İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:53 Yatsı21:20 İmsak04:39 Güneş06:12 İşrak06:52
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 18°C Nem %71
Türkçe
9 Şevval 1445 18 Nisan 2024 Perşembe
9 Şevval 1445
İşrak
06:52
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:53
Yatsı
21:20
İmsak
04:39
Güneş
06:12
Giriş Yap

Salavat nedir?

Özel Haber
Özel Haber
27.10.2020    |

Peygamber Efendiniz'in (SAS.) doğum günü olarak idrak edilen Mevlid Kandili vesilesiyle her fırsatta salavat getirilmeli. Peki salavat nedir? Nasıl salavat getirilir?

Salavat, “dua, tâzim, rahmet, esenlik, övgü” gibi anlamlara geliyor.

Kur'an-ı Kerim'de, Ahzâb Suresi 56. ayet-i kerimede; "Şüphesiz ki Allah ve melekleri Peygamber’e salavât getirirler. Ey iman edenler! Siz de onun için (tam bir teslimiyetle) salât ve selam getirin.” buyruluyor.

Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi, bu ayet-i kerimenin ışığında salavatı şöyle izah ediyor:

“Salat, kelimesi, kök olarak 'teveccüh etmek, yönelmek' manasından geliyor. Asıl manası, kökü, 'yönelmek, teveccüh etmek' olduğuna göre 'Allah ve melekleri Resûlullah'a teveccüh ederler.' Allah'ın teveccüh etmesi, yönelmesi kulunu sevmesinden ve ona rahmetini ihsan etmesinden, lütfuna gark etmesindendir. Meleklerin teveccühü, Allah'ın rahmetini istemek ve dua etmektir. Netice itibariyle Resûlullah'a salat etmekle teveccüh ediyorlar, gönülleriyle Resûlullah'a yönelmiş oluyorlar ve onun için Allahu Teala hazretlerinin rahmetini dilemiş oluyorlar. Allah'tan rahmet diliyorlar, 'Peygamberimiz'in makamı daha âlâ olsun, Allah'ın daha büyük nimetlerine mazhar olsun.' diye dua ediyorlar, demek olur. O bakımdan Arapça'da salat hem dua manasına gelir, hem namaz manasına gelir, hem Resûlullah'a teveccüh eyleyip onun hakkında hayır temennîlerinde buyurmak manasına gelir.

Salavat nasıl getirilir?

Resûl-i Ekrem, kendisine nasıl salât okuyacaklarını soran bazı sahâbîlere “Allāhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ salleyte alâ âli İbrâhîme inneke hamîdün mecîd. Allāhümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ bârekte alâ âli İbrâhîme inneke hamîdün mecîd”. 'Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed ailesine, tıpkı İbrahim ailesine rahmet eylediğin gibi rahmet et. Şüphesiz sen, övgüye en layık ve şanı yüce olansın. Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed ailesine, tıpkı İbrahim ailesine bereket ihsan ettiğin gibi bereket ihsan eyle! Şüphesiz sen övgüye en layık ve şanı en yüce olansın' deyin buyurmuşlardır. (Buhari, Deavat, Müslim, Salat)

Bu dua aynı zamanda namazda otururken okunan Salli ve Bârik dualarıdır. 

Birçok şekilde salavat getirilebilir. En kısa şekliyle: اللهم صل على سيدنا محمد

'Allâhümme Salli Alâ Seyyidina Muhammed' şeklinde okunabilir.

Salavatın önemi

Peygamber Efendimiz hadis-i şeriflerinde güzel müjdelerde bulunmaktadır.

'Kıyamet günü bana insanların en yakını, bana en çok salavât okuyandır.' (Tirmizi)

'Her kim benim üzerime salavat getirirse, Allah bu yüzden ona on misli mağfiret eder.'(Ebu Davud)

Salavat ne zaman getirilir?

Peygamber Efendimiz'in bu müjdelerine mazhar olmak niyetiyle her fırsatta salavat getirilebilir. Ayrıca Salli ve Bârik dualarıyla namazların dışında Resûlullah’ın adı anılınca, yazılınca, ezan dinlerken, cuma günü, mescide girince, cenaze namazında vb. vesilelerle, Hz. Peygamber’e salâtüselâmda bulunmak müstehap sayılmıştır. 

Bilhassa salavat dualarının cuma, bayram ya da sabah namazı vaktinin yaklaşması gibi önemli bir zamanı ya da vefat gibi bir olayı duyurmak üzere minarelerden yüksek sesle okunması âdeti yaygındır. “Salâ vermek” şeklinde ifade edilen bu salavatlar okunuş vesilelerine göre cuma salâsı, bayram salâsı, cenaze salâsı gibi adlarla anılır.

 

­

 

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close