İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Rusya Gürcistan’dan çekilmeye başladı

Dünya
|

Rusya, ateşkes anlaşmasının ardından Gürcistan’daki birliklerini bugün öğleden itibaren çekmeye başladı.

Rusya, ateşkes anlaşmasının ardından Gürcistan’daki birliklerini bugün öğleden itibaren çekmeye başladı.      

Rusya Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rus birliklerinin Gürcistan’daki çatışma bölgelerini terketmeye başladığı duyuruldu. Rus askerlerinin Gürcü topraklarını terketmesiyle, bölgedeki tansiyonun daha da düşmesi bekleniyor. Ancak çatışmaların merkezi olan ayrılıkçı Güney Osetya ile Abhazya bölgelerinde, çok sayıda Rus askeri kalmaya devam edecek. Rus birlikleri, Güney Osetya sınırındaki Gori kentinden çekilmeye başladı. Rus birliklerinin Abhazya’ya sınır olan Senaki üssünü de boşaltmaya başladıkları bildirildi.
Gori kenti ve civarında mevzilenen Rus zırhlı araçları yavaş yavaş bulundukları bölgeyi terk etmeye başladı. Ancak Gori kenti girişi hala trafiğe kapalı tutuluyor. Kente insani yardım malzemesi taşıyan araçların ve ambulansların girişine izin veriliyor.
Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ise, Rusya karşıtı politikasında değişikliğe gitti. Rusya ile gerginliği gidermenin arayışına giren Saakaşvili, Moskova’ya müzakere masasına oturma çağrısında bulundu.
Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ordusunun buün Gürcistan’dan çekileceğini Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye telefonda söyledi. Sarkozy, görüşmede Gürcistan’dan çekilmemesi halinde Rusya’nın Avrupa Birliği ile ilişkilerinde ciddi sorunların yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Rusya ve Gürcistan’ın imzaladığı ateşkes anlaşması, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin girişimiyle sağlanmıştı. Ateşkes, her iki tarafın da çatışmaların başladığı 8 Ağustos tarihinden önceki konumlarına dönmelerini öngörüyor.
MERKEL: GÜRCİSTAN’IN NATO ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYORUZ
Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Rusya’nın şu an için Gürcistan ile yaptığı ateşkes anlaşmasına uymadığını söyledi. Rice, “Bir ateşkes var ve Rusya şu an yükümlülüklerini yerine getirmiyor” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı, “Umarım bu kez Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev sözünü tutar” diye konuştu. Rice Gürcistan’a güçlerini göndermesinden sonra Rusya’nın itibarının yerle bir olduğunu ifade ederek, “Rusya eylemlerinin bedelini ödemek zorunda” ifadesini kullandı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’se, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile görüştü. Toplantının ardından açıklama yapan Merkel, Gürcistan’ın NATO üyeliğine destek verdiklerini belirtti.
GÜNEY OSETYA’DA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ
Yoğun çatışmalara sahne olan Gori’ye ise ilk BM yardım konvoyu ulaştı. Yetkililer, binaların çok fazla zarar görmediğini, ancak mağaza ve özel mülklerin yağmalandığını belirtiyor.
Türk Kızılayı’nın yolladığı yardım paketleri de Gori’ye ulaştı ve halka dağıtılmaya başlandı.
Bu arada, Rus haber ajansları, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya’nın lideri Eduard Kokoeti’nin, hükümeti görevden aldığını duyurdu. Kokoeti, bir ay süreyle olağanüstü hal ilan etti. Güney Osetya lideri, hükümeti Tshinvali’deki çatışmalar sonrasında yardım çalışmalarına ilişkin gösterdiği yetersiz performansı nedeniyle sert bir şekilde eleştirmişti.
NTVMSNBC - 18 AĞUSTOS 2008 PAZARTESİ


AKRA