İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:18 Güneş06:45 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 17°C Nem %58
Türkçe
19 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
19 Ramazan 1445
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Giriş Yap

Körfez basınından 23.11.2021

23.11.2021    |

Körfez basını ve gündeminde öne çıkan haberler...Tavaf için rezervasyon…Körfez ülkelerinde vize şartları…Lübnan’da su kaynakları için girişim…

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan ve Umman gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz. 

Tavaf için rezervasyon sistemi

Mescid-i Haram’ın tüm imkanlarından yararlanmak ve Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’de umre ziyareti ve ibadet etmek aisteyenlere, yakında Mataf-ı Şerif’de umre ziyaretçisi olmayanların tavaf yapabilmeleri için tavaf rezervasyon hizmeti sunulacak. Kaynaklar, Haceru’l Esved, Rukn-u Yemani köşesi ve Hicr-I İsmail Mevkiinde namaz kılmak için rezervasyon hizmetinin onaylı elektronik uygulamalar üzerinden düzenleneceğini açıkladı.

Suudi Arabistan, geçtiğimiz günlerde Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’nin tüm kapasitesinin kullanılmasına izin vereceğini, çalışanlar ve ziyaretçilerin caminin tüm alanlarında her zaman maske takmanın zorunlu olacağını açıklamıştı. Bununla birlikte, bazı mobil uygulamalar üzerinden umre ve namaz kaydı almaya devam edileceği bilgisi de verilmişti.

Körfez Ülkelerinde değişen vize politikaları

Suudi Arabistan, yüksek vasıflı yabancılar için resmi bir vatandaşlığa kabul programını ilan eden bir kararnamenin ardından doktorlar, İslam alimleri ve önde gelen akademisyenler de dahil olmak üzere bir grup gurbetçiye vatandaşlık verildiğini duyurdu.

Suudi Basın Ajansı (SPA) geçen hafta dini, tıbbi, bilimsel, kültürel, spor ve teknolojik alanlarda “uzmanlara ve olağanüstü küresel yeteneklere” Suudi vatandaşlığı verecek bir kararname yayınladığını bildirmişti. Suud basını, vatandaşlığın "sınırlı" sayıda gurbetçiye verileceğini ve bunların seçiminin "tamamen kamu yararına dayalı olacağını ve başvuru yapma seçeneği olmayacağını" yazıyor. Suudi Arabistan'ın 34 milyonluk nüfusunun yaklaşık üçte biri göçmen işçiler. Geçen yıl Riyad, yabancı işçileri yasal olarak işverenlerine bağlı tutan ve düşük ücretli göçmenleri suistimale karşı savunmasız bırakan kısıtlamaları hafifletmişti.

Suudi Arabistan, gurbetçilere vatandaşlık veren ikinci Körfez devleti. Ocak ayında Birleşik Arap Emirlikleri, "yatırımcılar, doktorlar, uzmanlar, mucitler, bilim adamları, yetenekler, aydınlar, sanatçılar ve aileleri" için benzer bir vatandaşlık süreci başlatmıştı. BAE’de ilave olarak 5 yıllık çok girişli turist vizesi ile çok uluslu şirketlerde çalışanlara da 5 yıllık çalışma ve oturma vizesi verilmesi uygulamasına geçildi.

Umman yeniden denizlere açılmak istiyor

Tarihindeki başarılı denizcilik deneyiminden ilham alan Umman hükümeti deniz lojistiğine yatırım yaparak ekonomisini çeşitlendirmek istiyor. Yüzyıllar boyunca Umman, Batı Hint Okyanusu'nun çoğunu kapsayan geniş bir deniz ticaret imparatorluğuna hükmetti.Hürmüz Boğazının güneyini elinde tutarak Körfez'in kapısı olarak görünen Umman aynı zamanda Hint Okyanusuna doğrudan açılan bir stratejik bir konuma sahip. Umman, küresel nakliye rotalarının merkezindeki bu konumundan yararlanarak, 2040 yılına kadar 300.000 kişinin istihdam edilebileceğinin farkında olarak hareket ediyor.

Bugün Umman'ın stratejik avantajlarından biri, Hürmüz Boğazı'nın dışındaki konumu. Bu dar su yolu, Körfez'in mevcut lojistik merkezi olan Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) dünyanın geri kalanına bağlamakta. Bununla birlikte Umman’ın diğer körfez ülkeleriyle olan karayolu bağlantılarını da gözden geçirmesi gerekiyor. Örneğin Yemen haricindeki diğer ülkelere tek karayolu bağlantısının, BAE üzerinden sağlanması bir dezavantaj oluşturuyor.

Umman'ın başkenti Maskat'tan yaklaşık 400 kilometrelik bir sürüşten sonra ulaşılabilen Suudi Arabistan sınırında yol bitiyor. 2014 yılında başlayan petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte hayata geçemeyen bölgesel demiryolu ağı da şartları Umman limanları  lehine çevirebilecek bir proje.

Lübnan’da ithal ilaç krizi yerli üretimi artırdı

Merkez Bankasının döviz rezervlerinin yetersiz olmasından dolayı yaşanan ithalat krizi nedeniyle yaklaşık iki yıldır Lübnan yerli ilaç endüstrisinde ciddi bir artış yaşandı.  Geçtiğimiz dönemde ithal edilen çok sayıda ilacın artık temin edilememesiyle birlikte, halkın birçoğu ev yapımı ilaçlara başvurmak zorunda kaldı. Çok sayıda doktor ve eczacı, hastalara her zaman tavsiye ettikleri ilaçları Lübnan'da üretilen ilaçlarla değiştirmek zorunda kaldı. İthal ilaç fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasının ardından sektördeki hareketliliğin güçlü bir artış göstermesi bekleniyor.

Lübnan’da Arap Su Konseyi toplantısı

Arap Su Konseyi’ne üye devletlerin bakanları, Arap ülkelerine su kullanımının etkinliğini ve verimliliğini artırmak için daha fazla çaba gösterilmesi ve ısınmanın tarım ve su sektörleri üzerindeki etkisini değerlendirme konusunda Arap Kurak Alanlar ve Kıraç Topraklar Araştırmaları Merkezi’nin deneyimlerinden yararlanılması çağrısında bulundu.

Lübnan başkanlığında düzenlenen 13. oturumunun sonunda, Arap ülkelerindeki su kaynaklarına yönelik dijital bir veritabanı oluşturmak için çalışan araştırma merkezine su kaynakları hakkında veri sağlayarak işbirliği yapılması, yağmur suyu toplama tekniklerini uygulamaya koyulması çağrısı yapıldı.

Konsey, Arap ülkelerine, konsey tarafından hazırlanan ve bakanlar tarafından onaylanan su politikaları belgelerine dayalı olarak, doğal yollarla elde edilmeyen (Tuzdan arındırılmış su, tarımsal drenaj suyunun yeniden kullanımı, arıtılmış atık suyun yeniden kullanımı, güvenli yarı tuzlu yeraltı suyu kullanımı, yağmur suyu hasadı gibi) su kaynaklarının kullanımını artırma programından yararlanmaya teşvik etti.

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close