İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

­Sel ve taşkınlara karşı ağaçlandırma önerisi

­Sel ve taşkınlara karşı ağaçlandırma önerisi
Türkiye
|

Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan ve yer yer afet boyutuna ulaşan sel ve taşkınlarla ilgili bir rapor hazırlandı.

Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan ve yer yer afet boyutuna ulaşan sel ve taşkınlarla ilgili bir rapor hazırlandı.

1929 Of-Sürmene ve Rize, 1908 Tokat ile 2021 Artvin, Kastamonu- Bozkurt, Sinop sellerinin de incelendiği rapordan bazı kısımlar şöyle:

- Şehir altyapısının ve drenaj kanallarının yenilenmesi ve genişletilmesi sel sularının birikmeden uzaklaştırılması gerekiyor. 

- Doğal dere yatakları içinde yerleşimlere izin verilmemeli.

- Mevcut ve tehlike arz edenler de bir program dahilinde dere yataklarından kaldırılmalı. 

- Sellerin üst havzadan getirdikleri ve moloz yığınlarının doldurduğu dere yatakları süratle temizlenmeli ve derelerin kendi yatağında ve kotunda akması sağlanmalı. 

- Buralarda yerleşime izin verilmemeli, yeşil alanlar olarak bırakılmalı. 

- Dere yataklarının yanlarında oluşan boşluklar zamanla derenin getireceği killi ve milli topraklarla ormanların oluşturulması sağlanmalı. 

- Şiddetli yağışların meydana geldiği yukarı havzalarda sel ve taşkınları haber verecek erken uyarı sistemleri kurulmalı.

 

 

AKRA