Türkiye'nin Afrika'ya açılım politikası en üst düzeyde ziyaretle devam ediyor. 2005 yılının "Afrika yılı" ilan edilmesinin ardından daha da artan ilgi çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilişkilere ivme kazandırılması amacıyla Kenya ve Tanzanya'yı kapsayacak 4 günlük bir geziye çıktı. Tanzanya'ya ilk kez büyükelçi atayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, büyükelçiliğin açılışını da yapacak.
Ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ziyaretinin Türkiye'den Cumhurbaşkanı düzeyinde sahraaltı Afrika'ya yapılan ilk temas olduğuna dikkat çekti.
Abdullah Gül, dün (19.02.2009) Tanzanya'ya atamasını yaptığı büyükelçi Şander Gürbüz ile Darüssellam büyükelçiliğin açılışını gerçekleştireceklerini belirtti.
Afrika ülkelerinin iki ülke hariç tamamının desteğiyle Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildiğini hatırlatan Abdullah Gül, Türkiye'nin de Birleşmiş Milletler gündemine gelen Afrika ile ilgili konularda daha aktif olacağını kaydetti.
Gül, şunları söyledi: "BM'nin gündemindeki konuların yüzde 60'ı Afrika ile ilgilidir. İnsanlık meseleleri, siyasi olaylar, kalkınma olayları açlık susuzluk bütün bunlar insanlığın temel meseleleridir. BM'nin birinci görevidir bütün bu konularla ilgilenmek. Biz de BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olarak bununla ilgilenmek durumundayız."
Afrika ülkeleri ile ticaret hacminde hedefin 2010 yılı sonuna kadar 30 milyar dolar olduğunu açıklayan Gül, Kenya ve Tanzanya seyahatine çok sayıda işadamıyla gidiyor.
TRT - 20 ŞUBAT 2009 CUMA






