İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:39 Güneş06:12 Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:53 Yatsı21:20
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 17°C Nem %69
Türkçe
10 Şevval 1445 18 Nisan 2024 Perşembe
10 Şevval 1445
Yatsı
21:20
İmsak
04:39
Güneş
06:12
İşrak
06:52
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:53
Giriş Yap

Körfez basınında bu hafta- 20.01.2022

20.01.2022    |

Körfez basını ve gündeminde öne çıkan haberler...

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Dubai gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz. 

BAE Türkiye ile ticaretini artırmayı hedefliyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı, ülkesinin Türkiye ile ticaret hacmini iki veya üç katına çıkarmayı hedeflediğini belirtti. Bakan, Türkiye’yi lojistik hizmetler ve tedarik zincirleri aracılığıyla BAE’ye yeni pazarlar açacak bir ülke olarak gördüklerini ifade etti. BAE'nin Türkiye'nin sanayi sektöründeki büyük yatırımlarından, kalifiye işgücünden ve özellikle Afrika kıtasıyla lojistik ağından yararlanmayı beklediği kaydedildi.

Abu Dabi yönetiminin Türkiye ile ticaret hacmini artırma çabası, iki ülke arasındaki ilişkilerin yakınlaşmasına en bariz kanıt olarak görülüyor. BAE Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye ile son on yılda toplam petrol dışı ticaret, yaklaşık 329 milyar dirhem (89,6 milyar dolar) oldu. Aynı rapora göre, iki ülke arasındaki petrol dışı ticaret, 2020 yılında yüzde 21 artarak 32,7 milyar dirheme (8,9 milyar dolar) ulaştı.

Yapay zeka tercihi Körfez Ülkeleri Avrupa’yı geçti

Suudi Arabistan ve BAE'nin yapay zeka inovasyonunu yönlendirme ve kullanmada İngiltere ve Almanya’yı geride bıraktıkları duyuruldu. Anket sonuçlarının yayınlandığı bir raporda, iki ülkede araştırmaya katılan çalışanların yüzde 50'si, artık günlük görevlerini yapay zeka kullanarak otomatize edebileceklerini ifade etti.

Araştırmaya katılan personelin yüzde 58'i, beş yıl öncesine kıyasla analitik teknolojisini kullanarak daha hızlı sonuçlar üretebildiklerini söyledi. Buna karşılık, raporda, Birleşik Krallık'taki çalışanların yalnızca yüzde 16'sı ve Almanya'daki yüzde 24'ü benzer görevleri otomatik hale getirebileceklerini söyledi. Rapor, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin teknoloji merakı ve dijital dönüşüme istekli hale geldiğini göstermesi açısından ilginç bir örnek.

Petrol ve gaz yatırımlarında artış beklentisi

Enerji piyasası uzmanları, dünya genelinde petrol ve gaz yatırımlarının bu yıl, geçen yılı yüzde dört oranında geçeceğini tahmin ediyor. 2021'de 602 milyar dolara ulaşan küresel petrol ve gaz yatırımlarının 2022'de 628 milyar dolar civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu artışı yönlendiren faktörlerden biri, yukarı akışlı gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) yatırımlarındaki yüzde 14'lük büyüme olarak görülüyor. Bu arada, yukarı yönlü petrol yatırımlarının yüzde yedi artışla 307 milyar dolara çıkması bekleniyor. Kaya gazında yatırımların bu yıl yüzde 18 artarak 102 milyar dolara yükseleceği tahmin edilirken, açık deniz ve konvansiyonel kara yatırımlarının sırasıyla yüzde yedi ve yüzde sekiz artması bekleniyor.

Suudi Arabistan’da yıllık enflasyon oranı yükseldi

Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, ülkede yıllık enflasyon oranı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1’den biraz artarak yüzde 1,2’ye ulaştı. Benzin fiyatlarındaki artış nedeniyle ulaşım fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 7,2 yükseldi. Sebze fiyatlarındaki yüzde 6,3’lük artış da, Aralık’ta gıda ve içecek grubunun bir önceki yıla göre yüzde 1,1 daha pahalanmasına neden oldu. Tüm bunlar, yıllık enflasyondaki yükselişte önemli bir rol oynadı. Ayrıca iletişim hizmetlerinde yıllık enflasyon, telefon fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 1,4’e ulaştı. Eğitim maliyetleri, tüketici fiyatlarındaki yüzde 4,8 oranındaki artışın bir diğer itici gücü oldu.

İngiltere yüksek eğitim sektörünün hedefi Körfez ülkeleri

İngiltere, yüksek öğretim yabancı öğrenci pazarında Avustralya ve Almanya karşısında pazar payında gerileme yaşarken, ülkede eğitim görmek üzere 600.000'den fazla uluslararası öğrenciyi çekmek için Orta Doğu'yu hedefliyor. Son rakamlar, İngiltere’nin 2010 ve 2018 yılları arasında yurt dışına öğrenci gönderen ilk 21 ülke ve bölgenin 16'sında pazar payını kaybettiğini gösteriyor.

Uluslararası öğrencilerden gelen başvurulardaki genel düşüşe rağmen, İngiltere’ye Körfezden başvuru sahiplerinin sayısı artıyor. 2010’dan bu yana trend düşüş yönündeyken geçen yıl lisans derslerine kabul edilen BAE öğrencilerinin sayısı 2019'a göre yüzde 16, Umman'dan gelen öğrenciler yüzde 18 ve Suudi Arabistan'dan gelen öğrenciler yüzde 29 arttı.

Dubai Polisi ruh sağlığı kampanyası başlattı

Dubai Polisi, uzmanlarla ortaklaşa, Dubai'nin ilk ruh sağlığı bilinçlendirme kampanyasının başladığını duyurdu. Girişim, çalıştaylara, sunumlara ev sahipliği yapacak ve Dubai'deki sağlık, eğitim sektörleri ve işletmelerle ortaklıklar kuracak. Kampanya, her yaştan, cinsiyetten ve milletten bireye ruh sağlığı desteği sunacak ve “bireylerin zihinlerinde ve bedenlerinde karanlık yerlere kaymalarını engellemeye” yardımcı olacak. Aynı zamanda halka tavsiye ve rehberlik sağlanarak onları işyerine dönüşlerinde ve finansal güvenceye ulaşmaları da desteklenecek. Dubai Polisi bu girişimin "hayat kurtaracağını ve insanlara en savunmasız olduklarında destek sunacağına" inanıyor.

Umman’da bakır ticaretinin binlerce yıllık geçmişi var

Polonya Akdeniz Arkeoloji Merkezi ve Umman'ın Miras ve Turizm Bakanlığı'ndan arkeologlar öncelikle, Umman'ın en az çalışılan köşelerinden birinde; Kuzey Hajar sıradağlarının dağ vadilerinde bir kaç kule ve Tunç Çağı binası keşfedildiğini duyurdu. Arkeologlar ayrıca bölgede bakır nesneler ve bakırın çalıştığına dair kanıtlar buldular.

Kanıtlar, Mezopotamya’dan çivi yazılı metinlerde bulunan Umman bakırlarıyla birleştirildiğinde, Umman'ın geçmişte bakır ticaretinde önde gelen bir merkez olduğu ortaya çıkıyor.  Araştırma alanı kuzeydoğuda Bilt köyünden güneybatıda Ayn Bani Saidah'a kadar uzanmakta. Arkeologlar, Kumayra bölgesindeki insan yerleşiminin geç Neolitik döneme (MÖ 4300-4000) kadar uzandığını söylüyor.­

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Divan-ı Aşk
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Divan-ı Aşk
Divan-ı Aşk Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close