İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Zebari: Zehirli unsur ortadan kalkmalı

Zebari: Zehirli unsur ortadan kalkmalı
Güncel
|

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüştü

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüştü.

Ankara'da temaslarda bulunan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüştü. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Babacan, "Görüşmede zaman zaman ilişkilerimizi olumsuz yönde etkileyen terör konusunu ele aldık. Terörizm ile mücadele konusunda hem merkezi hem Kuzey Irak'taki yerel yönetim ile sürdürdüğümüz bir diyalog var" diye konuştu.

Kuzey Irak ile başlatılan diyalog çerçevesinde çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Babacan, "Çalışmaların somut sonuçlar elde edecek şekilde devam etmesi önem taşıyor. Eskiye oranla olumlu bir tablo görüyoruz. Bir de ABD, Irak ve Türkiye'nin yer aldığı üçlü mekanizma var. Bu konudaki çalışmaları sürdürüyoruz" diye konuştu.
2008 yılının Irak açısından olumlu geçtiğini ifade eden Dışişleri Bakanı Babacan, "Biz Irak'ın siyasi birliği için, toprak bütünlüğü için destek veriyoruz. Irak'taki bütün gruplarla temas içindeyiz. Irak ve Türk bakanlarını İstanbul'da bir araya getireceğiz" dedi.

Zebari: "Zehirli unsur ortadan kalkmalı"
Babacan'ın ardından konuşan Irak Dışişleri Bakanı Zebari ise, "Yapıcı ve net bir görüşme gerçekleştirdik. Geçen yıla göre bu yıl ilişkilerimizin ilerlediğini görüyorum. Bölgesel, uluslararası ve ikili konuları ele aldık. Başbakan Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinde imzaladığı iki ülke arasında İşbirliği Konseyi kurulmasını değerlendirdik. Bu konseyde güvenlik, enerji, ticaret konuları ile ilgili işbirliği ele alınacak. Bu konseyi hayata geçirme zamanı geldi. Önümüzdeki haftalarda İstanbul'da bir toplantı yapılacak. Bizim, Türkiye'nin ve ABD'nin oluşturduğu üçlü mekanizma var terörizm konusunda. Ortak bir komuta merkezi kurulsun istiyoruz Erbil'de..." dedi.

Konuk bakan Zebari, Kuzey Irak'taki PKK varlığına ilişkin bir soruyu, "Yol haritaları başarısız oldu bugüne kadar. Yeni bir ortam yeni bir atmosfer var. Bir işbirliği ve anlayış atmosferi var Türkiye, Irak merkezi hükümeti ve Kuzey Irak arasında. Bir dizi siyasi, ekonomik, askeri ve istihbarat ile ilgili tedbirler olacaktır. Bu zehirli unsuru ortadan kaldırmak için" diye yanıtladı.

Bir gazetecinin "Yakında hava sahasının kontrolü Irak'ta olacak. Türkiye'nin havadan ve karadan sınır ötesi operasyonlara Irak'ın yaklaşımı ne yönde olacak?" sorusu üzerine Irak Dışişleri Bakanı Zebari, "Ortak bir merkez olacak üçlü mekanizmada. Bu merkez birlikte çalışak için önemli bir merkez olacak. Sınır güvenliğini daha iyi koruyacak bir merkez olacak. Sınırdan saldırıları önlemek gibi hedefleri olacak. Biz Irak hükümeti olarak tedbirleri alıyoruz. Bölge yönetimi de bir dizi tedbirleri alıyor" dedi.

Irak'tan çekilme takvimi
ABD'nin Irak'tan çekilme takvimini ilişkin bilgiler veren Zebari, "ABD'deki yeni yönetim ile temaslarımız oldu. Bize şu iletildi; 'Başkan Obama'nın politikaları devamlılık mahiyetinde olacaktır.' Irak'taki birliklerin çekilmesi ile ilgili ABD'de imzalanan anlaşmaya önem verildiğini söylediler. 'Takvim olarak nihai çıkış tarihi olarak 2011 verildi. Kuvvetlerin Irak'tan çekilmesi konusunda gereğinden fazla erken bir karar alınmayacak, aceleci olunmayacak. Bu konuda yakın istişarede bulunulacak denildi.' ABD tarafından. 2009 'da Irak'tan önemli bir çıkış olmayacaktır" yanıtını verdi.

DÜNYA BÜLTENİ - 23 OCAK 2009 CUMA
AKRA