İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Güneş06:02 İşrak06:42 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31 İmsak04:26
Hava - Hava durumuAçık 16°C Nem %85
Türkçe
16 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
16 Şevval 1445
Güneş
06:02
İşrak
06:42
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Giriş Yap

İkinci el araç satışına düzenleme

17.08.2020    |

Otomotiv sektöründe bu yıl hem sıfır otomobile hem de ikinci el araca olan talep artışı fiyatların da zirve yapmasına ve sektörde özellikle ikinci elde ciddi sorunların oluşmasına neden oldu. 

Bazı modellerde ikinci el fiyatları tedarik sıkıntısı yaşanan sıfır otomobillerin bile üzerine çıkmıştı. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yeni kanun açıklaması ile sektöre düzenleme geldi. 

En az 1 yıl kiralama şartı

Hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yeni yönetmeliğe göre kiralama şirketlerine araçları satmak için en az bir yıl boyunca kiralama faaliyeti yapma şartı getirildi. yönetmelikte, “Motorlu kara taşıtı kiralama faaliyetinde bulunan işletmeler tarafından en az bir yıl süreyle kiralanan taşıtların bu işletmelerce satışı yapılabilir” ibaresi yer aldı.

Yetki belgesi olmadan en fazla 3 satış

Yılda 3’ten fazla satış ticaret sayılıp vergilendirilecek. İkinci el ticareti yapanlar 31 Ağustos 2020’a kadar yetki belgesi alacak. Yönetmelik ile ikinci el araç ticaretine getirilen bir başka yenilik ise, “İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılır. Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilir” maddesi oldu. Buna göre, yetki belgesi olmayanlar bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapabilecek.

Oto satış ilanlarına düzenleme

“İkinci el motorlu kara taşıtının tanıtımı ve ilanı” başlıklı 13. maddede: “Satışa sunulan ikinci el motorlu kara taşıtının üzerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulur. Tanıtım kartında yetki belgesi numarasına ve ikinci el motorlu kara taşıtına ilişkin aşağıdaki asgari bilgilere güncel olarak yer verilir” denildi. Bu bilgilerin en önemlileri arasında, ‘plakanın eksiksiz verilmesi, hasar kaydı, rakam veya harflerinin bir kısmı karartılmak suretiyle motor ve şasi numarası’ gibi maddeler de yer alıyor. Bu değişiklik ile internet üzerinden yapılan ticarete de regülasyonlar gelmiş olacak. Hem çalıntı araç satışının hem de yanlış bilgilendirmenin önüne geçilmesi planlanıyor.

Diğer düzenlemeler

Satışı yapılan taşıt hesaplanırken, noter verileri esas alınacak.

Artık ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olmayan işletmelere yetki belgesi verilmeyecek.

İlanlarda tüketicileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer verilemeyecek. Veren cezalandırılıp belgesi iptal edilecek.

Ekspertiz raporunun satıştan önceki üç gün içinde alınması gerekecek, bu süre içinde alınmaması durumunda, rapor alınmamış gibi işlem görecek. 

İkinci el taşıt alım satımındaki nakit ödemelerde “Güvenli Ödeme Sistemi”nin kullanılması zorunlu olacak. 

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close