İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Güneş06:43 İşrak07:23 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:53 İmsak05:16
Hava - Hava durumuAçık 12°C Nem %78
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
Güneş
06:43
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:53
İmsak
05:16
Giriş Yap

Malezya penceresinden Ramazan

Özel Haber
Özel Haber
25.03.2024    |

Ramazan pazarları, süslemeli sokaklar, ikramlı teravihlerle Malezya’da Ramazan ayı coşkuyla geçiyor.

Malezya, Güneydoğu Asya'da yer alan bir adalar ülkesi. Yerli halkın deniz ticareti yoluyla 8. Yüzyıldan itibaren Arap, İran, Hint asıllı Müslümanlarla tanıştığı biliniyor. 13. Yüzyıl itibariyle bölgeye hakim olan, Malaka Boğazı’na ismini veren Malaka Sultanlığı bölgedeki ilk Müslüman sultanlık. Malaka Sultanlığı döneminden beri toplumda geniş yankı uyandıran İslam, bugün Malay kimliğinin bir parçası.

Malezya, bugün nüfusunun üçte ikisinin Müslüman olduğu, Hint ve Çin gibi pek çok kültürün bir arada bulunduğu federal bir ülke. Ülkede Malay, Hint, Hui, Tay asıllı Müslümanlar yaşamakta. Endonezya ve Singapur gibi aynı kültürel altyapıdan gelen Güneydoğu Asya ülkelerindeki gibi, Malezya'da da Ramazan ayı boyunca bir bayram coşkusu yaşanıyor.

Ramazan ayı başlangıcı itibariyle bayram sonuna kadar ülkede ana yollar, çarşı ve pazarlar, mahalle merkezlerinden sokak aralarına pek çok yer "Selamat Hari Raya", "Selamat Membenyambut bulan Puasa", “Selamat Aidil Fitri Ramadan al Mubarak” gibi Ramazan ve bayram tebrik levhaları ve süslemeleriyle donatılıyor. Malayca'da "Hari Raya Puasa" Ramazan bayramı anlamına geliyor.

Ramazan ayında ülke genelinde ibadetlere, khayr ve yardımlaşma faaliyetlerine daha fazla özen gösteriliyor. Her camide yardım kuruluşları zekat ve sadaka organizasyonları için tezgah açıyor. Camilerin avlusunda ikindi namazının ardından kazanlarda pişirilen yöresel “bubur lambuk” çorbası iftariyelik olarak tek kişilik kaplarda ikram ediliyor. Akşam vaktinde iftar, teravih vaktinde ise yöresel kui tatlıları ve içecekler sunuluyor.

Ramazan ayında iftar pazarları ve camiler halkın buluştuğu ve kaynaştığı mekanlar olma özelliği taşıyor.

Camilerde teravihlere genç yaşlı çoluk çocuk geniş kitleler iştirak ediyor. Camilerde kah namaza katılan kah kendilerine ayrılan oyuncaklı bölümde ezan, kamet ve Kuran kıraatine kulak veren çocuklar, cemaat tarafından hediyelerle teşvik ediliyor.

Ramazan ayı münasebetiyle çeşitli mekanlarda düzenlenen etkinlikler de söz konusu.

Başkent Kuala Lumpur’daki milli müze bünyesinde "Salam Ramadan" başlığı altında, Kur'an-ı Kerim tilavetleri, çocuklarla bayram süsü hazırlama etkinlikleri, çeşit çeşit yöresel yiyeceğin yapıldığı atölyeler, satışa sunulduğu tezgahlar, yöresel sazlarla eser icra edilen merasimler bunlardan birkaçı.

Malezya yerel kültüründe evde yemek pişirilmiyor, yemekler daima dışarda yeniyor. Ramazan ayında sokaklar ve çarşılar gibi toplu mekanlar birbirinden renkli görüntülere sahne oluyor. Hemen her mahallede kurulan Ramazan pazarlarında ikindi vaktinden teravih bitişine kadar baharatlı sebzeli  pirinç çorbası "bubur lambuk", tatlı acı soslu şiş kebap "satay", kızartılmış sebzeli erişte "mee goreng", soğanlı yumurtalı börek "prata", kıymalı soğanlı soslu börek "murtabak", pandan yapraklı renkli tatlılar "ondeh ondeh" ve "kue kue", sütlü çay "tee tarik", sütlü gül şerbeti "bandung" gibi yöresel yiyecek ve içecekler satışa sunuluyor. Bunların yanı sıra yöresel takke "songkok", pratik başörtü "tudung", dijital namaz saatleri, dijital tesbihler, seccadeler, süs eşyaları, oyuncaklar gibi Ramazana özel hediyelik eşyalar da seyyar tezgahlarda yerini alıyor.

Malezya, dünya genelinde helal sertifika sistemini geliştiren ilk ülke. Çok kültürlü yapısı içinde bu özelliğiyle Ramazan sofraları da dünya mutfağından zengin helal menülerle donatılıyor. Ülkede Malay, Tay, Java gibi Güneydoğu Asya mutfağından Hint, Uygur, Çin, Japon gibi Asya ve Uzakdoğu mutfağına geleneksel lezzetler iftar ve sahur sofralarını şenlendiriyor. Ramazan ayında pek çok restoran yalnız iftar ve sahur saatlerinde hizmet veriyor.

Her alışveriş merkezinde, otoparkta, sitede, hemen her toplu mekanda geniş mescitler bulunuyor. Halkın çoluk çocuk özellikle vakit namazlarının ilk vaktinde mescitlere rağbeti dikkat çekiyor.

Mahallelerde trafik işaret tabelaları arasında İngilizce “masjid”, Malayca “surai”, yahut Güneydoğu Asya Müslümanlarına özgü Cavi alfabesiyle “سوراي” kelimeleri ve mescit sembolleri göze çarpıyor.

Malezya'da kırsalda taşla örülmüş bir mescid.

Malaka Boğaz Camii

Ramazan ayının her günü için ayrı ayrı khayr yapmak, ikram desteği vermek isteyenler listeye ismini yazdırıyor. Oruçlar hurma ve su ile açıldıktan sonra akşam namazı eda ediliyor. İftar sofralarına ana yemek ikramıyla devam ediliyor. Yatsı namazının ardından teravih namazının rekat aralarında yöresel yiyecek ve içecek ikramları aynı sofralarda devam ediyor. Putrajaya şehrinin merkezinde yer alan meşhur Putra camii gibi camilerde, yemek ikramı ve namaz için birbirinden ayrılmış ferah bölümler bulunuyor.

Malaka Cami kapısı

Tuanku Mizan Zainal Abidin Camii namı diğer Demir Cami, Putra camiinden sonra Putrajaya şehrinin önde gelen ikinci cami.

Demir Camii'nde bir iftar sofrası

Putrajaya İslami Külliyesi’nin yanı başında yer alan, 24 bin kişinin ibadetine imkan tanıyan geniş ve ferah, modern mimarisiyle göz dolduran bir cami. Bu camilerde iftar ve teravih merasimleri görülmeye değer.

Tuanku Mizan Zainal Abidin Camii (Demir Cami)

Malezya’da Ramazan ayı, bayram sonuna kadar birlik beraberlik içinde coşkuyla geçiriliyor.

­

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Sahur Vakti
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Sahur Vakti
Sahur Vakti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close