İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:24 Güneş06:00 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:02 Yatsı21:32
Hava - Hava durumuAz Bulutlu 18°C Nem %87
Türkçe
17 Şevval 1445 26 Nisan 2024 Cuma
17 Şevval 1445
İmsak
04:24
Güneş
06:00
İşrak
06:41
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:02
Yatsı
21:32
Giriş Yap

Körfez basınından 11.10.2021

Özel Haber
Özel Haber
11.10.2021    |

Körfez basını ve gündeminde öne çıkan haberler... Hac ve Umre başvuruları, fuarlar, uzay programı, Körfez ekonomilerinden ayrıntılar…

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.

Hac ve Umre vize başvuruları telefonlardan yapılabilecek

Suudi Arabistan yeni bir uygulama ile hacıların ve hacı adaylarının kişisel bilgilerini telefonlar aracılığıyla artık kendilerinin kaydedeceğini açıkladı. Uygulamanın başlayacağı ülkelerde Hac ve Umre için vize başvurusunda bulunmak isteyen kişiler bulundukları yerin iletişim bilgilerini telefon üzerinden kaydedebilecek. Uygulama ile kişiler vize düzenleme merkezlerine gitmek zorunda kalmayacak. Ülkeye ibadet için gelenler, Suudi Arabistan’a ulaştığında kişisel bilgileri yeniden kaydetmek zorunda kalmadan bilgileri sadece eşleştirecekler. Böylece ülkeye girişleri daha kolay olacak.

Mescid-i Haram’daki umreci ve ziyaretçi sayısı artırıldı.

Suudi Arabistan, yetkili makamlarla koordineli olarak, Mekke’deki Mescid-i Haram’a kabul edilecek günlük insan sayısını umre ziyaretçileri için 100 bin, namaz kılacaklar için de 60 bine çıkardı. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, kararın yürürlükte olduğunu bildirdi. Umre ziyareti ve içinde namaz kılmak üzere Mescid-i Haram’a gelmek isteyenlerin ilgili uygulama üzerinden kayıt olması gerektiği belirtildi.

BAE’nin yeni uzay misyonu

Birleşik Arap Emirlikleri geçtiğimiz hafta yeni bir uzay keşif görevi başlattığını duyurdu. Uzay aracı, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağını keşfetmek için 2028'de fırlatılacak.  BAE Temmuz 2020'de Mars'a bir araç göndermişti. Mars'ın yörüngesine Şubat ayında ulaştı ve gezegeni incelemek için bir yıldan fazla zaman harcayacak. Bu yeni görev, Mars görevi sırasında geliştirilen yenilikleri kullanacak.

Körfezde kasırgalı günler

Hint Okyanusunda gelişen Şahin Kasırgası, İran ve Umman’da can kaybı ve ağır maddi hasara yol açarken, Körfez bölgesinde yer alan diğer ülkeler de olumsuz hava koşullarından etkilendikleri bir hafta yaşadılar. Kuveyt’te kuvvetli rüzgarın etkisiyle kara yolları kumla örtülürken,  Katar ve BAE de kuvvetli rüzgar, yüksek dalgalarla birlikte gök gürültülü sağnak yağışlara maruz kaldı.

Suudi Arabistan’da yeni veri programı

Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Kurumu (SDAIA), devlet kurumlarındaki veri ofislerinde ulusal yeteneklerin güçlendirilmesi amacıyla Geleceğin Ekonomisi Veri Programı’nı başlattı. Program, veri yönetimi konusunda uzmanların yetiştirilmesinin yanı sıra veri kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayan veri yönetiminin güçlendirilmesini hedefliyor. Program ayrıca devlet kurumlarıyla entegrasyonun sağlanmasına, ulusal veri yönetimi konusunda farkındalığın artırılmasına ve kişisel verilerin korunması kültürünün teşvik edilmesine katkıda bulunacak. Program, uzmanların ulusal veri yönetimi politikaları ve standartlarını uygulamak için çalışmanın yanı sıra veri ofisi ekibini yönetme ve ulusal veri yönetim politikalarını kendi politikalarıyla uyumlu hale getirme becerisi edinmelerini sağlayacak.

