İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:37 Güneş06:10 Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54 Yatsı21:22
Hava - Hava durumuYağmurlu 15°C Nem %79
Türkçe
10 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
10 Şevval 1445
İmsak
04:37
Güneş
06:10
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
Giriş Yap

Singapur’da Kaside-i Bürde Gecesi

02.02.2022    |

Manevi bahar mevsimi üç aylar başlarken dünyanın dört bir yanında Müslümanlar kendi kültür ve gelenekleriyle bu özel vakitleri idrak ediyor.

Güneydoğu Asya ülkelerinden Singapur’da Receb-i Şerif’e bir gece kala, Abdurrezzak Camii'nde Kaside-i Bürde gecesi düzenlendi.

Bu gecenin teması, Hz. Fatıma (Ra.) olarak belirlendi. Akşam namazına müteakip ülkenin önde gelen üstazları ve kasidehanları tarafından kaside ve ilahiler söylendi, salâvatlar getirildi. Kılınan yatsı namazının ardından tezkire ismi verilen sohbet eşliğinde dualar yapıldı.

Singapur Müslümanlarının çoğunluğunu Malaylar oluşturuyor. Malay takım adalarının hemen hepsinde olduğu gibi bu ada ülkesinin de İslam’la şereflenmesinde Yemen asıllı deniz tüccarı sûfî alimlerin etkisi büyük.

Camilerde idrak edilen programlarda bu âlimlerin tesiriyle devam eden Arapça kaside ve salâvat okuma geleneği bulunuyor. Mevlid gecesinde olduğu gibi manevi bahar mevsiminin önemli gecelerinde de pek çok camide akşam namazının ardından kasideler okunmaya başlıyor. Yöre halkı etkinliğe katılabilmek için ikindi vaktinden itibaren camilere akın ediyor. Seccadeler camilerin bahçesine taşıyor.

“Laylatul Burda” ismi verilen ve diğer duaların ardından Hz. Fatıma’ya da ismen dua edilen bu etkinlik için camide 150 kişilik kontenjan ayrıldı. Camide yer bulamayan yüzlerce kişi ise caminin sosyal medya hesabından etkinliği canlı olarak takip etti, dualara iştirak etti.

Kaside-i Bürde kimler tarafından yazıldı?

Kıtaları aşan zengin kültür ve tarihimizde iki Kaside-i Bürde bulunuyor. İlk Kaside-i Bürde’nin diğer ismi Bânet Sü‘âd. Sahabi efendilerimizden şair Kâ‘b b. Züheyr tarafından yazılmış ve Peygamber Efendimiz SAS’e sunulmuş bir kaside. Ka’b (Ra.) bu kasideyi okuyarak İslam’a girdiğini belirtir, kasideyi çok beğenen Âlemlerin Efendisi (SAS.), “Bürde” adı verilen ve günümüzde İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi’nde muhafaza edilen hırkasını onun omuzlarına koyar, bundan dolayı kaside “Kasîdetü’l-bürde” diye anılagelir.

Diğer meşhur Kaside-i Bürde ise 13. Yüzyılda Mısırlı sûfî ve şair Muhammed b. Saîd el-Bûsîrî’ye ait. Bir hastalıktan dolayı yataklara düşen şairin dilinden Allah'ın mağfiretini ve Peygamber Efendimiz’in (SAS.) şefaatini dilemek için bu kaside dökülür. Kaside ile Peygamber Efendimiz’ (SAS.) sevgisini ifade eder, geçmişteki hatalarından duyduğu pişmanlıktan bahseder. Peygamber Efendimiz’in (SAS.) hayatını ve peygamberliğini anlatır. O’nun (SAS.) şefaati ve Allah'ın rahmetine ermek için yalvarır. Kasideyi bitirdiğinde hasta yatağında bir rüya görür. Rüyasında Peygamber Efendimiz (SAS.) kendi “bürde”siyle onu örter. Uyandığında şifaya kavuşur.

Dünya Müslümanları tarafından bilinen, bestelenerek pek çok ilahinin sözlerini oluşturan 160 beyitlik Kaside-yi Bürde’nin bir kısım sözleri şöyle: 

مَولَاىَ صَلِّ وَسَلِّمْ دَائِمًا أَبَدًا

عَلَى حَبِيبِكَ خَيرِ الْخَلْقِ كُلِّهِم

هُوَ الحَبِيبُ الذِّي تُرْجَى شَفَاعَتُهُ

لِكُلِّ هَوْلٍ مِنَ الأَهْوَالِ مُقْتَحَمِ

 

Mevla Ya Salli Ve Sellim Daimen Ebeda

Ala Habibike Hayril Halki Kullihimi

Huvel Habibullezi turca şefaatuhu

Likülli hevlin min ehvali mügtehami 

Mevlam! Bütün Yaratılmışların en Khayrlısı ve Sevgiline

Daima ve Ebediyen Salat ve Selam Eyle!

O, her türlü  hal ve zorlukta 

Şefaati umulan Sevgiliye..­

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz
Kur’an-ı Kerim Meali - 2 - Dipnotsuz Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close