Muhalefet isyanı nedeniyle iç savaşın eşiğine gelen Tayland'da Kral Bhumibol Adulyadej, 23 milyar euroluk serveti ile dünyanın en zengin idarecisi oldu
İngiliz gazetesi The Independent, dünyanın en zengin liderlerini belirledi. Hazırlanan listede ilk sırayı 23 milyar euroluk servetiyle 64 yıldır tahtta oturan Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej aldı. Tahtı 1946 yılında devralan 82 yaşındaki Adulyadej, şirket yatırımları kadar uçsuz bucaksız arazi ve gayrimenkul varlıkları ile de biliniyor. Listenin ikinci sırasında Brunei sultanı Hacı Hassanal Bolkiah yer alıyor. Sahip olduğu petrol ve doğalgaz gelirleri başta olmak üzere 15.8 milyar euroluk servete sahip olan Bolkiah'ın 1996 yılındaki 50 yaş günü kutlamasında ünlü pop star Michael Jackson özel konser de vermişti. Büyük bir lüks araba koleksiyonuna sahip sultanın Paris'te 5 yıldızlı Meurice ve le Plazza Athenee isimli iki oteli bulunuyor.
HALKLARI YOKSUL AMA KENDİLERİ ZENGİN
Listede dikkat çeken bir başka nokta ise ülkeleri açlıkla mücadele eden çok sayıda yoksul ülke liderlerinin de hatırı sayılır servete sahip olmaları. Listenin 12'inci sırasında dünyanın en fakir ülkelerinden Ekvador Ginesi'nin Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo yer alıyor. 468 milyon euro servete sahip Mbasogo, tüm gelirini ülkesinin petrol kaynaklarından sağlıyor. Ülke nüfusunun üçte ikisi yoksulluk sınırında bulunan Swaziland Kralı Mswati III de 79 milyon euro ile listenin 16'ıncı sırasında yer aldı. 13 eşi bulunan kralın her eşine bir saray yaptırdığı ve bir BMW tahsis ettiği belirtiliyor. Listenin 20'nci sırasında ise 12 milyon euro servet ile Montenegro Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic bulunuyor.
MİLLİYET / 28 MAYIS 2010