Suudi - Pakistan ortak deniz tatbikatı

Suudi Arabistan ve Pakistan, Suudi Hava Kuvvetleri'nin yanı sıra Suudi Deniz Kuvvetleri ve Pakistanlı muadillerinin katılımıyla “Naseem Al Bahr 13” adlı ortak bir deniz tatbikatı başlattı. Tatbikat sırasında ortak deniz güvenliği operasyonları yürütülürken her iki donanma arasındaki birlikte çalışabilirlik artırılacak.

Yemen’de gıda ürünlerinin fiyatları yüzde 60 yükseldi

Yemen'deki gıda güvensizliğinin endişe verici boyutlara ulaştığı duyuruldu. Yemen riyalinin (YER) çöküşü ve zaten yetersiz olan gıda tüketiminin yoğunlaşması nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde fiyatlar yaklaşık yüzde 60 arttı. Yayınlanan bir raporda, Yemen para biriminde devam eden devalüasyonun ve yükselen fiyatların, yaklaşık 16,2 milyon insanın halihazırda gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğu Yemen'de açlığı artırdığı vurgulandı.

Riyad’da Uluslararası Kitap Fuarı

2021 Riyad Uluslararası Kitap Fuarında 28 ülkeden binden fazla Suudi, Arap ve uluslararası yayınevinin yanı sıra aydın ve yazarlar yer aldı. Riyad Uluslararası Kitap Fuarı’nın ziyaretçi sayısı, satış hacmi ve katılımcı yayınevleri açısından Arap yayıncılığına açılan kapı ve bölgedeki en büyük fuarı temsil ettiği ifade ediliyor. 1 - 10 Ekim 2021 tarihleri arasında Riyad’daki yeni yerinde düzenlenen kitap fuarında 100’den fazla araştırmacı, yazar ve farklı milletlerden eleştirmen 36 seminer aracılığıyla kültürel konular hakkında konuşma yaptı. Fuarda çocukları okumaya motive etmenin yolları, edebi ajans kurmanın aşamaları, mimari yazı, çizgi roman, hikaye yazma teknikleri, ünlü şefler tarafından verilen mutfak sanatlarının yanı sıra yazma ve kompozisyon atölyeleriyle çeşitli alanlarda 100'den fazla uzman tarafından sunulan, çeşitli çizgilerden ve kültürel eğilimlerden oluşan 60'tan fazla atölye çalışması yapıldı.

İflas edenlere yardım fonu

Suudi Arabistan’daki bir platform, iflas etmiş kişilere maddi destek olmak amacıyla uygulama başlattı. Yapılan bu hizmet, ilgili resmi makamlarla entegre şeklinde tüm hayır işlerine destek olma kapsamında geldi. Bağışçılar, platformdaki bağış fırsatları listesine girip bağış yapmak istediği iflas eden kişiye ödemelerinde yardımcı olacak. İlk aşamada hak kazanma şartları, yardımdan faydalanacak kişinin hakkında başka adli icra kararının bulunmamasının yanı sıra Suudi vatandaşlık şartı, alacak tutarının en fazla 100 bin riyali geçmemesi ve icra mahkemesi tarafından verilen tutarı aşan bir kararın olmaması gerekiyor. Geçtiğimiz Mart ayında Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Kurumu (SDAIA) tarafından, ülkedeki bağışları desteklemek amacıyla kurulan platform, bağışların hak sahiplerine güvenilir bir şekilde ulaştırılmasını hızlandırarak dijital hizmetleri geliştirmeye devam ediyor.

Dubai Expo2020 resmen açıldı

Orta Doğu'da düzenlenecek ilk dünya fuarı Expo 2020 Dubai, 1 Ekim’de daha sürdürülebilir bir gelecek için küresel işbirliği teması ile açıldı. Dubai’de, 4.3 kilometrekarelik çöl üzerinde sıfırdan inşa edilen dünya fuarına 25 milyon iş ve turist ziyareti çekerek ekonomisini artırmayı umuyor. Fuar alanı, 2 Ekim Cuma gününden itibaren yaklaşık 200 ülkeden katılımcılara kapılarını açtı. 

 

­

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly
Hatm-i Şerif - Maher Al Muaiqly Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close