İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı21:32 İmsak04:24 Güneş06:00 İşrak06:41 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:02
Hava - Hava durumuAçık 17°C Nem %66
Türkçe
18 Şevval 1445 26 Nisan 2024 Cuma
18 Şevval 1445
Akşam
20:02
Yatsı
21:32
İmsak
04:24
Güneş
06:00
İşrak
06:41
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Giriş Yap

'Kuraklık için tedbir alınmalı'

15.01.2021    |

Uzun bir süredir yağışsız geçen tarım havzalarında yağışlı dönem başladı. Pek çok bölgede kar da bekleniyor. Su için stratejik adımlar hızlanırken, asıl mücadele ve önlem tarlada olacak.

Kuraklık ve baraj doluluklarındaki riskli sınır, insanları endişeli bir bekleyişi itmişti. Gelen yağışlar herkesi sevindirdi

Milliyet'te yer alan haberde, suyun yüzde 73’ünden fazlasının kullanıldığı toprakların son durumu ve bundan sonrası için uygulanması gerekenlere yönelik bilgiler yer aldı.

Bitki çıkışlarının yani büyüme aşamalarının normal seyri için toprak neminin belli bir seviyede olması, bitkilerin yağış alması gerekiyor. Aradan geçen bir ayda, özellikle hububat ambarı olan İç Anadolu Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu’da kuraklık endişe verirken, dün başlayan yağmurlar tarlaya bereket olarak yağıyor. Ocak ayı, ürünlerde verim ve kalite kaybı olup olmadığını netleştirecek. Bugünden itibaren yağış grafiği iç açıcı görünen bölgelerde, tarım alanlarının yeterli yağışı alacağı tahmin ediliyor.

‘Vahşi sulama oranı yüzde 70’

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, sonbaharda ekimi yapılan hububatta yağış nedeniyle sıkıntılar yaşandığını hatırlatırken, bitkilerin çıkış döneminde alınacak yağışlarla tablonun daha netleşeceğini ifade etti.

Yıldırım, “Üretimi ve yanı sıra kalitesini de olumsuz etkileyecek durumlar var. Mesela buğdayın üzerini kar örterse daha kaliteli bir ürün oluşuyor. Sonbaharda ekimi yapılan benzeri ürünlerde yağışlara bağlı olarak bir zararını mutlaka göreceğiz. Yine hasat döneminde de yağışlar belirleyici olacaktır.

2021’in su için yatırım yılı ilan edilmesi önemli. Başta barajda tuttuğunuz suyun tarlaya götürülürken açık kanallar kullanılması sonucu, suyun buharlaşması, sızması gibi kayıplarının önüne geçmek için kapalı boru sistemi üzerine yoğunlaşılması gerekiyor. Halen yüzde 70 civarında olan vahşi sulama yerine basınçlı sulama sistemlerine hızlı geçişin anahtarı olan teşvik sisteminin çok verimli şekilde her yıl uygulanması lazım” diye konuştu.

Su zengini bir ülke olmadığı hatırlatılan Türkiye’de bu anlamda suyun yüzde 73’ünden fazlasının kullanıldığı tarımda verimli ve tasarruflu uygulamalar, stratejinin belkemiğini oluşturuyor.

Tarım ve Orman Bakanlığından edinilen son bilgilere göre, bireysel sulama sistemlerinin modernizasyonuna ilişkin çalışmalar hız kazandı. Vahşi sulamanın zamanla bitirilmesi, yağmurlama ve damla sulama sistemlerinin yoğunlaştırılması hedefleniyor.

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Okudukça
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Okudukça
Okudukça Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close