İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23 Öğle13:14
Hava - Hava durumuAçık 18°C Nem %60
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
İşrak
07:23
Giriş Yap

Singapur’da ulvi bir Ramazan geleneği

Özel Haber
Özel Haber
15.04.2023    |

Allah-u Tealâ’ya yaklaşmaya vesile nafile namazlardan biri olan gece namazları, Singapur’da Ramazan ayının “son on” gününe özel olarak camilerde eda ediliyor.

Türkçesi "Gece namazı" olan kavram, Singapur’da, Arapça'dan Malayca'ya birleşik kelime halinde yerleşmiş adıyla "Qiyamulail" adıyla biliniyor ve uygulanıyor.

5.8 milyonluk nüfusunun %15’i Müslümanlardan oluşan Singapur’da 80 civarında cami bulunuyor. 1444 Ramazan ayında bu camilerin 67 tanesi Kıyam-ul leyl hizmeti sunmakta. Bazı camilerde on gün boyunca, bazılarında tek gecelerde, bazılarında ise yalnızca 27. Gece "Qiyamulail" kılınması planlanıyor. Her camide farklı saatlerde, kiminde cemaatle kiminde ferdi olarak kılınıyor. Her caminin planı ilan edilmiş durumda.

Kıyam-ul leyl, ismini namazın kıyam rüknünden alan, birkaç rekatlık bir namaz. Peygamber Efendimizin (SAS.) sünneti seniyyesinde yer alan bir ibadet şekli. Bu namazın vakti ise gecenin yatsı namazının sonrasında imsak vaktinin öncesinde yer alan kısım. Yatsı namazını kıldıktan sonra uyumadan kılınan teravih de, bir miktar uyuyup uyandıktan sonra kılınan teheccüd de birer "kıyamul leyl".

Bu namaz iki rekat olarak da kılınabiliyor. Peygamber Efendimizin (SAS.) ise toplam 11 rekat kıldığı rivayet ediliyor. (Buhârî, Teheccüd, Terâvih, Menâkıb; Müslim, Müsâfirîn)

Singapur camilerinde "kıyamul leyl" her biri iki rekatlık bölümler halinde sırasıyla "tevbe, hacet, teheccüd, vitr" namazlarına niyet edilerek toplam 11 rekat halinde kılınıyor. Namazın ardından dua edilerek tevbe istiğfar getiriliyor.

 

Ramazan ayında teravih ve gece namazlarının arasında en çok tercih edilen dua Hz. Aişe (RA) Validemiz’den rivayet edilen şu dua: “Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum. "Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et" buyurdu. (Tirmizî, Daavât 84. İbni Mâce, Dua 5)

Ramazan ayının son günündeki itikaf günlerine özel olarak organize edilen camilerde cemaatle gece namazı kılma uygulamasına, çoğu Malay asıllı Singapur müslümanlarının teveccühü büyük. Uygulamaya katılan bütün camilerde hanımlara özel gece namazı bölümleri de bulunuyor. Kıyamul-leyl Singapur Müslümanları için eş dost akrabalarla camide bir araya gelerek ifa edilen bir ibadet.

Ülkede sağlık tedbirleri dolayısıyla 3 senedir ara verilmiş olan itikaf hizmeti de bu sene yeniden devam ediyor. Belirli camilerde her yaştan beyler için caminin merkez bölümünde, hanımlar içinse ayrı bölümlerde itikaf ibadeti ifa edilebiliyor.

Camilerde toplu halde kılınan gece namazının ardından kurulan sofralarda toplu halde sahur yapılıyor. Yörenin Ramazan geleneği olan paketli bubur ikramlarının da sahur vaktinde devam ettiğini görmek mümkün.

Ülke genelinde hangi vakitlerde Kıyamul Leyl kılındığı ve hangi camilerin beylere ve hanımlara itikaf hizmeti verdiği ilgili internet sitesinden öğrenilebiliyor.  

Gece namazının faziletleri

Mü’minler, bu namaz ile şu ayet-i kerimeye kulak veriyor ve Peygamber Efendimizin (SAS.) şu müjdelerine nail olmayı umuyor:

(O takvâ sahipleri:) “Ey Rabbimiz! Biz gerçekten iman ettik, artık bizim günahlarımızı bağışla ve bizi ateşin azabından koru.” deyip sabredenler, (imanlarında, söz, niyet ve işlerinde) doğruluk gösterenler, (Allah’a) itaat ederek boyun eğenler, infak eden (O’nun rızası için mallarını sarf eden)ler ve seher vakitlerinde (dua edip) mağfiret dileyenlerdir.  (Ali İmran 3:16-17)

"Kim ramazanın faziletine inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek gece namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır." (Buhari, İman. Müslim, Müsâfirîn)

Allah Teâlâ’nın kuluna en yakın olduğu zaman gecenin son saatleridir. Yapabiliyorsan o saatte Allah’ı zikredenlerden ol!” (Tirmizî, Daavât; Nesâî, Mevâkît ) Seher vakti Cenâb-ı Mevlâ “Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim; benden bir dilekte bulunan yok mu, dileğini kabul edeyim” buyurur. (Buhârî, Teheccüd; Müslim, Müsâfirîn )

Geceleyin öyle bir zaman vardır ki, müslüman bir kimse o zamana rastlayıp Allah’tan dünya ve âhirete dair hayırlı bir şey dilerse, Allah ona dilediğini verir. Bu her gece böyledir”  (Müslim, Müsâfirîn)

Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan muharremde tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm)

­

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Aynadaki İnsan
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Aynadaki İnsan
Aynadaki İnsan Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close