İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0507:3808:2312:5315:3817:5719:25
Kabe

Dolar 1,73 lirayı gördü

Dolar 1,73 lirayı gördü
Ekonomi
|

Artan global tedirginlikle dolar yeni haftaya hareketli başladı. Bankalararası piyasada dolar 1,73 liraya kadar çıktı

Artan global tedirginlikle dolar yeni haftaya hareketli başladı. Bankalararası piyasada dolar 1,73 liraya kadar çıktı.

Bankalararası piyasada dolar artan global tedirginliğe paralel haftanın ilk işlem gününde 1.73 TL'yi aştı. Bankacılar İTO'dan gelen olumlu enflasyon  verilerine ve Hazine'nin açıkladığı gösterge tahvil ihracı içermeyen "hafif" Mart ayı borçlanma  programına rağmen kur ve faizde dış piyasalara bağlı yukarı yönlü seyir beklediklerini belirttiler.

AB liderlerinin Doğu Avrupa'daki sorunları çözmek adına bir ortak adım atmaması ve ABD'de  resesyonun beklenenden daha da derin olabileceği endişesinin global piyasalarda tedirginliği  artırdığını belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci bu sabah yayımladığı raporda şöyle dedi:

"Asya hisse senedi piyasalarında yüzde 4 civarında kayıplar yaşanırken ABD hisse senedi vadeli  işlemleri de yüzde 2'ye yakın kayıplarla işlem görüyor. Risk göstergelerinde yaşanan bozulma  panik havasının pekiştiğine işaret ediyor. Bugün ABD'de açıklanacak imalat sanayi rakamları ile  Avrupa’dan gelecek imalat sanayi anket sonuçları yakından izlenecektir. ABD ve AB piyasalarındaki  seyir Türk mali piyasaları üzerinde de belirleyici olacaktır.

Bankalararası piyasada geçen hafta cuma günü 1.71'in üzerine çıkan ve dün spot işlemlerde  1.7050 seviyesinden kapanan en iyi dolar alış kotasyonları bu sabah 1,73'ü gördü.

TARİHİ ZİRVE TEST EDİLEBİLİR
Tahvil/bono piyasalarında 3 Kasım 2010 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi, Cuma  günü spot kapanışta yüzde 15.29, valörlüde yüzde 15.39 olurken, işlem hacmi 1.16 milyar lira  seviyesinde gerçekleşti. Aynı tahvilde bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde bileşik faiz yüzde  15.45/55 oldu.

Hazine'nin cuma günü bu ay gösterge tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirmeyeceğini  açıklamasının faizi bir miktar da olsa aşağı yönlü etkilediğini belirten Keresteci şöyle dedi:  "Dolar/TL kuru tarihi zirve seviyesine yaklaşmış durumda. Küresel panik havasının devam  etmesi durumunda bu seviyelerin test edilmesi kaçınılmaz olacaktır. Faiz ve hisse senedi piyasaları  da döviz kurundaki hareketlere paralel bir seyir izleyecektir. Her ne kadar Hazine'nin Mart ayı iç  borçlanma programının hafif olması ve İTO'dan gelen düşük enflasyon rakamları olumlu bir tabloya  işaret etse de piyasalar denge bulmadan bu gelişmelerin pek etkili olması beklenmemelidir."

NTVMSNBC- 02 MART 2009 PAZARTESİ 
AKRA