2005 yılını "Afrika Yılı" ilan eden Türkiye, ilk kez bir Afrika zirvesine ev sahipliği yapıyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde İstanbul'da başlayan Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'ne 6'sı devlet başkanı düzeyinde, 50'ye yakın ülkeden temsilciler katılıyor. Aralarında Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın da bulunduğu 20 uluslararası kuruluşun temsilcileri de zirvenin katılımcıları arasında yer alıyor.
Afrika ülkeleriyle her alanda daha ileri ortaklık ve işbirliğini tesis etme amacıyla yapılan zirve, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday olan Türkiye açısından da büyük önem taşıyor. Zira BM'de oy verecek 32 Afrika ülkesinin delegesi bu zirve çerçevesinde İstanbul'da ağırlanıyor.
Sabah oturumu "Yüksek Düzeyli Memurlar Toplantısı" ile başlayan zirvenin sloganı ise "Ortak Bir Gelecek İçin Dayanışma ve İşbirliği" olarak belirlendi.
Babacan BM Geçici Üyeliği İçin Destek İstedi
Zirvenin öğleden sonraki bölümünde yapılan "Dışişleri Bakanları Toplantısı"nın açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığı için Afrika ülkelerinden destek istedi. Babacan, Türkiye'nin seçilmesinin dünyada barış ve istikrarın korunmasına büyük katkı sağlayacağını söyledi.
İki üyelik için Türkiye'nin yanısıra Avusturya ve İzlanda'nın da yarışacağı oylama için Babacan meslektaşlarından destek istedi.
"Afrika'nın da Sesi Olacağız"
Babacan, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin adaylığının farklı ülkelerin birçoğu tarafından destekleniyor olmasından mutluluk duymaktayız. Seçilmemiz halinde BM Güvenlik Konseyi üyeliğimizin Afrika'ya yönelik konularda bize yükleyeceği sorumluluğun da bilincinde olarak Konsey'deki Afrika ülkelerine ilaveten Afrika'nın sesi olmak için elimizden gelen çabayı göstereceğimizden emin olabilirsiniz. "
Afrika Birliği dönem Başkanı Tanzanya Dışişleri Bakanı Bernard Kamilyus da, Türkiye gibi güçlü ortaklara ihtiyaç duyduklarını söyledi. Türkiye'nin Darfur'daki BM Barış gücüne desteğini hatırlatan Kamilyus, Türkiye'nin uluslararası alandaki çabalarına büyük önem verdiklerini söyledi. Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping de, dünyanın en büyük ekonomileri arasında 15'inci sırada yeralan Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanabileceklerini dile getirdi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, daha sonra zirveye katılan dışişleri bakanları onuruna bir akşam yemeği verdi.
Devlet ve Hükümet Başkanları Oturumu Bugün
Zirvenin "Devlet ve Hükümet Başkanları" seviyesindeki ilk oturumu ise bugün (19.08.2008) gerçekleştirilecek. Zirve kapsamında İstanbul'a gelen liderlerle ikili görüşmelerini sürdüren Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, Afrikalı konuklar onuruna yemek de verecek.
Zirvenin Yapıldığı Otelde Yangın
Bu arada zirvenin İlk gününde kötü bir sürpriz de yaşandı. Toplantının yapıldığı otelin bacasında çıkan yangın kısa süreli paniğe sebep oldu. Yangın dolayısıyla toplantıya da bir süre ara verildi.
TRT - 19 AĞUSTOS 2008 SALI