İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23 Öğle13:14
Hava - Hava durumuAçık 20°C Nem %57
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
İşrak
07:23
Giriş Yap

Sigaradan kurtulmak için neler yapılmalı?

10.02.2022    |

Sigara önemli bir halk sağlığı sorunu ve yüksek oranda nikotin içerdiği için bağımlılık yapma potansiyeline sahip. Sigara dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturuyor.

Tütün ürünlerinde yüzlerce kimyasal madde bulunuyor. Esas bağımlılık yapan madde ise nikotin. Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybediyor. Günde yaklaşık yarım paket sigara içen bir insan her gün beynine 300 nikotin vuruşu gönderiyor.

Sağlıklı bir yaşam için sigaraya hiç başlamamak gerekse de, sigarayı bırakmak da yeniden daha sağlıklı olmak için büyük önem taşıyor. Sigara içen kişilerin yaşadıkları sağlık sorunları, sigarayı bıraktıkları günden itibaren düzelmeye başlıyor.

Toplumsal, ruhsal ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan sigara alışkanlığının daha çok çocukluk ve gençlik çağında kazanılan bir davranış olduğu, aile yapısı ve sosyal desteğin sigara ve diğer madde kullanımında etkili olduğu bildiriliyor. Ergenlik döneminde kendisine model arayan bireyin, evde anne babadan, okulda sigara içen öğretmeninden ve arkadaşından etkilendiği belirtiliyor. Toplumsal, kültürel ve ekonomik etmenler nedeniyle nikotin bağımlılığı sık gelişiyor.

Sigara bırakılınca neler oluyor?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Metin Özkan, sigara içen insanların neredeyse tamamının sigaranın zararlarının farkında olsalar da içmeye devam ettiklerini belirterek, sigarayı bırakma konusunda şu değerlendirmelerde bulunuyor: " Birkaç denemeyle bırakamamış olmak kişinin iradesizliğine değil sigaranın çok güçlü bağımlılık yapıcı özelliğine bağlıdır. Özellikle bıraktıktan sonraki ilk 3 hafta içinde zorlanma yaşanması normaldir. Sigara bırakmaya çalışan kişi kendini yargılamadan ve suçlamadan mücadele etmelidir.

Sigarayı bıraktıktan sonra yaşanabilecek sıkıntılar; sinirlilik, huzursuzluk, dikkat dağınıklığı, uykusuzluk, isteksizlik, kabızlık, iştah artışı olarak sıralanabilir. Bu durumlarda yürüyüşe çıkmak, duş almak, spor yapmak, müzik dinlemek, aşırı çay ve kahve içmemek, ılık süt içmek ve baş ağrıları için gerekirse ağrı kesiciler almak genellikle çözüm olabilmektedir. İştah artışı ve kabızlık durumunda bol su içilmesi, meyve ve sebze tüketilmesi tavsiye edilmektedir."

Sigaraya bırakmak için ilk adım

"Sigarayı bırakmak için atılacak ilk adım, bırakma günü belirlenmesidir" diyen Özkan sözlerini şöyle sürdürüyor: " Uzman desteği alınmalıdır. Bu destek aileden, doktordan veya etkinliği kanıtlanmış tedavi yöntemlerinden alınabilir. Doktor kontrolünde kullanılan bu yöntemler tüm dünyada başarıyla uygulanmaktadır.

Sigara bırakma konusu maalesef çok fazla suiistimal edilebilmektedir. Etkinliği kanıtlanmamış ama eczanelerde kontrolsüz bir şekilde satışı yapılan bazı maddeler ve bazı yöntemler ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bunlara son zamanlarda kullanımı giderek yaygınlaşan elektronik sigaralar da dahildir. Elektronik sigaraların içinde de sigara da olduğu gibi kanserojen maddeler bulunmaktadır. Bu ürünlerin sigarayı bıraktırmadığı araştırmalarla kanıtlanmıştır."

Sigara nasıl bırakılabilir?

Sigarayı bırakmada en önemli aşama, öncelik olan bunda kararlı olmak, Farkındalık aşamasından sonra, söz konusu zararlardan kurtulmaya yönelik kararlı davranılmalı, sigaranın bir bağımlılık olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, iradenin en zayıfladığı anlarda dahi, kararlı tutumun sergilenmesi gerekiyor.

Sigarayı bırakmak isteyen bir bireye ailesinden ve çevresinden gelecek destek, oldukça önem taşıyor. Bırakma süreci içerisinde iradeye yenik düşme durumunda kişi yadırganmamalı, sigarayı bırakmasının istenmesinde kişiye karşı duyulan sevgi ile önemi hatırlatılması gerekiyor.

Sigaranın bir diğer etkisi olarak, ekonomik boyutu ön plana çıkıyor. Bu noktada uzmanlar, insanların birikim yapmasa dahi, sigaraya ayırdığı bütçe ile daha verimli bir şey yapmasını veya sevdiği kişilerle etkinlikte bulunmasını öneriyor.

Sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisi büyük önem taşıyor. Ülkemizde pek çok hastanede Sigara Bırakma Poliklinikleri bulunuyor. Ayrıca özel sağlık kurumları da sigarayı bırakmaya yönelik ilaç ve psikolojik tedavi hizmeti veriyor.

İlaç tedavisinin amacı, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermek. Bu ilaçlar doktor tarafından reçeteli olarak veriliyor.

Sigara içmenin ruhsal ve davranışsal yönleri olduğu da gözden kaçırılmamalı. Bu faktörler yeterince incelenmezse, nikotin yoksunluğu geçtikten sonra kişi tekrar sigaraya başlayabilir. Hastanın bağımlılık kriterlerine göre planlanan psikolojik tedavide baş etme becerileri, öfke kontrolü, aile görüşmesi, motivasyona yönelik çalışmalar ve değişik terapi yöntemleri uygulanıyor.

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Bil Yarış Kazan
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Bil Yarış Kazan
Bil Yarış Kazan Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close