İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:55 Akşam20:00 Yatsı21:29 İmsak04:28 Güneş06:03 İşrak06:43 Öğle13:07
Hava - Hava durumuAçık 20°C Nem %72
Türkçe
15 Şevval 1445 24 Nisan 2024 Çarşamba
15 Şevval 1445
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:00
Yatsı
21:29
İmsak
04:28
Güneş
06:03
İşrak
06:43
Giriş Yap

Muhammed Ali anılıyor

04.06.2021    |

Dünya ağır sıklet boks şampiyonu Muhammed Ali, solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle 3 Haziran 2016 Cuma günü vefat etmişti. Dünya şampiyonu olduğu 1964'te İslam dinine giren Muhammed Ali, hayatının sonuna kadar her platformda İslam'ı tebliğ etmeye çalıştı. 

Hayatı boyunca birçok önemli maça çıkan, spor yaşantısının yanı sıra İslam'ı her platformda tebliğ etmesiyle ve ABD'de ayrımcılığa tabi tutulanlara desteğiyle de bilinen Muhammed Ali, vefatının 5. yılında anılıyor.

Müslüman olmadan önce Cassius Marcellus Clay adını taşıyan Ali, insanlar arasında dil ve ırk ayrımı gözetmeyen İslam dinine ilgi duymaya başladı. 1964’te henüz 22 yaşındayken, dünya birinciliğini elinde bulunduran Sonny Liston’u yenen boksör, şampiyon olmasının ardından İslam'ı seçti ve adını 'Muhammed Ali' olarak değiştirdiğini canlı yayında tüm dünyaya duyurdu. 

Madalyasını nehre fırlattı

Birçok otorite tarafından tüm zamanların en iyi ağır sıklet boks şampiyonu olarak kabul edilen Muhammed Ali, asıl çıkışını 1960 Roma Olimpiyatları’nda hafif ağır sıklette altın madalyaya ulaşarak yaptı. Zaferinin ardından gittiği bir restorana ten rengi nedeniyle alınmamasına kızan Ali, kazandığı altın madalyayı Ohio Nehri’ne fırlattı ve yaşadığı bu olay ırkçılıkla mücadelesinin fitilini ateşledi.

ABD için savaşmayı reddetti

Siyahilerin birçok temel haktan mahrum olduğu 1960’ların ABD’sinde aynı zamanda Müslüman da olan Muhammed Ali, ABD hükümeti tarafından 1966’da acil koduyla Vietnam Savaşı’na çağırıldı. Kariyerini hiçe sayarak “Vietnamlılar bana hiçbir kötülük yapmadılar ki onlarla savaşayım.” diyen ve Vietnam Savaşı’na gitmeyi reddeden Ali, 5 yıl hapis ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Lisansı, pasaportu ve unvanları elinden alındı. Ardından açtığı temyiz davasını kazanan Ali, çıktığı müsabakalarla unvanlarını geri kazandı ve 3 dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk isim oldu.

"Kelebek gibi uçar arı gibi sokarım"

Müsabakalarda alaycı ifadeler kullanarak psikolojik açıdan rakiplerinin üzerinde baskı kurmasıyla ünlenen Muhammed Ali, dönemin ağır sıklet boks şampiyonu Sonny Liston’ı, akıllara kazınan “Kelebek gibi uçar arı gibi sokarım” sözünü sarfettiği maçta 25 Şubat 1964’te yenerek ilk unvan müsabakasını kazandı ve henüz 22 yaşında ilk altın kemerini elde etmiş oldu. Ardından gelen 4 sene içerisinde Ali, 4 altın kemer kazanarak elde edilmesi zor bir başarıya imza attı. Muhammed Ali, amatör olarak katıldığı 167 maçın 161’ini kazanarak bu alanda bir rekora imza attı. Profesyonel döneminde yaptığı 61 maçta sadece 5 kez yenilen, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu olan Muhammed Ali, 37’si nakavt olmak üzere 56 maçını kazandı.

Muhammed Ali, çıktığı her televizyon veya radyo programında kendini eski ismi ile çağıranlara adının Muhammed Ali olduğunu hatırlattı. İnancı hayatında önemli bir yere sahip olan Ali, 1972 ve 1988 yıllarında iki kez hac görevi için Mekke'ye gitti.

Muhammed Ali'nin, 'Allah’tan zenginlik istedim, bana İslam'ı verdi' sözleri hafızalara kazındı.

AKRA'da Muhammed Ali Yılı kapsamında özel olarak hazıralanan Muhammed Ali'nin hayatını anlatan belgesele buradan ulaşabilirsiniz.

'Tebliğin Sportif Yüzü Muhammed Ali' özel dosya haberini buradan okuyabilirsiniz.

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Ayetlerle Günün Duası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Ayetlerle Günün Duası
Ayetlerle Günün Duası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close