İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49
Hava - Hava durumuHafif Yağmurlu 13°C Nem %91
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
Giriş Yap

Etnospor etkinlikleri başladı

Özel Haber
Özel Haber
10.06.2022    |

Anadolu diyarlarından Türki Cumhuriyetlere 26 ülkenin geleneksel el sanatları, geleneksel sporları ve geleneksel oyunlarının yer aldığı 5. Etnospor Kültür Festivali başladı.

7 ‘den 70’e herkesin kendine yer bulabileceği etkinlik 12 Haziran’da sona erecek. Geçmişten günümüze uzanan geleneksel sporları ve oyunları deneyimlemek, geleneksel el sanatlarını icra etmek, evrensel lezzetleri tatmak isteyen ziyaretçileri bekliyor.

Alanda, Anadolu diyarlarının ve Türki cumhuriyetlerin yanı sıra toplam 26 ülkenin spor, sanat, kültür ve mutfağı buluşuyor. Dünyaya mal olmuş geleneksel sporlar, oyunlar, el sanatları ve yirmi ülke mutfağından geleneksel lezzetlere dair sergiler ve uygulamalı atölyeler yer alıyor.

Hedef okçuluk, yağlı güreş, kuşak güreşi, aba güreşi, şalvar güreşi, mangala, aşık oyunu, mas güreşi “oyun alanı” bölümünde deneyimlenebiliyor. Festivalde Türkiye'ye özgü güreş, binicilik ve cirit sporlarının yanı sıra Kazakistan'a özgü atlı güreş de ilgi görüyor.

Ziyaretçiler “kıl çadırlarda” yaşanan oba hayatını ve kültürel unsurları da yakından görme fırsatı buluyor. Sakarya, Tokat, Çorum, Bursa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Uşak gibi Anadolu şehirlerinin, Doğu Türkistan, Kazakistan, Kırgızistan gibi Türk diyarlarının geleneklerine dair bilgi edinmek, geleneksel sanat eserlerini yakından incelemek, hatıra resmi çektirmek, geleneksel ikramları tatmak mümkün.

Sakarya’nın çiçek balını, siyez unlu kuskusunu; Tokat’ın sarmasını, ahşap baskı örtülerini; Bursa’nın çinilerini ve ipek koza dokumalarını; Kahramanmaraş’ın tarhanasını, dondurmasını, sim sırma işlemesini, ahşap oyma sandıklarını; Gaziantep’in baklavasını, bakır oymalarını, sedef kakmalarını; Uşak’ın her biri farklı anlama gelen halı desenlerini; Doğu Türkistan’ın öğüt veren dört köşeli “dobba”larını, Kaşgarlı Mahmud’un diyarından Kaşgar camii maketini; Kırgızistan’ın rengarenk keçelerini; tüm bu kültürel zenginlikleri aynı mekanda birkaç dakika arayla deneyimlenebiliyor.

Kıl çadırlarda ebru yapmak, ahşap baskı atölyesinde bez çanta üretmek; kamelyalı ahşap torna atölyesinde küçük süs eşyası üretmek; açık alanda ata binmek, ok atmak ve grup halinde okçuluk oyunlarına katılmak mümkün.

Etkinlikler kapsamında, bölgesel halk oyunları, kopuz gibi geleneksel saz dinletileri, Kırgız ilk adım merasimi gibi toylar, kılıç kalkan gösterileri, kökbörü gösterisi, atlı cirit gösterileri ve mehteran gösterileri bulunmakta.

Her yaş grubundan katılımcı için uzman eğitmenlerin gözetiminde ok atma, at binme, güreş tutma imkânı bulmak da mümkün.

“Geleneksel el sanatları” tezgahlarında oldukça zengin sanat dalları uzmanları tarafından sergilenmekte.

Tezgah isimleri şöyle sıralanabilir: Ebru, çömlekçilik, yorgancılık, ehram (kilim) dokumacılığı, çinicilik, yemenicilik, metal işçiliği, cam işçiliği, ney atölyesi, sedef işçiliği, cam üfleme, cam boncuk atölyesi, bakırcılık, ahşap baskı yazmacılık, kemik tarak yapımı, metal takı atölyesi, deri atölyesi, sim sırma, ahşap oyuncak atölyesi, tesbih atölyesi, gümüş işçiliği, tulum atölyesi, geleneksel sanat atölyesi, keçecilik, hüsni hat, ahşap maket atölyesi, ipek koza çiçek atölyesi, telkari kazaziye, kakmacılık, gümüş işlemeciliği, ahşap oyma atölyesi, cam süsleme, kemik şekil süsleme, ahşap oyma atölyesi, tezhip.

Çocuklar için tasarlanmış “oyun alanı” bölümünde 60’a yakın oyun bulunuyor. Çocuklar at binebiliyor, güreş tutabiliyor, ok atabiliyor, topaç çevirebiliyor, misket oynayabiliyor, halat çekebiliyor, çubuk dikebiliyor, kale kurabiliyor, sek sek oynayabiliyor, mangala oynayabiliyor, masal ve hikaye dinleyebiliyor.

Etkinlikler eski İstanbul Yeşilköy (Atatürk) Havalimanı Etnospor Alanında, Haftaiçi 10.00-20.00 hafta sonu 11.00-20.00 saatleri arasında dört gün süreyle gerçekleşiyor.

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close