İMSAKGÜNEŞİŞRAKÖĞLEİKİNDİAKŞAMYATSI
06:0607:3908:2412:5315:3717:5619:24
Kabe

Obama’yı gül bahçesi beklemiyor

Obama’yı gül bahçesi beklemiyor
Dünya
|

Yeni ABD Başkanı yarın çıkacağı Avrupa turunda ilk kez dünya liderleriyle aynı masaya oturacak. G20 zirvesinde ABD ekonomisine Avrupalıların eleştirilerini dinleyecek Obama, Çin ve Rusya’nın liderleriyle zorlu görüşmeler yapacak. NATO zirvesinde Afganistan için taleplerinde zorlanacak

Yeni ABD Başkanı yarın çıkacağı Avrupa turunda ilk kez dünya liderleriyle aynı masaya oturacak. G20 zirvesinde ABD ekonomisine Avrupalıların eleştirilerini dinleyecek. Obama, Çin ve Rusya’nın liderleriyle zorlu görüşmeler yapacak. NATO zirvesinde Afganistan için taleplerinde zorlanacak.

ABD Başkanı Barack Obama, bu hafta ilk uluslararası şovuna çıkıyor. Ancak seçilmesi dünya genelinde sevinçle karşılanan Obama’yı zorlu gündeminden ötürü Avrupa turunda dünya liderleriyle oturacağı masalarda gül bahçeleri beklemiyor. Marshall Fonu Başkanı Craig Kennedy bunun eski başkanlardan JF Kennedy’nin tarihi Berlin ziyaretiyle kıyaslanabilecek bir heyecan yarattığını söylese de, Obama’nın rahat nefes alacağı tek yer muhtemelen son durağı Türkiye olacak.

Kraliçe de ağırlayacak
Yarın Londra’ya gidecek Obama, ekonomisi gelişmiş (Türkiye dahil) 20 ülkenin G20 zirvesinde suçu ABD’den bilinen küresel ekonomik krizi ele alacak. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs G20 zirvesi için “Başkan liderlik edeceği kadar dinleyecek de” dese de, liderlik kısmı şüpheli. ABD’nin çıkardığı devasa teşvik ve finans kurumlarını kurtarma paketlerine yönelik Avrupalıların eleştirilerini dinleyecek Obama, ABD’nin iki büyük rakibi Çin ve Rusya’nın devlet başkanlarıyla başbaşa görüşecek. Rus lider Dimitri Medvedev ile silahsızlanma anlaşmalarını yenileyerek görüntüyü kurtarabilecek Obama’nın, Çin lideri Hu Jintao ile görüşmesi kapalı kapılar ardında zorlu geçecek. Zira Amerikan hazine bonolarını en çok alan ülke Çin, doların uluslararası rezerv para birimi olmaktan çıkarılmasını talep etmeye başladı.

Gençler NATO’yu soracak
3 Nisan cuma günü Fransa’nın Strasbourg ve Almanya’nın Kehl kentlerinde düzenlenecek NATO’nun 60. yıldönümü zirvelerine katılacak Obama, yeni Afganistan-Pakistan stratejisine müttefiklerin desteğini isteyecek. Afganistan için asker takviyesi başta olmak üzere yapacağı taleplere olumlu yanıt alması beklenmeyen ABD Başkanı’nın başını ağrıtacak bir diğer konu da yeni NATO Genel Sekreteri’nin kim olacağı. Zira Avrupalıların adayı Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’e Hz. Muhammed karikatürleri krizi ve Roj TV’nin yayınıyla ilgili tutumu sebebiyle Türkiye karşı çıkıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Alman Başbakanı Angela Merkel ile de baş başa görüşecek Obama’nın öğrencilerle NATO’nun geleceğine dair yapacağı soru-cevap seansında epey terlemesi bekleniyor.

5 Nisan pazar günü AB Dönem Başkanı Çekya’ya geçecek Obama, Prag’da AB-ABD zirvesine katılıp silahsızlanmayla ilgili önemli bir konuşma yapacak. Kendisini ağırlayacak Çek hükümeti ise hafta ortasında güvenoylamasını kaybederek düştü. O yüzden Obama’nın selefinden yadigâr Doğu Avrupa’ya füze kalkanı konuşlandırma projesinin Çekya’ya radar kurma bölümünü konuşmak münasip değil. Çekler de Prag sokakları kapatılacağından  Obama’ya kızgın.

Türkiye’de Ermeni pürüzü
5 Nisan pazar akşamı AB ile üyelik müzakereleri yürüten laik Müslüman ülke konumundaki Türkiye’ye geçecek ABD Başkanı, 7 Nisan’a kadar sürecek Ankara ve İstanbul’u kapsayan ziyarette Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşecek. Obama’nın ziyareti öncesi defalarca bölgesindeki liderlik rolünü övdüğü Türkiye’deki en büyük baş ağrısı, seçim kampanyasında verdiği 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanıma vaadi.

RADİKAL - 30 MART 2009 PAZARTESİ

AKRA