak hangi tedbirleri almalıyız?

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İlker İnanç Balkan, AKRA’ya yaptığı açıklamada, virüslerden korunmak için alınması gereken bireysel tedbirleri şöyle sıraladı:

Yurt dışından dönenler bir süre evden çıkmamalı

Hastalık öyküsü saklanmamalı

Öksürme, grip, nezle gibi hastalığı olanlar maske takmalı

Eller sık sık yıkanmalı. Dışarıdan eve gelindiğinde, ortam değiştiğinde, dışarıdan gelen  bir paket açıldığında en az yarım dakika eller yıkanmalı, kolonya da kullanılabilir

Hastaneye maske ile gidilmeli

Öksüren kişiden uzak durulmalı, öksürüldüğünde mendile veya kol içine hapşırılmalı, öksürülmeli

Hijyen kurallarına dikkat edilmeli

Kronik hastalığı olanlar ve yaşlı kimseler mümkün mertebe evden çıkmamalı

Çevre temizliğine özen gösterilmeli

Enfeksiyonlardan korunmak ve bağışıklığı güçlendirmek için neler yapılmalı?

Dr. Balkan, “Bağışıklığın güçlü olması, enfeksiyonları daha hafif atlatmak için çok önemlidir. Kronik hastalıklar takip edilmelidir. Yaşam tarzı tüm sağlık konularında öne çıkmaktadır” diyerek şu önerilerde bulunuyor:

“Bizim organik, fıtri yaşam tarzını tercih etmemiz, dengeli beslenmemiz gerekir. Günlük aktivitenin ihmal edilmemesi, dengeli uyku,  stres ve olumsuz düşüncelerin hayatımızda yer bulmaması bağışıklıkta son derece önemlidir. Dostluk, kardeşlik, muhabbet, hüsnü niyet bunlar insanın üzerinde olumlu etkiler bırakır. Ancak kişi karamsar ise zihninde olumsuz durumlar kuruyor ise sürekli kaygılı ise bağışıklığı olumsuz etkilenir. Stres, hastalıklara daha çabuk yakalanma ve daha ağır geçirmesine sebep olur. Ruhsal dinginlik, dengeli beslenme, sportif aktiviteler, sosyallik olumlu katkı sağlar yalnızlık ise olumsuz bir durumdur.

Temizliğe riayet edilmelidir. Birbirimize hakkımızın geçtiği kamusal alanlarda daha hassas davranılmalıdır. Sigara için kişi sadece kendi sağlığını, damarlarını akciğerlerini, kalbini bozmuyor, çevresindekilere de dumanıyla zarar veriyor. Dengesiz beslenme, zararlı alışkanlıklar bağışıklığımızı bozar.”

Doğal öneriler

“Diğer taftan, çörek otu, zencefil, bal, evde mayalanmış yoğurt, probiyotikler, turşu bağışıklığı güçlendirmek adına bir bütünün parçasıdır. Sadece bunlar tek başına etkili olmaz. Bunun yanında katkılı gıdalardan uzak durma, yüksek karbonhidratlı gıdalar, tansiyon böbrek yetmezliğine sebep olabilecek yüksek miktarda tuzdan sakınmak gerekir.

Havalar ısındığında virüs aktivitesini kaybedecektir. Ülke, toplum ve birey olarak hep birlikte önlemler alarak, tedbirli davranmak yeterli olacaktır.”

 

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Günün Sohbeti
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Günün Sohbeti
Günün Sohbeti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close