İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Güneş07:13 İşrak07:51 Öğle12:54 İkindi15:55 Akşam18:27 Yatsı19:46 İmsak05:49
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 13°C Nem %75
Türkçe
15 Rebi'ül-ahir 1446 18 Ekim 2024 Cuma
15 Rebi'ül-ahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
05:49 07:13 07:51 12:54 15:55 18:27 19:46
Giriş Yap

Mükemmel ebeveynlik gerçekçi bir hedef mi?

09.10.2024    |

Mükemmel ebeveynlik kavramı çocukların tüm ihtiyaçlarının en yüksek standartlarda karşılanması ve onları yaşamın tüm olumsuzluklarından koruma çabası olarak tanımlanıyor. Ancak bu çabanın beraberinde getirdiği beklentiler ve standartlar, ebeveynlerin kendilerini yetersiz hissetmesine ve ciddi bir stres altında kalmasına yol açabiliyor.

Ebeveynlik, belki de hayatın en zor rollerinden biri. Her geçen gün ebeveynler üzerindeki mükemmel olma baskısı artıyor. Özellikle sosyal medya, ebeveynleri sürekli olarak "kusursuz" olma çabası içine sokuyor. Anne-babalar, bu platformlarda diğer ailelerin yaşamları ve çocuklarını sergilediği paylaşımları gördükçe, kıyaslama duygusuyla mücadele etmek zorunda kalabiliyor. 

Peki, mükemmel ebeveynlik gerçekçi bir hedef mi? Çocukların ihtiyacı mükemmel ebeveynler mi?
Ebeveynler hata yapma korkusunu nasıl kontrol edebilir?

"Mükemmeliyetçi ebeveynlik hem ebeveynler hem de çocuklar için tehlikeli"
Ebeveyn, hedeflediği yüksek standartları yakaladığı takdirde kendini huzurlu hissederken, herhangi bir olumsuzluk olduğu takdirde de kendisinin ebeveynlik yetilerini sorgulamasına sebebiyet verir. 

Mükemmellik arayışı gerçekçi bir bakış açısı ve istek değil. Sadece ebeveynlerin iç dünyasına değil, çocukları ile de ilişkilerine zarar verebilir. 

Ebeveynlerin, mükemmel olma arayışı, çocuklar üzerinde kaygı, stres ve düşük özgüven gibi olumsuz etkiler oluşturabiliyor. Çocuklar, zamanla mükemmel olma baskısını içselleştirerek hata yapmaktan korkan, özgünlüğünü kaybeden bireylere dönüşebiliyorlar.

Mükemmel olmadığı takdirde değerli olmadığına, sevilmeyeceğine, kabul edilmeyeceğine dair çok farklı şekillerde çocuklar bu süreci zihnine işleyip şekillendirebilir ve uzun vadede sadece sevilebilir olmak için bile, gelecekte, mükemmel olması gerektiğine inanan birer yetişkinlere dönüşebilirler.



"Önemli olan çocukların ihtiyaçlarını yeterli düzeyde karşılamak"
Ebeveynlerin, çocuklarının her ihtiyacını mükemmel bir şekilde karşılaması gerektiği inancı tükenmişlik ve stres gibi sonuçlar doğurabiliyor. 

Önemli olan çocukların sağlıklı gelişimi için mükemmel ebeveynlik yerine, çocukların duygusal, fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarını yeterli düzeyde karşılamaktır. Ebeveynler, çocuklarına sevgi, destek ve rehberlik sunarak, onların kendilerini keşfetmelerine ve kendi yollarını çizmelerine yardımcı olabilir. Mükemmel, iyinin düşmanıdır sözünden hareket edilecek olursa; yeterince iyi olabilen her ebeveyn mümkün mertebe gelişimsel süreçte en çok ihtiyaç duyulandır.

Çocukların sağlıklı gelişimi için ebeveynlerin mükemmel olması değil, kusurlarını kabul edebilmesi daha önemlidir. Ebeveynler, çocuklarına hata yapmanın insan olmanın bir parçası olduğunu ve bu hatalardan öğrenmenin değerli olduğunu öğretebilir. Bu yaklaşım, çocukların duygusal dayanıklılık geliştirmelerine ve kendilerine karşı daha şefkatli olmalarına yardımcı olabilir.

­

TRT

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2
Cüz - Kur’an-ı Kerim Meali 2 Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close