İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14
Hava - Hava durumuAçık 20°C Nem %41
Türkçe
18 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
18 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Giriş Yap

Mevlid Kandili nasıl idrak edilmeli?

Özel Haber
Özel Haber
22.09.2023    |

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (SAS.), dünyayı teşrifinin yıl dönümü olan Mevlid Kandili 26 Eylül 2023 Salı akşamı idrak edilecek.

Peki Mevlid ne demek? Mevlid Kandili nasıl idrak edilmeli?  Kandil gecesi nasıl kutlanıyor?

Ayrıntılar haberimizde.

Sözlükte “doğum yeri ve zamanı” anlamına gelen ‘Mevlid’ kelimesi, İslâm kültüründe özellikle Hz. Peygamber’in doğumunu, bu vesileyle yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılıyor. 

Peygamber Efendimiz (SAS.), Rebîü'l-evvel ayının 11'ini 12'sine bağlayan gece dünyayı teşrif etti.  Bu vesileyle bu kutlu gün ve gece Mevlid Kandili olarak idrak ediliyor.

Kandili ailece kutlamak

Kandiller; feyiz ve bereketiyle ilahi rahmetin hissedildiği, aile ve toplum olarak selamlaşmanın, muhabbetin arttığı, mübarek geceler.  

Bu geceleri fırsat bilerek bol bol dua ve istiğfarda bulunmak, tevbe etmek,  selamı artırmak, tebrikleşmek, hasta ve ihtiyaç sahibi kimselerin yardımına koşmak tavsiye ediliyor.

Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi'miz Mahmud Es’ad Coşan, Mevlid Kandili vesilesiyle

Ailemiz fertlerine özellikle de çocuklarımıza, Peygamber Efendimiz’in eşsiz değerini ve büyüklüğünü anlatıp, onların gönüllerinde peygamber aşkının şulelerini tutuşturmak, biz anne ve babalar için çok önemli ve ilahî bir görev oluyor. Mevlid Kandili ise bu iş için paha biçilmez bir imkân ve fırsattır. O halde evimizi o gece için bayram günü gibi temizleyip bezemeli, çocuklarımıza hediyeler vermeli; komşulara ikramlarda bulunmalı, zikirler, ibadetler etmeli, çokça salât ü selâmlar ile geceyi îmar ve ihya eylemeliyiz.

Bütün bunların üstüne bastıra bastıra, önem vererek, zevk ve şevkle, seve sevine yayalım, ta ki bu gece, çocuklardan büyüklere, aileden çevreye kadar herkeste unutulmaz tatlı hatıralar, derin köklü imajlar olarak kalsın; yaşanan o kutlu ve mutlu anlar, o nurlu ve sevinçli duygular, gönülde, dimağda yerleşsin; Peygamber Efendimiz’e daha bir şevkle bağlanılsın; sünnet-i seniyesi iyice tanınsın, yaşasın, başlara taç, yaşamımıza minhâc olsun.”  tavsiyesinde bulunuyor.

Anadolu’daki Mevlid Kandili gelenekleri

Bu güzel hasletlerle, heyecanla ve muhabbetle kutlanan kandiller, güzel hatıralar da barındırıyor. Kandil akşamları sevinç ve neşeyle camilere koşan çocuklar ve büyükleri, bu geceyi en güzel şekilde idrak etmeye gayret ediyor.

Geçmişten bugüne Anadolu’nun pek çok şehrinde özel etkinliklerle ve çeşitli ikramlarla kandil geceleri kutlanıyor.

Örneğin, Bursa’da Osmanlı döneminden beri her Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz’în (SAS.) doğduğu gece, sabaha yakın saatlerde Molla Fenari Camii’nde Mevlid-i Şerif okunup süt ikramı yapılıyor.

Pek çok şehirde insanlar Mevlid Kandili’nde şerbet, lokma ve kandil simidi dağıtıyor. Çorum’da ise bir Ahilik geleneği olan “Kandil Duası” her kandil gecesi tekrarlanıyor. Esnafın toplanıp İslam dünyası için dualar ettiği bu tören, tüm halk tarafından ilgiyle takip ediliyor.

Bilecik’teki Gülümbe Köyü’nde ise 250 yıldır her kandil gecesinde yatsı namazı sonrası tüm köy birlikte yemek yiyerek kandilin bereketini tadıyor.

Bolca salat-u selam getirmek 

Peygamber Efendimiz’in (SAS) manevî şahsiyetini selamlama anlamında kullanılan salavat, kandil vesilesiyle daha çok önem kazanıyor.

Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de, Ahzâb Suresi 56. ayet-i kerimede; 'Şüphesiz ki Allah ve melekleri Peygamber’e salavât getirirler. Ey iman edenler! Siz de onun için (tam bir teslimiyetle) salât ve selam getirin.” buyruluyor.

Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi'miz Mahmud Es’ad Coşan, bu ayet-i kerimenin ışığında salavatı şöyle izah ediyor:

“Salat, kelimesi, kök olarak 'teveccüh etmek, yönelmek' manasından geliyor. Asıl manası, kökü, 'yönelmek, teveccüh etmek' olduğuna göre 'Allah ve melekleri Resûlullah'a teveccüh ederler.'

Allah'ın teveccüh etmesi, yönelmesi kulunu sevmesinden ve ona rahmetini ihsan etmesinden, lütfuna gark etmesindendir. Meleklerin teveccühü, Allah'ın rahmetini istemek ve dua etmektir. Netice itibariyle Resûlullah'a salat etmekle teveccüh ediyorlar, gönülleriyle Resûlullah'a yönelmiş oluyorlar ve onun için Allahu Teala hazretlerinin rahmetini dilemiş oluyorlar. Allah'tan rahmet diliyorlar, 'Peygamberimiz'in makamı daha âlâ olsun, Allah'ın daha büyük nimetlerine mazhar olsun.' diye dua ediyorlar, demek olur. O bakımdan Arapça'da salat hem dua manasına gelir, hem namaz manasına gelir, hem Resûlullah'a teveccüh eyleyip onun hakkında hayır temennîlerinde buyurmak manasına gelir. Hepsi de aynı kökten.  

Bir kişi Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz'e salavat getirince, melekler o salat u selamları 'Ya Resûlallah,falanca sana salat u selam eyledi.' diye Efendimiz'in ruh-u pakine götürüyorlar, sunuyorlar. Böylece Resûlullah Efendimiz'in rızasına, selamımıza mukabele etmesine nail ve mazhar olmuş oluyorlar.”

Salavat nasıl getirilir?

Resûl-i Ekrem, kendisine nasıl salât okuyacaklarını soran bazı sahâbîlere namazlarda okunan “Salli ve Bârik duaları”nı tavsiye etmişlerdir.

Birçok şekilde salavat getirilebilir. En kısa şekliyle:

'Allâhümme Salli Alâ Seyyidina Muhammed' şeklinde okunabilir.

Mevlid Kandilini en güzel şekilde idrak etmek için;

Kur’ân–ı Kerim okunmalı, 

Peygamber Efendimiz (SAS.)’e salât ü selâmlar getirilmeli,

Kaza, nafile namazlar kılınmalı,

Tefekkürde bulunulmalı,

Tevbe ve istiğfar edilmeli,

Dargın olanlar barıştırılmalı,

Gönüller alınmalı,

Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

 

 

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Ramazan Söyleşileri
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Ramazan Söyleşileri
Ramazan Söyleşileri Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close