İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

İsrail ateşkesi yokuşa sürüyor

İsrail ateşkesi yokuşa sürüyor
Dünya
|

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ve Hamas'ın sürgündeki lideri Halid Meşal, siyonist İsrail'i son anda esir asker Gilad Şalit'i gerekçe göstererek ateşkesi geciktirdiği için kınadı

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ve Hamas'ın sürgündeki lideri Halid Meşal, siyonist İsrail'i son anda esir asker Gilad Şalit'i gerekçe göstererek ateşkesi geciktirdiği için kınadı.

Gazze Şeridi'nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas'ın sürgündeki lideri Halid Meşal, Suriye'nin başkenti Şam'da Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile görüşmesinin ardından Musa ile ortak bir açıklamada bulundu. Meşal, "Ateşkes anlaşmasının ertelenmesinden İsrail sorumludur, tüm uluslararası tarafları İsrail'i kınamaya ve Mısır aracılığıyla gelen öneriyi kabul etmede baskı uygulamaya çağırıyoruz" dedi.

Meşal ve Musa, İsrail'in anlaşmaya son anda yeni bir koşul eklediğini açıkladı. Meşal ayrıca, "Ateşkes ancak abluka kaldırılır ve geçiş noktaları tekrar açılırsa gerçekleşebilir. İsrail'in asker Gilad Şalit'i bu konuyla birleştirmesi kabul edilemez" diye konuştu. "İsrail'in şartları kabul edilemez" diyen Genel Sekreter Musa da, "Her dakika yeni bir evreye giriyoruz, İsrail taleplerini ve koşullarını yükseltiyor" dedi.

Hem bombalamaya devam ediyor, hem barış diyorlar!
Öte yandan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze barış anlaşması için, yaklaşık 2.5 yıl önce kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit'in serbest bırakılma şartı getirilip getirilmeyeceğine karar vermek üzere güvenlik kabinesi ile bir araya geliyor. Hamas, barış anlaşması için İsrail'in tüm geçiş noktalarını açması ve Gazze Şeridi'ne yönelik ablukanın sona erdirilmesini talep ediyor. Güvenlik kabinesinin ayrıca, Şalit'in salıverilmesi karşılığında İsrail'in serbest bırakacağı Filistinli mahkumların sayısı ve nitelikleri konusunu da masaya yatırması bekleniyor. Hamas'ın, Şalit'in salıverilmesinin barış anlaşmasına dahil edilmesini kabul etmeyeceği biliniyor.

MİLLİ GAZETE - 19 ŞUBAT 2009 PERŞEMBE

AKRA