İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Değişim sözünü unuttu mu?

Değişim sözünü unuttu mu?
Dünya
|

Irak’tan çekilme sözü veren Obama’nın Irak savaşını destekleyen isimlerle çalışmak istemesi “değişim” vaadini yerine getirmesini bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı

Irak’tan çekilme sözü veren Obama’nın Irak savaşını destekleyen isimlerle çalışmak istemesi “değişim” vaadini yerine getirmesini bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı

Seçim kampanyası sırasında “Değişim” (Change) yazısının önünde görülen Obama, yenilik vaadinden “çark etmekle” eleştiriliyor. ABD’nin yeni başkanı seçilen ve 20 Ocak’ta göreve başlayacak olan Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Kabinesi’ne şimdiki Başkan George W. Bush’un Irak Savaşı kararını destekleyen isimleri toplaması, “Obama çark etti” yorumlarına neden oldu. İngiliz Sunday Telegraph gazetesi, Obama’nın Dışişleri Bakanlığı’na Hillary Clinton’u, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’na eski NATO Komutanı James Jones’u getirmesinin sol çevrelerde hayal kırıklığı oluşturduğuna dikkat çekti.
Gates de görevde
Obama’nın İç Güvenlik Bakanlığı için açıklamayı düşündüğü isim olan Nevada Valisi Janet Napolitano, özellikle “kaçak göçmenlik ve uyuşturucu ticareti” konusunda uzman olmanın yanısıra, Başkan Bush’un savaş kararına verdiği destekle de tanınıyor.

Obama’nın Bush’un Savunma Bakanı Robert Gates’i de görevde tutma ihtimali, “Irak’tan çıkma kararından iyice döndüğü” izlenimini uyandırdı. Obama, Gates ile en azından bir süre çalışabileceğini seçim döneminde de birkaç kez dile getirmişti. Askeri uzmanlar çekilme takvimi olarak açıklanan ve Irak’la yapılan anlaşmada yer alan 2010 yılına kadar Gates’in görevde kalabileceğine dikkat çekiyor.
Savaş karşıtları kızgın
Adaylığı öncesinde Obama’nın da sık sık yazdığı ve Irak Savaşı’na muhalifliği ile bilinen “DailyKos” internet blogunun yöneticisi Markos Moulitsas, “Demokratlar, değişim için oy veren büyük seçmen çoğunluğuna karşı sağır gibi davranıyor” yorumunu yaptı.

MİLLİYET 24 KASIM 2008

AKRA