İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:31
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 19°C Nem %46
Türkçe
19 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
19 Ramazan 1445
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Giriş Yap

Körfez basınından 17.12.2021

17.12.2021    |

Körfez basını ve gündeminde öne çıkan haberler...

Suudi Arabistan, Bahreyn, Dubai ve Katar gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.

Riyad 42. Körfez Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı

42. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi, Riyad’ın ev sahipliğinde, altı üye ülkenin liderlerinin katılımıyla, işbirliğini artırmanın ve zorluklarla yüzleşmenin yollarını görüştü. KİK Zirvesi, Suudi Arabistan tarafından belirlenen ve 2015 yılında KİK Yüksek Konseyi tarafından onaylanan vizyonun tam olarak uygulanmasına odaklandı. Buna göre, zirve, ekonomik entegrasyon ve ortak savunma ve güvenlik sistemlerinin unsurlarının tamamlanması ve üye ülkeler arasında birleşik bir dış politika geliştirilmesi etrafındaki görüşmelere sahne oldu. Gelişmiş ekonomik performans, KİK ülkelerinin 2020 yılı cari fiyatlarla gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) endeksinde dünyada 13. sırada yer almasıyla, KİK’in küresel ekonomik önemi son dönemde hızlı bir artışa tanık oldu.

KİK ülkeleri ham petrol ve doğalgaz üretimi alanında dünyada birinci sırada yer aldı. KİK’in ham petrol üretimi 2020’de günde 16,2 milyon varil, aynı yıl içinde pazarlanan doğalgaz üretimi ise yaklaşık 424,2 milyar metreküp oldu. 2020’de 500,2 milyar varil olduğu tahmin edilen dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip olan KİK ülkeleri ayrıca 2020 yılında 43,3 trilyon metreküp olarak tahmin edilen Rusya’dan sonra ikinci en yüksek doğalgaz rezervinin de sahibi.

KİK ülkeleri, 1983’te serbest ticaret bölgesini, 2003’te gümrük birliğini ve 2008’de Körfez ortak pazarını uygulamaya başladı. Tüm bu adımlar, başta karşılıklı ticaret olmak üzere çeşitli alanlarda KİK ülkeleri arasında ekonomik entegrasyonun güçlendirilmesine katkıda bulundu.

Bahreyn KDV oranını artırıyor

Bahreyn parlamentosu katma değer vergisinin %10'a iki katına çıkarılmasını onayladı. Yatırım yapılabilir seviyenin altında derecelendirilen Bahreyn, 2018'de Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen destekle kurtarıldı. Maliye Bakanlığı, "KDV artışının parlamento tarafından başarıyla onaylanması, ekonomik toparlanma planlarımız ve 2024 yılına kadar dengeli bir bütçeye ulaşma hedefimiz açısından kritik bir dönüm noktasıdır," açıklamasını yaptı.  

Dubai’de digital ekonomi mahkemesi kuruluyor

Dubai Uluslararası Finans Merkezi Mahkemeleri, dijital ekonomiyle ilgili karmaşık hukuki ve ticari anlaşmazlıkların çözüm sürecini basitleştirmeyi amaçlayan ‘Dijital Ekonomi İhtisas Mahkemesi’ kurulduğunu duyurdu. Dijital mahkeme, mevcut ve gelişmekte olan teknolojilerle ilgili ulusal ve uluslararası anlaşmazlıkları ele alacak. 2022’nin ilk çeyreğinde hizmet vermeye başlayacak olan mahkeme, büyük veri, , yapay zeka, bulut hizmetleri, insansız hava araçları, 3D baskı teknolojileri ve robotik gibi çok çeşitli alanlardaki anlaşmazlıkları kapsayacak.

Dubai’de kağıtsız bürokrasi

Dubai Emirliği, tamamen kağıtsız bir hükümete dönüşme stratejik hedefine ulaştığını duyurdu. Kağıtsız Dubai Stratejisi ile 2018’de başlayan süreç, bugün Dubai hükümetindeki tüm iç ve dış işlemlerin ve prosedürlerin tamamen dijital hale gelmesiyle tamamlandı. İşlem ve prosedürler artık kapsamlı dijital devlet hizmet platformları aracılığıyla yönetilmekte. Dubai, vatandaşlarına yönelik işlemleri ve hizmetleri dijitalleştirerek, 1,3 milyar dirhemden (353 milyon dolar) ve 14 milyon saatten fazla tasarruf sağlamayı başardığını açıkladı.

Katar’da ergenlik döneminde dijital bağımlılığa dikkat çekildi

Katar'daki ergenlik dönemi kuşağı arasında dijital cihazların - özellikle internete bağlananların - aşırı kullanımını ve bunların sağlık, eğitim ve aile ilişkileri üzerindeki etkisi araştırıldı. Çalışmanın amacı, Katar'da dijital bağımlılığı azaltmak için farkındalık sağlamak ve özel destek hizmetleri oluşturmak olarak açıklandı. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilki, ergenlik çağındaki çocuklarının dijital cihaz kullanımına ilişkin değerlendirmeleri konusunda ebeveynleri araştırdı.

Ankete katılan ebeveynlere göre, çocuklar dijital cihazları aşırı kullanmanın bir sonucu olarak uykusuzluk, obezite, stres ve depresyon gibi fiziksel ve zihinsel sağlık sorunları yaşıyor. Bu çocuklar aynı zamanda daha düşük akademik performansa sahip, sosyal olarak utangaç ve aile üyeleriyle çatışmalara girebiliyor.

Açıklamada "Çalışmamızın ilk bölümü konuyla ilgili ebeveynlerin bakış açısını ele aldı. Sonuçlar, Katar'da aşırı teknoloji kullanımının ergenler arasında yaygın bir sorun olduğunu gösteriyor. Ayrıca ebeveynlerin yardıma ihtiyacı olduğunu gördük. Konuyu ele alıyorlar ancak yüzde 98'den fazlası Katar'da şu anda mevcut olan hizmetlerden habersizken, bazıları psikolojik destek almaktan imtina ediyorlar” denildi.

Ülkede halihazırda davranışsal, zihinsel ve sosyal girişimler dahil olmak üzere çeşitli yardımcı hizmetler sunulmakta. Ancak, dijital bağımlılığı tedavi etmek için özel bir program mevcut değil. Tam çalışmanın temel bulgularına dayanarak, araştırmacılar Katar'da özel tedavi programları geliştirmek ve ulusal politikalar hakkında tavsiyelerde bulunmak için tüm paydaşlarla işbirliği yapmayı hedefliyor.

Hat Sanatı Kültürel miras listesinde

15 Arap ülkesinin girişiminin ardından Arapça Hat: Bilgi, Beceri ve Uygulamalar, Kültürel Miras Temsili Listesi'ne eklendi. Hat sanatı, dini metinlerde kullanımının önemine ek olarak, tarih boyunca Arap dilinin ilerlemesinde de önemli bir rol oynadı. Arap kültürünün, geleneklerinin ve dini değerlerinin aktarılmasına ve yayılmasına katkıda bulundu.

Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı 2021 yılı Kasım ayından itibaren Arapça Hat Yılı olarak ilan ederek bu kapsamda bir dizi girişim başlattı. Bunların arasında Riyad Ulusal Müzesi'nde Arap dilinin kökenleri, hat sanatının gelişimi ve hat, çağdaş tasarım ve yapay zeka arasındaki ilişkiye ışık tutan çığır açan bir sergi de yer almakta.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close