İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Irak’ta işgal yüzünden 740 bin kadın dul kaldı

Irak’ta işgal yüzünden 740 bin kadın dul kaldı
Dünya
|

Irak'ta son altı yılda işgalle birlikte, şehrin sokaklarında yemek için dilenen dul kadınların sayısındaki artış gözleniyor.

Irak'ta son altı yılda işgalle birlikte, şehrin sokaklarında yemek için dilenen dul kadınların sayısındaki artış gözleniyor.

Son altı yılda savaşla birlikte, şehrin sokaklarında yemek için dilenen dul kadınların sayısındaki artış bir anlamda Irak halkının özgüvenini sarsan en belirgin sembollerden biri oldu .

Kız kardeşleri 2004'te Felluce'ye kaçmaya çalışırken öldürüldü. Ardından kocası Bağdat'ta bir arabanın bombalanmasında hayatını kaybetti. Nacham Jaleel Kadim, hamileydi. Beş aylık ikizlerinden biri ise yine Bağdat'ta bir markette patlatılan bomba sonucu yaşamını yitirmişti. Bugün 23 yaşında olan Kadim, ailesinden hayatta kalan tek kişi olan kızıyla birlikte, savaşta dul kalan kadınların barındığı karavan parkında yaşıyor. Kadim şanslı sayılır. Çünkü 'Vefa' adlı bu park Irak'ta yaşayan yaklaşık 740 bin dula yardım etmeyi amaçlayan sayılı kuruluşlardan biri.

Son altı yılda savaşla birlikte, şehrin sokaklarında yemek için dilenen dul kadınların sayısındaki artış bir anlamda Irak halkının özgüvenini sarsan en belirgin sembollerden biri oldu. Kocalarını kaybeden kadınlar bir zamanlar ailelerinin, komşularının ya da camilerin desteğiyle ayakta durabilirken savaş gündelik hayatın bir parçası olmaya başladıkça, kadınların ihtiyaçları devlet ve sosyal hizmetler için sınırı zorlamaya başladı.
15 ile 80 yaşları arasındaki her 11 Iraklı kadından birinin dul olduğu tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler raporuna göre, şiddetin olaylarının yükseldiği 2006'da bir günde 90 ile 100 kadının dul kalıyordu.

Bağdat gibi büyük şehirlerde ise, savaş dullarının varlığını görmezlikten gelmek daha zor. Siyah çarşafları içindeki, camilerin dışında bedava battaniye almak için oluşan uzun kuyruklar, parklarda ya da benzin istasyonlarında çocuklarıyla ayakta kalmaya çalışan kadınlar.

Bugün resmi rakamlara göre, sadece yaklaşık 120 bin kadın devlet yardımı alabiliyor. Bu yardımı alabilmek için ise, kadınların ya güçlü politik bağlantıları olması ya da erk sahibi bir adamla geçici evlilikler yapması gerekiyor. Bunun 'şantaj' olduğunu ifade eden meclis kadın hakları komitesi başkanı Samira El-Musavi, dul kadınların daha kalıcı çözümlere ihtiyacı olduğunu söylüyor.
DÜNYA BÜLTENİ - 24 ŞUBAT 2009 SALI
AKRA