İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:28 Güneş06:03 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:00 Yatsı21:29
Hava - Hava durumuAçık 19°C Nem %76
Türkçe
16 Şevval 1445 24 Nisan 2024 Çarşamba
16 Şevval 1445
Yatsı
21:29
İmsak
04:28
Güneş
06:03
İşrak
06:43
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:00
Giriş Yap

Bağırsak sağlığı için beslenme önerileri

Özel Haber
Özel Haber
17.09.2021    |

Kadim tıp tarihi, bütün hastalıkların bağırsaklardan başladığını bağırsakların hasta ise vücudun geri kalanının da hasta olduğunu söyler. Günümüzde bağırsakların insan için “ikinci beyin” olarak tanımlanması bunu doğrular nitelikte.

Yapılan çalışmalarda bağışıklık sistemimizin büyük bir bölümünün bağırsaklarımızdaki flora sayesinde korunduğu ortaya konuyor. Bağırsak mikroflorasındaki bir bozulma birçok hastalığı tetikleyebilmekte. Bu yüzdendir ki sağlıklı diyebileceğimiz diyet modellerinin bir kısmı bağırsak sağlığını önceleyen prensipler belirlemiş durumda.

Probiyotik (yararlı bakteri), prebiyotik (sindirim sisteminde yararlı bakterilerin beslendiği lif türleri), simbiyotik gibi kavramlar yine bağırsak sağlığıyla ilgili terimler. Son zamanlarda bunları içeren besinlein daha çok tercih edilmeye başlandığı görülüyor.

Beslenme şeklimiz bağırsak mikrobiyomunu büyük ölçüde etkiler. Araştırmalar, lif oranı düşük, hayvansal yağ ve protein bakımından yüksek olan batı tarzı beslenme ile kansere sebebiyet veren birikim ve enflamasyon arasında bağlantı olduğunu göstermiş durumda.

Sağlıklı bağırsaklar için beslenme düzeni nasıl olmalı?

⚫ Her alanda olduğu gibi bağırsak sağlığı için de yeterli ve dengeli beslenme çok önemli.

⚫ Her öğünde 4 besin grubu bulundurulmalı. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhana.

⚫ Lif oranı yüksek besinler tercih edilmeli, yetişkin için günlük posa alımı 25-30 gr olmalı.

⚫ Karbonhidrat seçiminde şeker, pasta, tatlılar gibi basit şeker yerine tam tahıl, nişasta, bulgur gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmeli. 

⚫ Hücre yapım ve yenilenmesinde rol oynayan, et, süt, yumurta, kuru baklagil gibi proteinden zengin besinler yeterli düzeyde alınmalı. 

⚫ Genel sağlığın korunması için hayvansal yağlar azaltılmalı, bitkisel yağlar tercih edilmeli.

⚫ Az ve önerilen düzeyde tereyağı kullanımı içerdiği bütirik asit sebebiyle bağırsak sağlığına olumlu etkisi sağlıyor. Kalp-damar hastalık riski olan kişilerin ise tüm hayvansal yağlardan uzak durması öneriliyor.

⚫ Yeterli düzeyde su tüketimi besinlerin sindirim ve emilimine yardımcı olur. Metabolizma sonucu oluşan atıkları uzaklaştırmak için günlük 8-10 bardak su içilmeli.

⚫ Yoğurt, kefir, peynir, tarhana gibi probiyotikten zengin besinler tercih edilmeli.

­

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Şerh-i Mesnevi
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Şerh-i Mesnevi
Şerh-i Mesnevi Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close