İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Pakistan başbakanını seçti

Dünya
|

Pakistan’da 18 Şubat’ta yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan Pakistan Halk Partisi’nin başbakan adayı Yusuf Rıza Gilani, ülkede bugün yapılan parlamento oylamasından sonra yeni başbakan seçildi.

Pakistan’da 18 Şubat’ta yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan Pakistan Halk Partisi’nin başbakan adayı Yusuf Rıza Gilani, ülkede bugün yapılan parlamento oylamasından sonra yeni başbakan seçildi.  
 
Benazir Butto döneminde Meclis Başkanlığı yapan Gilani’ye, başbakanlık yeminini Müşerref ettirecek. Pakistan’da 18 Şubatta yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan, eski Başbakan Benazir Butto’nun Pakistan Halk Partisi’nin (PHP) başbakanlığa aday gösterdiği Gilani için 342 üyeli parlamentoda yapılan oylamada, 264 milletvekili olumlu oy kullandı. Oylamada, Gilani’nin tek rakibi, Müşerref yanlısı Pakistan Müslüman Birliği-K’nın başbakan adayı Çaudri Pervez Elahi’ye ise 42 oy çıktı.
‘BENAZİR BUTTO HALA YAŞIYOR’ SLOGANLARI
Gilani, yarın Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in huzurunda yemin ederek resmen göreve başlayacak.
Yusuf Rıza Gilani, Başbakan seçilir seçilmez göz yaşları içindeki Butto’nun oğlu Bilavel Butto Zerdari’nin elini sıktı. Oylamanın ardından parlamentoda, “Çok yaşa Butto, Benazir Butto hala yaşıyor” sloganları yankılandı. Milletvekili arkadaşları Gilani’yi kutladı.
Yeni Başbakan Yusuf Rıza Gilani, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in talimatlarıyla gözaltına alınan yargıçların derhal serbest bırakılmasını istediğini söyledi.
55 yaşındaki Gilani, parlamentonun kendisini başbakan seçmesinden sonra yaptığı ilk açıklamada, “Yüksek yargının gözaltına alınan yargıçlarının acilen serbest bırakılmasını emrediyorum” dedi.
Yargıçlara da çağrıda bulunan Gilani, sorunların protesto yoluyla değil parlamento kanalıyla çözülmesi gerektiğini belirtti.
Gilani, suikasta kurban giden eski başbakan Benazir Butto’nun ölümünün BM tarafından soruşturulması için parlamentodan bir karar çıkarmasını isteyeceğini de söyledi.
Pakistan’da gözaltına alınan 60 yargıçtan çoğu serbest bırakıldı ancak eski Başyargıç İftihar Muhammed Çaudri yaklaşık 4 aydır başkent İslamabad’da ev hapsinde tutuluyor.
UFUKTA KOALİSYON VAR
Pakistan’da aylardır süren ve eski başbakan Benazir Butto’nun 27 Aralık’ta öldürülmesinden sonra derinleşen siyasi kriz, Gilani’nin ABD’nin desteklediği Müşerref’in sert muhalifi eski Başbakan Navaz Şerif’e destek veren Pakistan Müslüman Birliği-N (PMB-N) ile yeni hükümeti kurması ile aşılmaya çalışılacak. PMB-N, Müşerref’in terörle mücadele politikasına karşı çıkıyor.
Pakistan Halk Partisi Gilani’nin başbakan olmasıyla birlikte, 12 yıl aradan sonra ilk kez geniş tabanlı bir hükümet kuracak. Gilani’yi bekleyen öncelikli sorunlar ekonomi ve radikal militanların saldırılarının önüne geçmek olarak sıralanıyor.
NTVMSNBC - 24 MART 2008 PAZARTESİ

AKRA