İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:53 Akşam19:53 Yatsı21:20 İmsak04:39 Güneş06:12 İşrak06:52 Öğle13:08
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 19°C Nem %68
Türkçe
9 Şevval 1445 18 Nisan 2024 Perşembe
9 Şevval 1445
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:53
Yatsı
21:20
İmsak
04:39
Güneş
06:12
İşrak
06:52
Giriş Yap

Çocuklarla kaliteli vakit geçirmenin yolları

01.07.2023    |

 

Aile içi iletişimde sıklıkla dile getirilen 'çocuklarla kaliteli vakit geçirmek' ne anlama geliyor?

Çalışma hayatına katılan sayısının artmasıyla evde çocuklarla geçirilen zaman oldukça kısıtlı bir hal almaya başladı. Çocukların en temel ihtiyaçlarından olan duygusal doyum ise bu noktada çok dikkat edilmesi gereken, hassas bir konu.

Çocuğun duygusal ve düşünce gelişimi için 'kaliteli vakit geçirme' kavramı önemini şimdilerde daha da artırmış durumda. Bunu sağlamak için öncelikle çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamak gerekli.

Evde geçirdikleri vakit kısıtlı olan ebeveynler ise kaliteli vakit geçiremedikleri konusunda endişeli. Oysa kısa sürede bile çocuklarla kaliteli vakit geçirmek mümkün.  

Çocuk dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren anne ve babasının hem fiziksel hem de duygusal ilgisine ihtiyaç duyar. Karnını doyurmak, altını değiştirmek gibi fiziksel ihtiyaçlarının yanı sıra duygusal ihtiyaçlarının karşılanması da oldukça önemli. Anne babalar çocuklarıyla vakit geçirmenin sadece onlarla oyun oynamak olduğunu düşünde de esasen kaliteli vaktin sırrı çocuğun dünyasına inebilmekte gizli. Önemli olan çocukla ilgilenirken ya da oyun oynarken onun ruhuna dokunabilmektir.

Çocukla birlikte geçirilen her anın dolu dolu olması, birlikte eğlenmek ve çocuğun zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimine destek olmak anlamına gelir. Yani vakit geçirmek ayrı, nitelikli vakit geçirmek ise apayrı şeylerdir.

Ebeveyn olarak gerek iş hayatı gerekse de ev hayatı ne kadar yoğun olursa olsun çocuğunuza vakit ayırmayı ihmal etmemelisiniz. Çünkü çocuğunuza ayırdığınız her dakika, onun dünyayı deneyimlemesine ve anlamasına yardımcı olur.

Burada en önemli olan şey ise yetişkinler çocuklarıyla oyun oynarken kendi işlerinden tamamen sıyrılıp o anı doyasıya yaşamaya adapte olmaktır. Çocuklar kaç yaşında olurlarsa olsun her daim anne-babalarından ilgi ve sevgi bekler. Her yaştaki çocuk için ilgi ve geçirilen zaman onun için önemli bir ihtiyaçtır. Bu süreçte birlikte neler yapılabileceği, yaşla birlikte değişse de onunla gerçek bir kaliteli zaman için dikkat edilecek en önemli husus duygusal olarak birlikte olduğunuzu ona hissettirmek olmalı.

Çocuğunuzun gözlerinin içine bakarak onu gerçekten dikkatle dinlediğiniz tek bir dakika, onu dinlermiş gibi yaptığınız 10 dakikadan çok daha değerlidir.

Çocukla birlikte kaliteli zaman geçirmek demek, bedenen ve ruhen orada olmak demektir.

Çocuğunuzla geçirdiğiniz bir saatin elli dakikasında elinizdeki cep telefonuyla ilgilenmemelisiniz.

Çocuğunuzla geçirdiğiniz kısıtlı süre içinde TV'yi kapatın ve cep telefonunu ulaşamayacağınız bir yere kaldırın.

Kılınan namazlarda onlardan farklı odalarda değil birlikte kılarak çocuklarınızın da namazı deneyimleyerek alışkanlık haline getirmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Aktivite olmaksızın karşılıklı sohbet etmek de kaliteli zaman geçirmek demektir.

Ona okuldaki günün nasıl geçtiğini ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerinin nasıl gittiğini anlatmasını sağlayacak sorular sorabilirsiniz, aynı şekilde siz de kendi gününüzü anlatabilirsiniz. Çocuk böylelikle duygu ve düşüncelerini belirtmeyi, aynı zamanda dinlemeyi ve dinlediği şeye göre cevap vermeyi öğrenir, böylelikle diğer insanlar ile olan iletişimi çok daha iyi olur, iletişim kurmakta zorluk çekmez ve soru sormaktan çekinmez.

Çocukla birlikte yapılabilecek aktiviteler olarak, çocuğun ilgi duyduğu şeyler yapılabilir. Örneğin, beraber yürüyüşe gitmek, piknik yapmak, oyun oynamak birlikte spor yapmak olabilir. Böylelikle çocuk, ilgi alanlarının önemsendiğini, dolayısıyla kendisinin de önemsendiğinin farkına varır ve kendine olan güveni gelişir.

Sevildiğini ve önemsendiğini hisseden çocuk kendine değer verir, dolayısıyla başkalarına da değer vermesi için ilk adım atılmış olur.

İşten eve geldiğinizde çok yorgun hissediyor olabilirsiniz. Ancak koltuğa uzanıp keyif yapmadan önce çocuğunuza sarılıp onu öpmek ve ona gününün nasıl geçtiğini sormak çok vaktinizi almaz. Üstelik sarılmak fiziksel stresinizi de azaltır.

Yemek yaparken, kırılan bir şeyi onarırken veya eve yeni bir eşya alınacakken çocuğunuzdan yardım alın. Çocuğunuzu bu tarz minik işlere dahil ederek birlikte geçirdiğiniz kaliteli zaman içerisinde ona yeni bir şey öğretip küçük yaştan sorumluluk kazandırabilirsiniz. Çocuklar genellikle bu tarz şeyleri çok eğlenceli bulur ve yetişkinlerin yaptıkları işlere yardım edince özgüvenleri yükselir.

Birlikte kitap okumak çocukla nitelikli zaman geçirmenin en etkili yollarından biri. 

Onlara peygamberlerin, sahabelerin, tarihi şahsiyetlerin yaşantılarını anlatan kitaplar okuyarak manevi gelişimlerine katkı sağlayabilirsiniz.

Kitap okurken çocuğunuza kahraman hakkındaki düşüncelerini ve o benzer durumlarla karşılaşsaydı nasıl bir yol izlerdi, gibi konulardaki görüşlerini sorabilirsiniz.­­

­

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kahve Molası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kahve Molası
Kahve Molası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close