İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Manas'taki ABD askerleri Türkiye'ye de kayabilir

Manas'taki ABD askerleri Türkiye'ye de kayabilir
Dünya
|

ABD'nin, Kırgızistan'daki Manas Üssü'nde bulunan personelini Türkiye'ye kaydırabileceği belirtiliyor

ABD, kullanımına kapatılacak Kırgızistan'daki Manas Üssü'nde bulunan teçhizatına ve personeline yer arıyor. Alternatiflerin Irak ya da Türkiye olduğu belirtiliyor. ABD yönetimi Rusya ve Tacikistan ile de aynı konuyu müzakere ediyor. 

ABD Kırgızistan'daki Manas Hava üssünü kullanma hakkını  geçen hafta Kırgız Parlamentosu'nda yapılan bir oylama ile  kaybetmişti.

ABD Savunma Bakanlığı Afganistan'daki birliklere  kritik destek sağlayan üsten taşınma gerçeğine karşı alternatif arayışlarını sürdürüyor.Şu ana kadar Rusya ve Tacikistan, ABD'nin nakliye ve lojistik operasyonlarına kısmi destek verebileceğini hissettirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Wood dünkü brifingde  "Personelin transferi için düşünülen yerler arasında Türkiye'de var mı?" sorusuna "Farklı seçenekleri değerlendiriyoruz" şeklinde yanıt verdi.Wood'un yanıtı en azından Türkiye'yle resmen temasa geçildiği şeklinde yorumlandı.

Washington kulislerinde bir süredir, ABD'nin Türkiye'yle Afganistan operasyonunda daha yakın işbirliği yapmak istediği konuşuluyordu.ABD yönetimi Kırgızistan'la üs konusunda kapıların tam olarak kapatılmadığını belirtiyor.
CNN Türk'e bilgi veren Beyaz Saray kaynakları, Afganistan ve Irak'a yönelik politika revizyonunun önümüzdeki ayın sonuna kadar süreceğini ama bu arada müttefiklerle farklı seçeneklerin de  görüşüleceğini belirttiler.

CNN TURK - 24 ŞUBAT 2009 SALI
AKRA