Tarımda çalışacak işçi bulamayan üreticiler artık daha az el emeği isteyen ürünlerin ekimine yöneliyor. Gelinen noktada üretimde çalışan yetersizliği, en temel sorun olarak gösteriliyor.
Bu yıl daha az çiftçi susam ve haşhaş üretiyor. Mısır başta olmak üzere İç Anadolu’da ekiminden sulamasına, çapasından hasadına tüm süreçlerin makine ile yapılabildiği ürünler ise daha fazla ekildi. Meyve ve sebzede ise özellikle hasat dönemi her bölgede ciddi sorun haline geldi.
Her yerde aynı tablo yaşanıyor
Her dönem belli sorunlarla karşı karşıya kalan üreticinin artık en temel sorununun tarımda çalışacak işçi bulmak olduğunu aktaran Ali Ekber Yıldırım, “Uzun bir süredir tarımda çalışacak işçi bulmak bir sorundu ama geldiğimiz dönemde artık en büyük sorun. Gittiğim gördüğüm her yerde aynı tablo karşımıza çıkıyor. Özellikle meyve sebze alanlarında. Mesela narenciye hasat döneminde ürünün dalda kaldığına yönelik sitemleri dile getirdik. Pek çok nedeni var. Önemli bir nedeni de işçi eksikliği” dedi.







