İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31 İmsak04:26 Güneş06:02 İşrak06:42
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 20°C Nem %76
Türkçe
16 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
16 Şevval 1445
İşrak
06:42
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
Giriş Yap

Körfez basınında bu hafta 20.05.2022

20.05.2022    |

Körfez basını ve gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz bültene buradan ulaşabilirsiniz.

Elektrikli araba üretimi, vize istisnası, yenilenebilir enerji, ekonomi ve çevre  başlıklarıyla Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Irak gündeminde yer alan haberler.  

Suudi Arabistan elektrikli araba üretimine başlıyor

Suudi Arabistan’da, yerel talebi karşılamak ve ihracat yapmak için, Rebiğ şehrinde yapılan elektrikli araba üretim tesislerinin temel atma töreni gerçekleştirildi.  Yapılan açıklamalarda, 2023 yılından itibaren 4 farklı elektrikli araba üretecek olan tesisin, 2028 yılında tam kapasitesine ulaşacağı duyuruldu.

AB, Körfez İşbirliği Konseyi ile stratejik ortaklık kuruyor

Avrupa Birliği (AB), Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile enerji, yeşil geçiş, ticaret ve ekonomik çeşitlilik, bölgesel istikrar ve küresel güvenlik gibi konularda "stratejik ortaklık" kapsamında birlikte çalışacağını duyurdu.  AB tarafından yapılan açıklamalarda, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak ve çevre için Körfez ülkeleri ile stratejik iş birliği kurulacağo belirtilirken, iş birliğinin enerji, yeşil geçiş ticaret ve ekonomik çeşitlilik, bölgesel istikrar ve küresel güvenlik, insani sorunlar, kalkınma sorunları hakkında AB ve KİK için somut öneriler sunan bir dizi kilit politika alanını kapsadığı kaydedildi.

İngiltere’den Suud ve Bahreyn vatandaşlarına vize istisnası

Birleşik Krallık, Körfez ülkeleri ile arasındaki ilişkileri güçlendirerek Suudi Arabistan ve Bahreyn vatandaşlarının Haziran ayının ilk gününden itibaren vize işlemlerinden muaf tutulacağını açıkladı. Suudi Arabistan ve Bahreyn vatandaşları, seyahat tarihinden en geç 3 ay, en erken 48 saat önce olmak üzere elektronik vize başvurusunu gösterecek. Suudi Arabistan ve Bahreyn vatandaşları, Birleşik Krallık’a (İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda) daha kolay bir şekilde seyahat edebilmek için elektronik vizeyi alabilecek. Yeni karar ile bu kişiler daha kolay bir şekilde vize alarak en fazla 6 ay İngiltere’de kalabilecek.

Riyad’da Enerji Ekonomisi Konferansı

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, 4-8 Şubat 2023 tarihinde düzenlenecek olan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği’nin 44. Konferansı’na ev sahipliği yapacak. ‘Temiz, İstikrarlı ve Sürdürülebilir Enerji Geleceğine Giden Yollar’ teması altında gerçekleştirilecek olan konferans, Ortadoğu’daki ilk konferans olacak. Konferansta ekonomi ve enerjinin çeşitlendirilmesi, kalkınma, enerji dönüşümleri, enerjide yatırım ve finansman, endüstriyel verimlilik ve rekabet gücü, teknoloji araçları ve yöntemleri, enerji piyasasındaki dalgalanmalar ve arz güvenliği dahil olmak üzere yedi konu ele alınacak.

Mısır daha az suyla pirinç yetiştirebilecek

Nisan ayı başlarında 2022 Uluslararası Buluş Sergisi'nde altın madalya alan Mısır Ulusal Pirinç Geliştirme Projesi ile daha az suyla pirinci üretimine başlanacak. Normal pirinç mahsulü dönüm başına 4 ton iken, yeni çeşitle dönüm başına 5 ton üretilebiliyor. Yeni tür, toprak tuzluluğunu tolere ederek, toprak tuzluluğu ve sudan etkilenen ıslah edilmiş topraklarda yoğun bir şekilde ekilebiliyor. Yeni pirinç türü, tahılların kalitesi ve zorlu iklim koşullarına [su kıtlığı, tuzluluk ve ısı] dayanma yeteneği ile karakterize ediliyor. Diğer pirinç türleri, her üç günde bir sulama gerektirirken, yeni tür her sekiz ila 10 günde bir sulamaya ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle %30'dan fazla su tasarrufu sağlıyor. Mısır gibi yıllardır su kıtlığı çeken ve önemli ihraç ürünlerinden birisi pirinç olan bir ülkede bu gelişme merakla bekleniyor.

