İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:59 Akşam20:13 Yatsı21:49 İmsak04:04 Güneş05:46 İşrak06:28 Öğle13:06
Hava - Hava durumuAçık 19°C Nem %57
Türkçe
28 Şevval 1445 7 Mayıs 2024 Salı
28 Şevval 1445
Öğle
13:06
İkindi
16:59
Akşam
20:13
Yatsı
21:49
İmsak
04:04
Güneş
05:46
İşrak
06:28
Giriş Yap

Ailece yemek çocuklara neler kazandırıyor?

04.02.2022    |

Kültürümüz ve geleneğimizde ailece birlikte oturulan sofraların bereketli olduğuna inanılır. Günümüz çağında hızlı yemek alışkanlığı aile bireylerinin farklı zamanlarda yemeğe oturması çocukların gelişimini etkiliyor.

Beslenme, büyüme çağındaki çocuklar için çok daha önemli. Ayrıca çocukların yedikleri kadar nerede, nasıl, kiminle yediklerine de dikkat etmek gerekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı Dünyanın Eğitim Gündemi Bülteni’nde “Ailece yemek yemenin bilime göre beklenmeyen faydaları” başlığı altında bu konuya değiniliyor. 

Bültende, son 20 yılda yapılan çalışmalar çerçevesinde, her gün birkaç dakika yemek esnasında aile bireylerinin birbiriyle iletişim kurmalarının fiziksel ve ruhsal sağlığa faydalarına dikkat çekiliyor. 

Araştırmalardaki tespitler şöyle:

* Aileleriyle birlikte yemek yiyen gençlerin hazır yiyecekler yerine daha çok meyve ve sebze tükettikleri, daha sağlıklı beslendikleri görüldü.

* 2015’te Kanada’da, ailece yenen akşam yemeklerinin yeme bozuklukları, madde kullanımı, şiddet davranışları, depresyon gibi psikososyal sorunları önleyebildiği tespit edildi.

* Aileyle paylaşılan sofra çocukların kendine güvenini ve saygısını artırabilir. Uzmanlar, sofrada çocukların gününün nasıl geçtiği gibi hususlarda konuşmaya, sofranın kurulması ve temizlenmesine yardımcı olmaya teşvik edilmesini öneriyor.

Siber zorbalığa da engel

* 2018’de Kanada’da doğumdan çocukluk çağına kadar bir grup çocuk takip edildi. Olumlu yemek deneyimleri olan çocukların sağlık durumlarının yanında sosyal etkileşimlerinin de daha iyi olduğu gözlemlendi.

* 19 bin öğrenciyle yapılan bir başka araştırmada haftada dört ya da beş kez ailesiyle yemek yiyen gençlerin siber zorbalıktan daha az etkilendiği bulundu.

* Bir çalışmada ergenlikte aileyle birlikte yenen yemeklerin sıklığıyla 10 yıl sonra yaşanan kilo problemleri arasında bir ilişki bulundu. Araştırmada haftada en az bir ya da iki kez aileyle birlikte yemek yemenin, çocukları sonraki yaşamlarında ortaya çıkabilecek kilo sorunlarından koruduğu saptandı.­

Diğer yandan bu kazanımların elde edilebilmesi için yemek masasından telefonların uzak tutulması da öneriliyor.

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
İdeal İletişim
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
İdeal İletişim
İdeal İletişim Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close