İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:31 Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14 İkindi16:45
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 20°C Nem %44
Türkçe
18 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
18 Ramazan 1445
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
Giriş Yap

Dağlar arasında saklı huzur, Göynük

Özel Haber
Özel Haber
17.09.2022    |

İlk görüşte insanı etkileyen Göynük, dokusuyla geçmiş yüzyılların bir mirası.

Dere kenarından başlayarak her iki yamaca doğru tırmanan mimari dokusu karşısında hangi gezgin şaşırmaz ki?

Saat Kulesi'ne çıkıp ya da karşı yamaca tırmanıp, bu olağanüstü panoramayla kendinizden geçebilirsiniz. Sonra da yamaçtan aşağı, Göynük Suyu'nun kenarındaki Çınaraltı Kahvesinde zamanın durduğuna tanıklık edersiniz. 

Her gezginin sorduğu ilk soru: Nereden başlamalı?

Önce, Saat Kulesi. Sokakta rastladığınız beş yaşındaki çocuk bile, size Saat Kulesi'nin yolunu gösterir. Kule, Göynük'ün simgesi gibi; kulenin merdivenlerini tırmanıp, en üste çıktığınızda tüm Göynük gözlerinizin önüne seriliverir. Bu kuşbakışı seyrin ardından, sıra sokaklarda kaybolmaya gelir.

Yaklaşık yüz-yüz elli yıllık Göynük evlerini yakından tanımak istiyorsanız, eski konakları görebilirsiniz. Ahşap dolgu sistemle yapılmış iki-üç katlı konaklar bunlar; dere kenarındaki salkım söğütler içindeki evler ise herhangi bir sahil kasabasındaki evleri andırıyor. 

Göynük evlerinin alt katları, sırtını dayadıkları yamaca sağlam taş duvarlarla oturur. Her katın ayrı bir işlevi var; ara katlar daha çok günlük yaşamda etkin; mutfak da burada yer alıyor. Asıl yaşam ise üst katlarda ve sofada. Önemli bir yeri var sofaların; pencereleri bile bir başka; bazen iddiasız, bazen de renkli camlarla süslü tepe pencereler bulunur sofalarda.

Her ev nice sevgilerin, hüzünlerin gizli olduğu ayrı bir dünya. Duvarlarda asılı her fotoğraf geçmişte yaşanılanları yansıtıyor.  Yaşlı ninelerin bu evlerde geçirdikleri çocuklukları, gelin geldikleri ilk gün... 

Bolu'daki Göynük içinde yaptığımız kısa turda, ilk dikkatimizi çeken, Sultan Orhan'ın oğlu Süleyman Paşa tarafından 1331-1335 yılları arasında yaptırılan Gazi Süleyman Paşa Hamamı oluyor. Günümüzde de işlevini sürdüren hamamın dış duvarları tamamen kesme taştan; kubbe kasnakları moloz taşından yapılmış.

Akşemseddin diyarı, Göynük

Fatih Sultan Mehmed'in hocası Akşemseddin Hazretleri için 1464 yılında yaptırdığı türbe de Göynük'te. Kasnaksız bir kubbe ile örtülü, altıgen planlı yapının üst sıralardaki pencereleri renkli camlı alçı şebekelerle süslenmiş. Ceviz üzerine kabartma yazı ile süslü Akşemseddin'in sandukası, Osmanlı dönemi ağaç işçiliğinin güzel örneklerinden. Türbe içinde Akşemseddin'in oğulları Sadullah ve Emrullah Çelebilerin sandukaları da bulunuyor. 

Merkezde bulunan Hacı Bayram'ın talebesi Ömer Sikkin'in türbesi dışında, Soğukçam Köyü'ndeki Frig yerleşim alanında bulunan "Yazılıkaya" ve "Gergefkaya"; Kilciler Köyü'nde Bizans dönemine ait kalıntılar bulunuyor.

Göynük içindeki kültür-tarih turunun ardından, yakın çevresindeki doğayla kucaklaşalım. 

Göl kıyılarında, yayla yollarında uzun yürüyüşler ve dilerseniz çadırlı konaklamalar yapabileceğiniz bir yer: Çubuk Gölü. En derin yeri on üç metreyi bulan gölün hemen kıyısındaki Çubuk köyünde yapacağınız gezi ise turunuza ayrı bir renk katacak. 

Sünnet Gölü ise Göynük-Bolu yolunun yirmi ikinci kilometresinden sağa dönüp beş kilometre sonra ulaşacağınız bir dinlence yeri. On sekiz hektar büyüklüğündeki göl, içinde bulunduğu vadi oyuğunun çevresindeki tepelerden toprak kayması sonucunda oluşmuş. 

Çatak Hamamı ise, Göynük'e otuz kilometre uzaklıkta. Çatak Hamamı'nın otuz iki derece sıcaklığındaki suyu, romatizmal hastalıklara iyi geliyormuş. 

Yayla turları da kaçırılmamalı; ilçede bulunan Çubuk, Çiçekli, Karabey ve Demirözü yaylalarındaki trekkinglere katılmayı tercih edebilirsiniz.

Gezi programınıza Göynük'ün köylerini de katmak isterseniz, mimari yapısı, doğası ve yaşantısıyla günümüze değin özgün dokusunu korumuş birçok köy çıkacaktır karşınıza. Soğukcam, Gerişler, Aksaklar, Memeceler, Aşağı Kınık ve Kilciler köyleri bunlardan sadece birkaçı.

Göynük'ten dostlarınıza küçük bir hediye götürmek ya da mutfağınızın bir gereksinimini karşılamak istiyorsanız, gezinize son noktayı Kılavuzlar köyünde koyabilirsiniz. Ağaç oymacılığı yapan atölyelerde birbirinden güzel kaşıklar, mutfak gereçleri ve dekoratif eşya bulabilirsiniz. 

Göynük'e uğrayıp aktardıklarımızı bir yaşayın isterseniz. Memnun kalacaksınız.

­

 

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Gençler Merak Ediyor
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Gençler Merak Ediyor
Gençler Merak Ediyor Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close