“Sürdürülebilir Çevre ve Verimlilik Zirvesi”nde bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve turizm sektörü temsilcileri İstanbul’da yapılan toplantıda “Beyaz Yıldız” projesini duyurdular.
Türkiye Turizm Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen “Beyaz Yıldız” projesiyle turistik işletmelerde kullanılan su, elektrik, enerji, kimyasal ve katı atık miktarının kontrol altına alınması hedefleniyor.
Zirvede açılış konuşmasını yapan TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, bilinçli tüketim ve uluslararası standartlara uygun çalışmalarla sadece turizm sektöründe ortalama su ve enerji tüketiminde, yüzde 30 tasarruf edebilme olanağının yaratılabileceğini belirtti.
Yıldız Projesi’nin sponsorlarından JohnsonDiversey’in Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Onat Bayraktar, turistlerin tercihlerini çevreye duyarlı ülke ve otellerden yana kullandıklarını belirterek şöyle dedi:
“Yıldız Projesi ile kontrolsüz tüketimin engellenerek bilinçli bir tüketime dönüşmesini hedeflemekteyiz. Bu projeye Türkiye’deki tüm oteller dahil olduğunda toplamda 40 hektometreküp su tasarrufu sağlanabilecek.
Bu miktar, Elmalı Barajı su rezervinin yaklaşık 3 katı ya da Alibeyköy Barajı’nın su kapasitesine eşit miktardır. Öte yandan sadece yüzde 30’luk bir enerji tasarrufuna gidilmesi durumunda Hirfanlı Hidroelektrik Santrali’nin yıllık elektrik üretiminin 2 katı enerji tasarrufu sağlanabilecektir.”
Enerji Bakanı Güler, turistik tesislere rüzgar ve güneş enerjisi santralları kurmalarını önerirken, “500 kilovata kadar ruhsat almanıza bile gerek yok” dedi. Türkiye’nin güneş haritasını çıkardıklarını hatırlatan Güler şöyle devam etti:
“Geçen yıl tükettiğimizin iki katı güneş var. Avrupa’da ilk ikideyiz. Nâzım’ın dediği gibi ‘Güneşi zaptetmek lazım’. A4 kâğıdı kadar güneş paneliyle 40 vat enerji sağlayabiliyoruz. İsteyen kuruluşlar, örneğin oteller, konut siteleri bu uygulamaya başlayabilir. 500 kilovata kadar ruhsat alma gereği yok. 500 kilovatlık enerji üretimi 150 konutun tüm ihtiyacını karşılayabiliyor. İlk yatırım maliyetinden sonra, elektriğin üretimi bedava. Kullanmadığın enerjiyi de devlete satabiliyorsun.”
Güler yalıtımın önemine değinerek, “Fotoğraf makinesi büyüklüğünde termal kamerayla binalardaki yalıtım eksiklikleri anında ölçülebiliyor. Otelciler termal kamera da alsın. Bu cihaz 1000 doların altında. Bununla tesisinizi gözden geçirin” dedi.
Turizmcilerin, tesislerine birer enerji yöneticisi tayin etmelerini söyleyen Güler, “Bunları Ankara’ya yollayın, biz eğitelim. Böylece tesislerinizde tasarrufu sağlayacak elemanlara sahip olsun” diye konuştu.
Güler gaz boru hattı gibi, su hattı projesi başlatacaklarını belirterek, “Suyun fazla olduğu yerden az olan yere aktaracağız. Sularımız boşuna denize akmayacak” dedi.






