İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Avrupa global krizi Yahudilerden biliyor

Avrupa global krizi Yahudilerden biliyor
Güncel
|

Her iki Avrupalıdan biri, Yahudilerin yaşadıkları ülkeye değil İsrail`e bağlı olduğunu düşünüyor.

Her iki Avrupalıdan biri, Yahudilerin yaşadıkları ülkeye değil İsrail`e bağlı olduğunu düşünüyor.  

İngiltere, Fransa ve Almanya`nın da bulunduğu 7 Avrupa ülkesinde yapılan araştırma, Avrupalıların, Yahudilerin çok fazla gücü olduğunu düşündüğünü ortaya koydu.
Amerikan-Siyonist sivil toplum örgütlerinden Karalama Karşıtı Birlik`in (Anti-Defamation League-ADL) Avrupa`nın en büyük 7 ülkesinde yaptığı araştırmada Avrupalıların Yahudilere bakışını tüm çıplaklığıyla ortaya koydu.
Araştırmaya göre her 2 Avrupalıdan birinin Yahudilerin yaşadıkları ülkeden daha çok İsrail`e bağlı olduklarını düşündüklerini ortaya çıkardı.
Ayrıca Avrupalıların 3`te birinden fazlası Yahudilerin finans ve iş dünyasında `çok fazla gücü` olduğunu düşünüyor. Araştırmaya katılan Avrupalıların yüzde 31`i de şu anki küresel krizden Yahudileri sorumlu tutuyor.
ADL`nin araştırması 1 Aralık-31 Ocak arasında Avusturya, Fransa, Macaristan, Polonya, Almanya, İspanya ve İngiltere`den 3 bin 500 kişi arasında gerçekleştirildi.
Avrupalıların yüzde 40`ı Yahudilerin iş dünyasında fazla gücü olduğuna inanıyor. Bu oran Macar, İspanyol ve Leh katılımlar arasında yüzde 50`lerin üzerine çıkıyor.
2007`deki araştırmada da benzer sonuçlara ulaşılmıştı. ADL Direktörü Abraham Foxman şu yorumda bulundu: Bu araştırma Yahudilik karşıtlığının Avrupalıların zihinlerinde hala canlı ve yaşıyor olduğunu gösterdi. Yahudileri sadakatsizlikle ve Hz. İsa`nın ölümünden sorumlu tutan Yahudi-karşıtı düşüncelerin değişmezliğinden herhangi bir kayma olmaması çok üzücü.
Küresel krizde, iş ve finans dünyası üzerindeki aşırı Yahudi etkisiyle ilgili güçlü düşünce özellikle endişe verici. Açıkça eski Yahudi-karşıtı düşünceler zor ölüyor.
Özellikle Gazze`deki savaşın ardından Yahudilere ve Yahudi kurumlara karşı saldırıların arttığının yaşandığı bir kıtada.
Yüzde 44: Yahudiler Holocoust`u `çok fazla` konuşuyor
ADL`nin yaptığı araştırma ayrıca Yahudi-karşıtlığının katılan 7 ülkeden 6`sında sabit kaldığını ortaya koydu. Belirgin düşüşün yaşandığı tek Avrupa ülkesi İngiltere oldu.
Bu arada `iş dünyasına Yahudilerin çok fazla gücü olduğuna` inananların sayısı yüzde 7 arttı. Artış Macaristan`da yüzde 6, Polonya`da yüzde 5 ve Fransa`da yüzde 7 olarak gerçekleşti.
Araştırmanın yapıldığı 7 ülkeden Avrupalı katılımcıların neredeyse yarısı Yahudilerin yaşadıkları ülkelerden daha çok İsrail`e sadık olduklarını düşündükleri gerçeğini gözler önüne serdi.
Almanya, Polonya ve İspanya`daki katılımcıların ekserisi (yüzde 64), bu ifadenin `muhtemelen doğru` olduğunu söyledi.
Avrupa kamuoyunun Yahudilerle ilgili diğer bir düşüncesinin de Yahudilerin `Holocoust hakkında çok fazla konuştukları` oldu.
Avrupalıların yüzde 44`ü bu ifadenin `muhtemelen doğru` olduğunu` söylerken, Avusturya, Macaristan ve Polonya`dan katılımcılar bunun `doğru` belirtti
DÜNYA BÜLTENİ - 11 ŞUBAT 2009 ÇARŞAMBA
AKRA