Ukrayna doğalgaz şirketi Naftogaz Başkanı Oleh Dubina, Rus doğalgazının Avrupa'ya sevkıyatını başlatmayacağını belirterek, bundan, Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un koyduğu şartları sorumlu tuttu.
Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın gaz gönderdiği hattın iç tüketim için kullanıldığını ve buradan Avrupa ülkelerine gaz gönderilebilmesi için ülke içine verdikleri gazı kesmek zorunda olduklarını söylüyor.
Dubina, Gazprom'un bugün de benzer talepte bulunduğunu, Naftogaz'ın Ukraynalı tüketicilere gazı kesmeyi kabul etmeyeceğini ifade etti.
Ukrayna Enerji Danışmanı Bohdan Sokolovskiy dün, Rusya sınırdaki gazın girdiği nokta ve Gazprom'un gaz vermek istediği Romanya sınırındaki pompalama istasyonunun birbirlerine, yurtdışına gaz gönderen boru hatlarıyla bağlı olmadığını ifade ederek, bu hattan gaz göndermesinin, Ukrayna'nın doğudaki sanayi bölgesine gaz vermeyi kesmesi anlamına geldiğini açıklamıştı.
Rusya, 7 Ocak'ta Avrupa'ya kestiği doğalgazı dün yeniden vermeye başlamış, ancak Ukrayna, Rusya'nın, Kiev yönetiminin "itibarını düşürmek için" Avrupa'ya verdiği doğalgazı teknik açıdan mümkün olmayan bir hat üzerinden göndermek istediğini bildirmişti.
CNN TÜRK - 14 OCAK 2009 ÇARŞAMBA







