İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:18 Güneş06:45 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 17°C Nem %58
Türkçe
19 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
19 Ramazan 1445
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Giriş Yap

Körfez basınında bu hafta - 13.01.2022

13.01.2022    |

Körfez basını ve gündeminde öne çıkan haberler...

Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn ve Katar gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.

Suudi Arabistan ve Umman enerji politikalarında işbirliği arıyor

Suudi Arabistan ve Umman Enerji Yönetimi, petrol piyasası gelişmelerine ilişkin vizyonlarını görüşüyor. Petrol fiyatları, küresel ekonomideki belirsizliğin bir sonucu olarak dalgalanmalara tanık olurken, Körfezli üreticiler küresel arzın küresel talep hacmine uygun olmasını sağlayarak petrol piyasalarının istikrarını sağlamaya çalışıyor. Suudi tarafı, tarafların yenilenebilir enerji, dairesel karbon ekonomisi ve sürdürülebilirlik dahil olmak üzere çeşitli enerji alanlarında işbirliğini artırmanın yollarını tartıştığını duyurdu.

Umman, OPEC üyesi olmayan ve günlük ortalama 1,1 milyon varil fiili üretim ile ham petrol üreten bir ülke. Suudi Arabistan ise Rusya ve ABD'den sonra günlük ortalama 11 milyon varil üretim ile dünyanın üçüncü büyük üreticisi ve günlük ortalama 7,4 milyon varil ile en büyük petrol ihracatçısı.

 Körfez Ülkeleri Gümrük Birliğinde kaldığı yerden devam edecek

Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreterliği, KİK Liderleri Yüksek Konseyi kararları doğrultusunda gümrük birliğinin tüm kural ve kurumlarıyla tamamlanması için çalışmalarını hızlandırdı.  Ekonomik alanlarda istenen entegrasyonun sağlanmasına doğru ilerlemek için, ilgili ülkelerin temsilcileri Dubai’de biraraya geldi. Görüşmede, Yüksek Konseyin Aralık ayında Riyad'da gerçekleştirilen 42. oturumunda aldığı kararlarından Körfez Gümrük Birliği ile ilgili direktiflerini ayrıntılı bir şekilde sunuldu.

Gümrük birliğinin çalışmalarının verimli bir şekilde yürütmek için ilgili birime gerekli tüm yetkilerin verilmesi ve KİK ülkeleri için gümrük dışı kısıtlamalar üzerinde anlaşmaya varılması gerektiği vurgulandı.

Suudi Arabistan’dan maden ve enerji dönüşümü atağı

Suudi Arabistan, ihracat profilini petrolden uzaklaştırmanın önemli bir yolu olarak, öncelikle karbon emisyonlarının yakalanması ve depolanması ile birlikte hidrokarbonları kullanarak küresel bir hidrojen tedarikçisi olmaya çalışıyor. Hidrojen üretimi, Suudi Arabistan'ın yerel petrole daha az bağımlı olmasını sağlayacak. 2030 yılına kadar yılda 2,9 milyon ton/yıl ve 2035 yılına kadar 4 milyon ton/yıl temiz hidrojen üretim hedeflerine sahip olan Suudi Arabistan, önümüzdeki on yılda mavi hidrojende, özellikle mavi amonyak formunda büyük bir pazar payı elde edebilir.

Suudi Arabistan madenciliği ulusal endüstrinin üçüncü direği haline getirmek için çalışarak, ekonomiye katkısını 2030 yılına kadar 64 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Bakanlık madencilik sektöründeki hedeflerini gerçekleştirme yolunda yeni Maden Yatırım Yönetmeliği’ni yürürlüğe koymak, jeolojik veriler sağlamak ve maden ruhsatı verme prosedürlerini kolaylaştırmak için ‘madencilik e-platformunu’ başlattı. Sektörün yerli ürüne katkısını artırmayı, vatandaşlar için istihdam ve yatırım fırsatları sağlamayı amaçlayan 42 girişimi içeren kapsamlı bir madencilik ve imalat sanayi stratejisi de uygulamaya alındı. Suudi Arabistan’ın henüz el değmemiş zengin uranyum rezervleri bulunuyor.

