İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %89
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
Giriş Yap

Koşarken çevreyi koruyabileceğinizi düşündünüz mü?

16.06.2021    |

Hem çevrenin hem de bedeninizin size teşekkür etmesini ister misiniz? Cevabınız evetse hem koşarak spor yapmayı hem de bu esnada çevreyi temizlemeyi hedefleyen bir uygulama tam size göre!

Plogging” adı verilen etkinlik, İsveççe ‘toplamak’ ve İngilizce ‘koşmak’ kelimelerinin birleşimiyle oluşturulmuş bir sözcük. ‘Koşarken çöp toplama idmanı’ anlamına geliyor. Çöpün üzerine basıp geçmek yerine toplayarak ilerlemek; çevreyi daha yakından tanımaya da katkıda bulunuyor. Üstelik bu idmanı; şehirde, köyde, sahilde her yerde yapmak mümkün.

Her yıl 300 milyon ton plastik üretiyor ve bunun yaklaşık 9 milyon tonunu denizlere atıyoruz. Böyle giderse 2050’ye kadar denizlerde balıklardan daha çok plastik olacak. Dünyanın dört bir yanında çevreye duyarlı bireyler, bu konuda çözümler üretmeye çalışıyor.

"Hem koş hem de topla" olarak özetlenebilecek bu etkinlik, çevreyi koruma konusunda oldukça faydalı. Yöntemi başlatan Erik Ahlström, Stockholm’de evden işe gittiği yolun çöple dolu olduğunu fark edince önce bu küçük alanda çöp toplayarak ilerlemeye başladığını söylüyor. Daha sonra bu hareketi 5-30 kişilik gruplarla devam ettirmiş. Hatta 700 çocukla 20 dakikada 1,5 ton çöp topladığı bir etkinlik gerçekleştirmiş. Aynı zamanda topladıkları çöplerin geri dönüştürülebilecek olanlarını da ayırmayı ihmal etmemişler.

Hızlı koşu anlamına gelen ‘jogging’ yarım saatte 235 kalori, yürüyüş ise 120 kalori yakarken plogging, eğilip kalkma ve eşya taşıma içerdiği için 288 kalori yakıyor.

Belki siz zaten yürürken ve koşarken gördüğünüz çöpleri toplayanlardansınız. “Hayır, aklıma hiç gelmemişti!” diyorsanız deneyebilir ve koşunuzu dünyaya katkıda bulunmanın huzuruyla tamamlayabilirsiniz.

Etkinlik sırasında:

* Eldiven ve çöp torbası kullanmanızı,

 * Çöpü taşıdığınız kolu sık sık değiştirerek iki kolunuz arasında denge kurmanızı ya da çöp kutuları uzaksa iki elinize iki ayrı poşet almanızı,

 * Çöpü eğilerek değil çömelerek toplamanızı,

* Trafiğin olduğu yollarda kurallara uymanızı,

* Kazandığınız farkındalığı başkalarıyla da paylaşmanızı öneririz.

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Okudukça
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Okudukça
Okudukça Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close