İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:37 Güneş06:10 Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54 Yatsı21:22
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %87
Türkçe
10 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
10 Şevval 1445
İmsak
04:37
Güneş
06:10
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
Giriş Yap

Ramazan hilali nerede görülecek?

12.04.2021    |

11 ayın sultanı Ramazan, 1442 hicri takvime göre 12 Nisan'ı 13 Nisan'a bağlayan bu gece başlıyor. Bu akşam ilk teravihin ardından gece ilk sahura kalkılacak ve Ramazan ayının ilk orucuna niyetlenilecek.

Ramazan hilalinin bu yıl dünyada ilk kez hangi ülkelerde görülebileceği açıklandı.

12 Nisan 2021 Pazartesi günü Türkiye saati ile 05:30'da İçtimâ olacak ve yine aynı gün Hilal ilk olarak Afrika'nın batısından itibaren görülmeye başlanıyor.

Aynı zamanda Ru'yet günü olan 12 Nisan 2021 Pazartesi günü Ay, İstanbul’da Güneş batışından 22 dakika sonra ve Mekke'de ise Güneş batışından 23 dakika sonra batacaktır. Güneş battığı anda Hilâl Mekke'de 4° ufkun üstünde bulunurken, İstanbul'da ise 3° ufkun üstünde bulunacaktır. İstanbul ve Mekke'de Hilâl görülebilirlik kriterleri sağlanmadığından Hilâl görülemeyecektir.

Afrika’nın batısından itibaren ve Amerika kıtalarında Hilâl görünürlük kriterlerinin sağlanması nedeniyle 13 Nisan 2021 Salı günü aynı zamanda 1 Ramazan 1442 olacaktır.

Ramazan Hilalinin görülebileceği bazı yerler; Dakar-Senegal, Freetown-Sierra Leone, Santiago-Şili, Miami-ABD, San Francisco-ABD olarak belirtildi.

11 Nisan 2021 Pazar günü akşam namazı ile birlikte 30 Şaban 1442’e girildi.  içtima 12 Nisan 2021 Pazartesi günü Türkiye saati ile 05:30'da gerçekleştiğinden yeni hilalin görülmesi ve yeni aya başlama durumu mümkün olamayacağı için Şaban ayı 30 gün oluyor. Bu durumda 12 Nisan 2021 Pazartesi günü akşam namazı ile birlikte 1 Ramazan başlayacak ve 13 Nisan 2021 Salı günü aynı zamanda 1 Ramazan 1442’in gündüzü olacak.

İslâm Alimlerince Kabul Edilen Hilâl Görülebilirlik Kriterleri

26 Zilhicce 1398 / 27 Kasım 1978 tarihinde İstanbul’da yapılan “Ru'yet-i Hilal Konferansı”nda İslâm ülkelerini temsil eden alimlerce oy birliği ile alınan ve 21-23 Şaban 1437/28-30 Mayıs 2016 tarihlerinde yine İstanbul’da yapılan “Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi”nde teyit edilen kararlar şöyle:

1. İster çıplak gözle, isterse modern ilmin rasat metotlarıyla olsun, asıl olan Hilâl'in Ru'yetidir.

2. Astronomların hesapla tespit ettikleri Kameri aybaşlarına dinen itibar edilebilmesi için; yapılan tespitlerin, Hilâl'in Güneş battıktan sonra ve görüşe mani engellerin bulunmaması durumunda gözle görülebilecek şekilde ufukta fiilen mevcut olması esasına dayandırılmaları gerekir ki, bu Ru'yete "Hükmi Ru'yet" denir.

3. Hilâl'in görülebilmesi için iki temel şartın gerçekleşmesi zorunludur:

  a. İçtima (kavuşum)'dan sonra Ay ile Güneş'in açısal uzaklığı 8 dereceden az olmamalıdır. Bilindiği üzere Ru'yet, 7 ile 8’nci dereceler arasında başlamaktadır. 8’nci derecenin esas alınmasında, ihtiyat bakımından görüş birliğine varılmıştır.

  b. Güneş'in batışı anında Ay'ın ufuktan yüksekliğinin açısal değeri, 5 dereceden az olmamalıdır. Sadece bu esasa göre normal durumlarda Hilâl'in çıplak gözle görülebilmesi mümkündür.

Hilâl'in Ru'yet edilebilmesi için belli bir yer şart değildir. Yeryüzünün herhangi bir bölgesinde Hilâl'in Ru'yeti mümkün olursa, buna istinaden ayın başladığına hükmetmek doğru olur. (İhtilaf-ı metaliye itibar edilmez.)

HİTAM - Hicri Takvim ve Zaman Araştırmaları Merkezi

hicritakvim.org

­

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close