Suudi Arabistan 14.000 km demiryolu döşeyecek

Suudi Arabistan  Yatırım Bakanlığı, ülke genelinde 14.000 km demiryolu inşa edileceğini  duyurdu. Ülkeyi çapraz olarak saracak olan yeni ağ, mevcut ağa eklenecek. Buna ilave olarak aynı Bakanlık hem yerli hem de uluslararası yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir yatırım yasası üzerinde çalışıldığını da kamuoyuyla paylaştı.

Kuveyt’e yeni bir havalimanı

Kuveyt makamları, kuzey bölgesinde yeni bir havaalanı inşasını onayladı. Raporda, projenin tamamlanma tarihi veya yatırımın değeri açıklanmadı.

Körfez İşbirliği Konseyi ile Çin arasında serbest ticaret müzakereleri

Körfez Arap Devletleri İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri, Çin Dışişleri Bakanı'nın davetlisi olarak Pazartesi günü Çin'i ziyaret etti ve ziyaretin Körfez-Çin ilişkilerinin güçlendirilmesine ve imzalanan çerçeve anlaşması ışığında ortak çıkar alanlarında işbirliğinin tartışılmasına katkıda bulunacağını umduğunu belirtti. Haziran 2004'te Pekin'de KİK ülkeleri ile Çin arasında ekonomik, yatırım ve teknik işbirliğinin yanı sıra 2010'da da mutabakat zabtı imzalamıştı.

Bahreyn’de plastik şişeler yasaklanıyor

Yerel basında çıkan haberlere göre, Bahreyn'de 200 ml'den az sıvı kapasitesi sunan plastik su şişelerine artık izin verilmeyecek. Uygulama hacmi 200 ml'den az olan önceden paketlenmiş plastik su şişelerinin üretimini, dağıtımını ve ithalatını kapsıyor. Hareket, plastik atıkların çevre üzerindeki etkisini azaltmayı amaçlarken, çevreye en çok zarar veren maddelerden bazılarını bu yıl Haziran ayına kadar yasaklama kararına da uygunluk gösteriyor. Yasak ayrıca, doğal, gazlı, işlenmiş ve tatlandırılmış çeşitli türlerdeki sıvıları doldurmak için kullanılan tüm plastik kapları da kapsıyor.

Katar’da Uluslararası Kitap Fuarı

31. Doha Uluslararası Kitap Fuarı 13 Ocak’ta Doha'da başlıyor. Bu yılki fuara yayınevlerinin yanısıra 9 büyükelçilik de katılıyor. Bunlar arasında Filistin, Rusya, İtalya, Fransa, Japonya, Kırgızistan, Endonezya, Suriye ve Güney Kore Büyükelçilikleri bulunmakta. 31. kitap fuarına, toplam 37 ülke katılıyor. Doha Uluslararası Kitap Fuarı 2022, insanın keşfetme ve öğrenme yolculuğunu sergilemek için düzenlenecek.

Suudi Arabistan’da mezar koridorları keşfedildi

Suudi Arabistan El-Ula Valiliği Kraliyet Komisyonu (RCU), eski Arap Yarımadası'nın kuzeybatısında yaşayan insanların uzun vaha ve otlakları birbirine bağlayan binlerce mezar anıtıyla çevrili ana yollarda ‘koridorları’ inşa ettiğini ortaya çıkardı. Bu MÖ. 3 binlerde bölge nüfusu arasında sosyal bağların güçlü olduğunu gösteriyor.

Mezar koridorları, 4 bin 500 yıl önce Arap Yarımadası'nın geniş bölgelerine yayılan sosyal ağın varlığını gösteriyor. Keşif ayrıca, arkeologların, insan varlığının ve Kuzey Arabistan'da yaşayan geçmiş toplumların gizemini çözme konusunda ilerlemeye katkı sağlıyor.

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Divan-ı Aşk
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Divan-ı Aşk
Divan-ı Aşk Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close