Arakanlıların sığındığı Bangladeş, göçmenler konusunda uluslararası desteğe ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Endonezya, Arakanlıların ülkelerine dönmeleri için 'güvenli koşullar oluşturma' çağrısı yaptı. Bangladeş, yerlerinden edilen 1 milyonu aşkın Arakanlı Müslüman'a ev sahipliği yapıyor.
Bangladeş Dışişleri Bakanı Abul Kalam Abdul Momen, Arakanlı göçmenler konusunda uluslararası desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Etkili göç yönetimi ve göçmen haklarının korunması konusunda iş birliği çağrısı yaptı. Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi de Myanmar'a seslendi. Bangladeş'teki Arakanlıların geri dönüşü için güvenli koşullar oluşturma çağrısı yaptı.
50 yerel insan hakları kuruluşu ise Arakanlıların eğitim alanında karşılaştığı güçlüklere dikkat çekti. Özellikle 15 ila 24 yaş arası gençlerin yüzde 83'ünün herhangi bir eğitim programına katılmadığına işaret edildi.
Bu arada Uluslararası Adalet Divanı, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım davasına ilişkin nihai kararını en az 1 yıl erteleyebileceğini açıkladı. Ertelemeye gerekçe olarak da Myanmar’ın itirazları gösterildi.
AA







