Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 11. Dış Ticaret Haftası açılış töreninde hükümete seslendi.
Büyükekşi, “Türkiye, kriz sürecine başta kamu reformu olmak üzere yapısal reformların birçoğunu yapmış olarak girseydi, daha düşük bir cari açığa sahip olabilseydi, işi çok daha kolay olurdu” diye seslendi.
Fatura belli değil
Büyükekşi, Türkiye’nin bugüne kadar ekonomi gündeminin çok uzağındaki konularla meşgul olduğunu ifade ederek, “Şimdi birlik ve beraberliğimizi artıracak bir konsantrasyon içerisinde olmamız lazım. Bu krizi vesile ederek, bunu yapabiliriz. Her şeyi bu anlamda hızlandırarak, üretim ve ihracat merkezli bir Türkiye kurmak için hep beraber kolları sıvayalım. Bu krizi fırsata çevirelim” diye konuştu. TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye bu krizden nasıl etkilenir sorusuna verilecek cevabın, kimin ne kaybettiğinin ortaya çıkmasına bağlı olduğunu ifade etti. Büyükekşi, “Eğer bu krizin faturasını Amerika ve Avrupa halkları ödeyecekse büyük pazarımız olan Avrupa ekonomisi, belli nispette daralır. Bu da bizi göreceli olarak etkiler” dedi.
Türkiye’nin Avrupa’nın daralması sonucu alacağı etkiyi, Körfez ve Ortadoğu ülkeleri gibi krizden daha az etkilenecek pazarlarla telafi etmeye çalıştığını belirterek, “Son yıllardaki pazarlarımızda meydana gelen çeşitlenme ve artış bizim bu konudaki motivasyonumuzu artırmaktadır” açıklamasında bulundu.
RADİKAL 14 EKİM 2008 SALI