Yenilenebilir enerji rekora gidiyor

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, yenilenebilir enerji geçen yıl dünya çapında 295 gigawatt'lık rekor düzeye ulaşmışken, bu yıl 320 GW'lık daha bir yüksek seviyeye ulaşması bekleniyor. Güneş enerjisi, küresel toplamın yüzde 60'ı ile bu yıl en büyük katkıyı yapacak. Kıt hammaddeler yenilenebilir maliyetleri artırıyor olsa da bu, yüksek petrol, gaz ve kömür fiyatları tarafından geride bırakılıyor. Ancak hükümetler yeni politikalar geliştirmedikçe bu ilerlemenin 2023'te durması bekleniyor.

Ürdün’deki su sıkıntısı Arap ceylanlarını tehdit ediyor

Uzun siyah boynuzlarıyla kendine özgü beyaz bir ceylan olan ünlü Arap orikslerinin Ürdün’de soyu tükenmek üzereyken, 1970'lerin sonlarında Ürdün'ün doğusundaki koruma alanında 11 ceylan ile başlayan koruma programı, bugün 110 ceylana ulaştı. Bununla birlikte koruma alanı yöneticileri, son yıllarda yağış ve bunlara bağlı su taşkınlıkları ve birikintilerinde görülen azalma nedeniyle oriksler açısından, bu bölgedeki şartların gittikçe zorlaştığını ifade ediyor. Su eksikliği, hayvan popülasyonlarını riske atıyor. Bu arada bölgede yapılan su toplama havuzları ve diğer bazı tesisler de doğal su birikintilerini azaltmakta.

Arap Yarımadasında kum fırtınaları etkili oluyor

Bir süredir etkili olan kum fırtınası Arap Yarımadasıındaki tüm ülkelerde hayatı etkiliyor. Irak'ı etkisi altına alan yeni bir dalga kum fırtınası, en az 4.000 kişiyi solunum sıkıntısı nedeniyle hastanelik etti ve ülke genelinde havaalanlarının, okulların ve kamu dairelerinin kapanmasına neden oldu. Toprak bozulması, yoğun kuraklıklar, düşük yağış nedeniyle hırpalanan Irak'ı vuran bu, Nisan ortasından bu yana sekizinci toz fırtınası.

Salı günü başlayan yeni bir toz bulutunun başkent Bağdat'ı, güneydeki Necef ve kuzeydeki Süleymaniye de dahil olmak üzere diğer birçok şehri kapladığı belirtildi. Nisan ayında bir çevre bakanlığı yetkilisi, Irak'ın önümüzdeki yirmi yıl boyunca yılda "272 gün toz" ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

Irak’ta durum böyle iken bölgedeki ve körfezdeki diğer ülkelerde de Irak kadar olmasa d kum fırtınası ve toz bulutları günlük hayatı olumsuz etkiliyor, hava ve kara yolu trafiğinde güçlüklerle karşılaşılıyor.  Görüş mesafesi bazı başkentlerde 500 metreye kadar düştü.

Taif’te gül festivali zamanı

Her yıl bu zamanlarda dağlık Taif şehri, parlak pembe güllerin tonlarıyla süslenir. Taif Gül Festivali, bu bölgede son dokuz yüzyılda meydana gelen bir yetiştirme ve hasat geleneğinin modern tekrarı. Taif Gül Festivali 6 Mayıs'ta şehrin güney kesimindeki Al-Rudaf Park'ta başlatıldı ve her gün saat 16.00'dan gece yarısına kadar ziyarete açık bulunuyor.

­

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close