İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49 Öğle13:08 İkindi16:54
Hava - Hava durumuHafif Yağmurlu 12°C Nem %91
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
İşrak
06:49
Öğle
13:08
Giriş Yap

Meyve suyu, konsantre ve nektar içecekler sağlıklı mı?

Özel Haber
Özel Haber
12.07.2022    |

Meyve ve sebzeler diyetlerin vazgeçilmez gıdaları. Meyve ve sebzeler yüksek oranda su içermekte olup özellikle yaz aylarında insanların serinlemelerinde ve su ihtiyaçlarının giderilmesinde önemli bir yer tutmakta.

Meyve ve sebzeler, bileşen açısından yapılarında, insan beslenmesinde oldukça önem arz eden önemli düzeyde fenolik madde, antosiyanin gibi flavonoidler, Askorbik asit (C vitamini), karotenodiler vb antioksidan bileşikler bulunduruyor.

Ayrıca meyve ve sebzeler, vitamin deposu olarak bilinir ve insanların ihtiyaç duydukları C vitamini, A vitamini (beta karoten) gibi önemli vitaminleri yapılarında önemli düzeyde bulunduruyor. Bu yüzden meyve ve sebzeler beslenme açısından önemli ve vazgeçilmez gıdalardandır.

Yapılarında bulunan yüksek düzeyde su içeriğinden dolayı meyve ve sebzeleri uzun süre muhafaza etmek oldukça güç. Bazı insanlarsa meyve ve sebzeyi doğrudan tüketmede herkes kadar istekli olamıyor. Bu yüzden diyetlerinde her zaman meyve ve sebze bulundurmazlar. Ancak bu tüketiciler meyve ve sebzeyi doğrudan tüketme istekleri olmasa bile onların farklı ürünlere dönüştürülmüş formlarını oldukça yüksek düzeyde tüketebilmekte ve meyve ve sebzeden elde edecekleri faydaları, onların işlenmiş bu formaları ile sağlayabilmektedirler.

Meyve suları nasıl üretiliyor?

Meyve suyu olarak bilinen ve meyvenin adının yanında “..….suyu” ibaresi yazılı olan meyve/sebze ürünleri doğrudan meyve/sebzelerin çekirdekleri, kabukları ayrıldıktan sonra ya presleme ya da elekten geçirmek suretiyle inceltme yapılarak meyve pulplarından elde edilmekte.

Elma, armut, portakal, nar, üzüm vb. meyvelerden presleme ile elde edilen ve bazı işlemlerden geçen meyve suları ya konsantre edilerek muhafaza edilir, daha sonra sulandırılarak meyve suları elde edilir ve doğrudan paketlenir ya da konsantre edilmeden doğrudan paketlenerek tüketime hazır şekilde sunulur.

Bu tür ürünlere herhangi bir katkı maddesi kullanılmaz ve doğaldır. Fakat kayısı, şeftali, vişne, kuşburnu vb meyvelerin pulpları oldukça yoğun ve kıvamlı olduğundan doğrudan içilebilir özellikte değildir. Bu tür meyvelerin pulpları ise meyveye göre değişmekle birlikte %30-50 arasında pulp içerecek şekilde sulandırılarak, katılan su oranında da şeker, glikoz/früktoz şurubu, doğal meyveye özgü aroma, sitrik asit (halk arasında limon tuzu) veya enerjisi azaltmak amacıyla katılacak şeker miktarı azaltılarak bunun yerine uygun bir doğal veya sentetik tatlandırıcı kullanılarak üretilmektedir.

Görüldüğü gibi “Meyve Suyu” olarak isimlendirilen ürünlerin meyveden tek farkı kabuk, çekirdek, ince ve kaba liflerin uzaklaştırılması suretiyle meyveden preslemek suretiyle elde edilen meyvenin kendi suyudur. Herhangi bir katkı maddesi de içermemektedir.

Bu açıdan piyasada elma suyu, nar suyu, üzüm suyu, portakal suyu gibi ürünler meyvenin kendi niteliklerini taşımakta olup meyvede bulunan suda erimiş haldeki vitamin, mineral, aminoasitler, şekerler, organik asitler, fenolik maddeler, doğal pigmentleri vb yapısında barındırarak sağlık açısından önemli bir gıda olarak yerini almaktadır.

Elma, nar, üzüm ve vişne gibi ürünler preslendikten sonra ileride bulanıklık verecek maddeleri uzaklaştırmak amacıyla 'durultma' dediğimiz bir işlemden geçmekte. Durultma işleminden sonra jelatin, bentonit, kieselzol ve aktif kömür gibi yardımcı malzemeler katılarak ürün berraklaştırılmaktadır. Daha sonra meyve suyuna katılan bu yardımcı malzemeler filtre edilerek meyve suyundan uzaklaştırılmaktadır. Bu tür meyve sularına “Berrak Tip Meyve Suyu” denilmektedir.

Bu tip meyve sularında en önemli handikap durultmada kullanılan “Jelatin” maddesinin kaynağıdır. Jelatin hayvansal bir proteindir ve sığır, domuz, küçük baş hayvanların deri ve kemiklerinden elde edilmektedir. İslam inancına göre domuz eti ve ürünleri tüketmek helal olmadığından jelatinin elde edildiği kaynağında helal hayvanlardan ve İslami usullere göre kesilmiş hayvanların kemik ve derilerinden olması zorunludur. Bu tür meyve suyu firmaları kullandıkları jelatinin helal olduğu belgelendirmeleri önemlidir. Yani eğer ürünlerinde durultmak amacıyla jelatin kullanılıyorsa bundan dolayı kendi meyve sularına uygun bir yerden “Helal Belgesi” alması son derece önem arz etmektedir.

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Günün Sohbeti
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Günün Sohbeti
Günün Sohbeti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close