İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:01 Yatsı21:31 İmsak04:26 Güneş06:02 İşrak06:42 Öğle13:07 İkindi16:55
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 20°C Nem %76
Türkçe
16 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
16 Şevval 1445
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
İşrak
06:42
Öğle
13:07
Giriş Yap

Ramazan ayında dengeli beslenme önerileri

Özel Haber
Özel Haber
15.04.2022    |

Oruç tutulan, hanelere şenlik ve bereket getiren ramazan ayı, yaşam tarzı ve beslenme şekli değişikliklerini de beraberinde getiriyor.

Sadece sahur ve iftar arasında beslenme yapılan ramazanda, diğer aylardan farklı olan bu beslenme biçiminde dengeli beslenmeye de önem verilmeli.

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmeye yardımcı olacak öneriler:

● Sahura kalkmamanın, yemek yedikten sonra uyumanın, sahurda yetersiz besin ve su tüketiminin olumsuz yanları var. Bu durumlar açlık süresini uzatacağından metabolizmanın yavaşlamasına, yorgunluğa, sürekli uyku haline, baş ağrısına neden olabilmekte. Çok uzun süreli açlıkla kan şekeri ve tansiyon düşerken, mide asit salgısı artmakta. Uzayan açlık süresi, kan şekerinin günün erken saatlerinde düşmesine ve günün daha verimsiz geçmesine neden olabilir. Bundan dolayı sahura mutlaka kalkılmalı hafif yiyeceklerden oluşan sahur öğünü yapılmalı.

● Sahurda yağ ve karbonhidrat oranı yüksek ağır bir öğün tüketildiğinde gece metabolizma hızı daha yavaş olduğu için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski yükselir. Sahurda karbonhidrat olarak tam tahıllı ürünler, kepek ya da çavdar ekmekleri protein olarak ise süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinler seçilebilir. Sahur öğününde yeterli ve dengeli olarak planlanmış bir kahvaltı ya da çorba, yoğurt ve zeytinyağlı yemekler tercih edilebilir.

● Sahurda beyaz un, şeker gibi çok hızlı sindirilen besinlerden, poğaça, börek ya da tatlı türevlerinin tüketiminden kaçınılmalı. Kızartılmış besinler gün boyu mide bulantısı yaşamanıza neden olabileceği için sahurda kızartılmış besinler tüketilmemeli. Tuzlu besinler susamayı artırdığından dolayı ekstra tuz tüketiminden ve salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinden kaçınılmalı.

● Uzun süren açlıktan sonra iftarda hızlı ve çok miktarda yemek yeme isteği olabilir. Hızlı bir şekilde ve çok miktarda besin tüketmekten kaçınılmalı. Çok hızlı yemek yemek fazla enerji alımına; dolayısıyla kilo alımına sebep olabilir.

● İftarda karbonhidrat, posa, potasyum ve magnezyum bakımından zengin bir besin olan hurmayı tüketmek iyi bir seçenektir. Yoğun öğün tüketimi öncesi 1 kâse çorba yanında bir miktar ekmek ile başlangıç yapılabilir. 15-20 dakikalık bir mola sonrası az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla öğüne devam edilebilir. 

● İftar öğününde ızgara/fırında et, tavuk, balık, yoğurt, cacık veya ayran, zeytinyağlı sebze yemekleri, salata ve tam tahıllı ekmeklerden oluşan bir öğün tercih etmek uygundur. İftarda enerjisi fazla olan şerbetli, yağlı tatlılar yerine enerjisi daha az ve sağlıklı olan sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilebilir.

İftardan sahura kadar ortalama en az 1,5-2 litre (8-10 su bardağı) su içilmeli.  Ayrıca ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. tüketmek faydalı olur. Kafeinli içeceklerin tüketimi (örneğin çay, kahve vb.) sınırlandırılmalı.

İftardan 1 saat sonra yapılan hafif yürüyüşler ve hafif egzersizler, metabolizma hızını artırarak enerji alımı dengesinin korunmasını, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını ve kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. 

 

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close