İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:26 Güneş06:02 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 18°C Nem %87
Türkçe
17 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
17 Şevval 1445
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
İşrak
06:42
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Giriş Yap

Kapatılan kuyularda petrol aranıyor

01.08.2022    |

Türkiye, enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için denizde ve karada arama ve sondaj faaliyetlerini sürdürüyor. 

Mavi Vatan’da sondaj gemileriyle yeni doğalgaz rezervleri keşfeden Türkiye, yenilebilir enerji yatırımına hız verirken bir yandan da petrol arama çalışmalarını sürdürüyor. Geçmişte açılan ancak türlü nedenlerle kapatılan sondaj noktaları mercek altında.

Adana

Petrol arama ve çıkarma çalışmalarının en yoğun olduğu bölgelerden biri Adana. Yıllar önce ‘petrol yok’ denilerek kapatılan ancak sonrasında 1 milyar dolarlık rezerv fışkıran Adana’daki iki kuyuda üretim son sürat devam ediyor. İki kuyuya yenilerinin eklenmesi için de yeni sondaj çalışmaları bölgede sürüyor. 

“Çukurova 1” ve “Çukurova-2” isimleri verilen kuyularda günlük 120 varil petrol üretiliyor. 

Diyarbakır

Kapatılan kuyuların yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Anadolu’nun farklı noktalarında yeni petrol arama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu noktalardan biri de Diyarbakır Hazro. Üretimi ve montajı tamamen Türkiye’ye ait 5 bin metre derinliğe kadar inebilen ilk yerli ve milli sondaj kulesi Koca Yusuf, Hazro’daki kuyularda derine inme çalışmalarını gerçekleştiriyor. 

Hala sondaj çalışmaları devam eden birçok kuyu bulunurken sismik taramalarla belirlenen yeni rezerv alanlarının inşaat çalışmaları da devam ediyor. 1982 yılında kapatılan Varınca petrol kuyularının yeniden açılması ile birlikte Hazro bölgesinde 9 farklı alanda saha inşaatı ve sondaj çalışma işlemleri devam ediyor.

Sismik aramalar ve 3 boyutlu taramalar ile petrol olduğu belirlenen alanlarda ekipler hemen hazırlıklarını yapıyor. Bu kapsamda rezervin etrafında ekiplerin rahat çalışması için betonlama çalışmaları yapılıyor ve bölgeye herhangi bir zarar gelmemesi için tel örgüler ile çevreleniyor. Daha sonrasında ise mud-pit olarak adlandırılan sondaj sırasında çıkarılan toprak ve çamurun aktarıldığı havuzlar inşa ediliyor ve sondaj işlemlerine hazır halde bekletiliyor.

Y. Şafak

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close